1515

Oseriös hantering av en oseriös skatt

Så kom propositionen om bankskatt. Olika varianter har presenterats och dömts ut, men sedan två år kallas den ”riskskatt”.  Stora oklarheter finns, exempelvis om vilka som kommer att stödja den.

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.Foto:Cornelia Jönsson

En märklig omständighet är de skiftande förklaringar som har getts till varför skatten behövs, och vad den ska finansiera:

* Den nuvarande varianten bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna från sensommaren 2019. Då behövdes 5 miljarder kronor för att täppa till ett finansieringshål i försvarsbudgeten, och dit skulle bankskattens pengar gå.
* Ett år senare gick lagförslaget ut på remiss. Då hette det att skatten behövdes för att ”skapa utrymme för att täcka de kostnader som en kris i det finansiella systemet riskerar att föra med sig”.
* Två dagar före höstens budgetproposition kom däremot ett separat pressmeddelande från regeringen om att tre andra skatter (höjd tobaksskatt, höjd alkoholskatt och en ny källskatt på utländska utdelningar) ska bidra till ”den största satsningen på totalförsvaret i modern tid”. Dessa tre skatteförslag summerade till ynka 1,25 miljarder kronor. Men var det inte 5 miljarder som man bestämt sig för att försvaret behövde?
* I tisdags sa Magdalena Andersson i en riksdagsdebatt att skatten ska stärka de offentliga finanserna i allmänhet, för att göra ekonomin mer motståndskraftig och därmed öka investeringar och tillväxt.
* Och nu denna torsdag kom propositionen, och nu motiveras skatten återigen så här: ”Regeringen avser att använda intäkterna från den nya skatten till ökade försvarsanslag.”

Det är en oseriös regeringshantering av denna skatt.  

Och nu återupplivar regeringen idén att bankskatten ska finansiera en försvarssatsning, för att anknyta till överenskommelsen med C och L 2019. Förmodligen för att underlätta för Centerpartiet att rösta för skatten. Centerpartiet är sedan tidigare motståndare till en bankskatt.

Men januariavtalet finns inte längre, och C behöver därför inte gå emot sin övertygelse i denna skattefråga. Bankskatten blir därmed ett prov på om Annie Lööf menar allvar med sitt besked efter sommarens regeringskris att hennes parti numera har gått i opposition.

 

Fotnot: I en tidigare version av denna text angavs felaktigt att bankskatten inte omnämns i den senaste budgetpropositionen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?