Så kom propositionen om bankskatt. Olika varianter har presenterats och dömts ut, men sedan två år kallas den ”riskskatt”. Stora oklarheter finns, exempelvis om vilka som kommer att stödja den.
En märklig omständighet är de skiftande förklaringar som har getts till varför skatten behövs, och vad den ska finansiera:
* Den nuvarande varianten bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna från sensommaren 2019. Då behövdes 5 miljarder kronor för att täppa till ett finansieringshål i försvarsbudgeten, och dit skulle bankskattens pengar gå. * Ett år senare gick lagförslaget ut på remiss. Då hette det att skatten behövdes för att ”skapa utrymme för att täcka de kostnader som en kris i det finansiella systemet riskerar att föra med sig”. * Två dagar före höstens budgetproposition kom däremot ett separat pressmeddelande från regeringen om att tre andra skatter (höjd tobaksskatt, höjd alkoholskatt och en ny källskatt på utländska utdelningar) ska bidra till ”den största satsningen på totalförsvaret i modern tid”. Dessa tre skatteförslag summerade till ynka 1,25 miljarder kronor. Men var det inte 5 miljarder som man bestämt sig för att försvaret behövde? * I tisdags sa Magdalena Andersson i en riksdagsdebatt att skatten ska stärka de offentliga finanserna i allmänhet, för att göra ekonomin mer motståndskraftig och därmed öka investeringar och tillväxt. * Och nu denna torsdag kom propositionen, och nu motiveras skatten återigen så här: ”Regeringen avser att använda intäkterna från den nya skatten till ökade försvarsanslag.”
Det är en oseriös regeringshantering av denna skatt.
Och nu återupplivar regeringen idén att bankskatten ska finansiera en försvarssatsning, för att anknyta till överenskommelsen med C och L 2019. Förmodligen för att underlätta för Centerpartiet att rösta för skatten. Centerpartiet är sedan tidigare motståndare till en bankskatt.
Men januariavtalet finns inte längre, och C behöver därför inte gå emot sin övertygelse i denna skattefråga. Bankskatten blir därmed ett prov på om Annie Lööf menar allvar med sitt besked efter sommarens regeringskris att hennes parti numera har gått i opposition.
Fotnot: I en tidigare version av denna text angavs felaktigt att bankskatten inte omnämns i den senaste budgetpropositionen.
Innehåll från XledgerAnnons
Experten: Så samlar du all data – och ökar lönsamheten
Allt på samma ställe, högre effektivitet – och ökad lönsamhet.
Här är expertens bästa råd för att lyfta företaget.
– Med rätt underlag kan du snabbare ta beslut och framför allt ta rätt beslut, säger Thomas Falk, vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Hur många system har ni på företaget? Ett för HR, ett annat för ekonomi, ett tredje för tidsrapportering och ett fjärde för CRM?
– En del vill inte lägga alla ägg i samma korg, men har du inte behov av superspecialiserade system för just din industrivertikal, går det absolut att samla all nödvändig och relevant data i samma affärssystem, säger Thomas Falk och fortsätter:
– I de fall man ändå behöver olika affärskritiska plattformar tror jag på en modell där dessa kan prata med varandra. Då får man leva med att vissa delar kanske inte kan skräddarsys exakt, men allt är ändå molnbaserat.
Enligt honom har just molnbaserade affärssystem stora fördelar mot andra varianter:
– Jag talar i egen sak, men du kan alltid lita på datan. Du har alltid rätt data och du kommer snabbt åt den. Vi gillar ordet realtid och det är precis vad du får. Vi har kunder vars bokslutsprocesser gått från sju-åtta dagar till en-två. Du kan agera på ett helt annat sätt.
Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Den digitala hotbilden mot företag och organisationer är ett annat argument för molnbaserade system, anser Falk:
– Det pratas mycket om säkerhet idag, med rätta. En äkta molnlösning har stora fördelar gällande säkerheten. Det är kraftfulla hårdvarusystem som i princip aldrig går ner och vi har flera höga säkerhetscertifieringar.
Dessutom tillkommer kostnader för säkerhet och IT om du själv ska ansvara för. Det är en kännbar post i utgifterna som man slipper, säger han.
En annan fördel är att manuellt redovisningsarbete kan automatiseras, påpekar Thomas:
– Många manuella processer, som fakturering, är bortbyggda. Det kan AI ta hand om. Istället kan medarbetarna titta på trendanalyser, förstå verksamheten bättre och i slutändan få ett effektivare företag, säger han och lägger till:
– Det är svårt att sätta exakta siffror, men vi har kunder som kunnat sänka sina kostnader med 20-30 procent inom de här områdena tack vare automatiseringen.
I slutändan kokas valet av affärssystem ner i kronor och ören – där har Xledger ytterligare fördelar mot andra, menar Falk:
– Det är fördelarna med skalbaret som avgör. Du får allt i samma databas, en hög grad av automatisering och AI, det är lätt att skapa insikter och rapporter. Det är ett modernt och högeffektivt system med en ärlig affärsmodell, du betalar bara för det du använder. Och behöver du skala upp eller ner så går det enkelt att lösa.
Varför väljer företag Xledgers system, tror du?
– När vi frågar nya kunder om anledningarna till att byta system återkommer nästan alltid tre huvudargument: Effektivisering, digitalisering, modernisering. Därefter listar många kostnad och säkerhet. Personligen tycker jag alla punkterna väl sammanfattar det Xledger vill stå för.