ANNONS:
Till Di.se
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS

Österrikisk extremhöger gör comeback

I jämförelse med det tyska parlamentsvalet har det varit desto tystare kring den österrikiska motsvarigheten på söndag. Det är tydligt att det europeiska supervalårets täta kalender har satt sina spår, att det uppstått en viss mättnad – speciellt när inga av domedagsprofetiorna om EU:s undergång slagit in.

Det var i och med det österrikiska presidentvalet i december förra året som trenden med bakslag för populister och nationalister inleddes, när Miljöpartiets EU-vänliga kandidat besegrade sin motståndare från det högerextrema Frihetspartiet. Nu ser Frihetspartiet dock ut att ta revansch. Mycket talar för att partiet inte bara kommer att ta plats i kommande regering, utan dessutom ges stort inflytande som vågmästare.

Det är allvarligt. Det handlar om ett parti med rötter i nazismen, vilket även gäller dess partiledare Heinz-Christian Strache, som driver en tydlig immigrations- och islamkritisk linje.

Det skulle dock inte vara första gången. Österrike har den tveksamma meriten att som första europeiska land i modern tid ha inkluderat ett högerextremt parti i regeringen. Det skedde redan 2000 då partiet leddes av Jörg Haider. Omvärlden och EU protesterade vilt. Det hade inte behövts. Partiet bråkade på egen hand bort möjligheten till inflytande och gick från nästan 27 till 10 procent på tre år.

Mycket har hänt sedan dess. Partiet har på senare år abonnerat på platsen som landets största parti, med stöd uppåt 35 procent. Att landet styrts av en ”storkoalition” á la tysk modell, lär ha bidragit till den framgången.

Folkpartiets (ÖVP) nyvalde partiledare verkar dock ha insett detta. 31-årige Sebastian Kurz har som utrikesminister gjort sig känd i EU-kretsar genom kontroversiella förslag på immigrationsområdet och ses som ansvarig för stängningen av "Balkanrutten” och det nyligen införda nationella burkaförbudet.

Detta har gått hem bland väljarna. ÖVP ser ut att bli störst i valet och kan bilda koalition med partiet vars politik man absorberat.

Det är dåliga nyheter för EU. Frihetspartiet vill visserligen stanna i EU/EMU, men anser att landet bör slå följe med de motsträviga "Visegrad-länderna" vilket vore illa nog.

Däremot lär det denna gång inte bli aktuellt med några sanktioner mot landet. Det är tydligt att det högerextrema har blivit mer normaliserat i dag jämfört med på Jörg Haiders tid.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies