1515
Annons

Osäkert läge för Tunisiens demokrati

LEDARE. När den politiska krisen fortlöper i Tunisien är det omöjligt att inte låta tankarna drifta iväg till de underbara dagarna med Jasminrevolutionen. Den arabiska våren för ett decennium sedan inleddes i Tunisien och det var även där det blev de mest positiva resultaten. Sätts det slutgiltig punkt nu för de demokratiska drömmarna?

PROTESTHANTERING. President Kais Saied leder ett möte med sitt säkerhetsråd för att diskutera hanteringen av oroligheterna i Tunisien, efter att anhängare till oppositionen har gått ut på gator och torg för att protestera mot presidenten.
PROTESTHANTERING. President Kais Saied leder ett möte med sitt säkerhetsråd för att diskutera hanteringen av oroligheterna i Tunisien, efter att anhängare till oppositionen har gått ut på gator och torg för att protestera mot presidenten.Foto:Hedi Azouz

I dagarna har presidenten Kais Saied, den tidigare professorn i konstitutionell rätt, avsatt premiärministern Hichem Mechichi och suspenderat parlamentets arbete. Helt i enlighet med landets konstitution, men ändå kritiserat som försök till coup d’état. Premiärministern Mechichi har mött den överraskande utvecklingen med kallt huvud och valt att inte förvärra situationen. Annat får man säga om parlamentets talman Rached Ghannouchi, som uppmanat det tunisiska folket att gå ut på gatorna för att protestera mot presidentens maktdrag. Ghannouchi är partiledare för det största partiet Ennahda, med kopplingar till egyptiska Muslimska brödraskapet, och är politisk motståndare till presidenten.

Den nuvarande politiska krisen är svårbedömd. USA:s utrikesminister Antony Blinken har talat med president Saied för att hålla sig underrättad och har valt att inte kalla händelserna för en statskupp. President Saied säger att måttet var rågat gällande regeringens misskötsel av landets ekonomi och coronahantering – han gör detta för att rädda Tunisien. Samtidigt, om en professor i konstitutionell rätt skulle genomföra en kupp i en konstitutionell demokrati så skulle det troligtvis ske inom konstitutionens ramar. Här får vi nog avvakta och se vad president Saieds avsikt är. Ett avslöjande tecken blir hur fort presidenten utnämner en ny premiärminister.

Tunisien har inte blivit en demokrati av västerländskt snitt, men det har tydligt gått i rätt riktning och landet har ett fungerande demokratiskt system. Det genomförs regelbundna president- och parlamentsval, Tunisien rankas som mer fritt än exempelvis Ungern av det amerikanska institutet Freedom House och exempelvis Tunisiens nationella dialogkvartett, som arbetar för att genomföra visionerna från Jasminrevolutionen, tilldelades Nobels fredspris 2015.

EU bör följa situationen noga. Det är bara 30 mil mellan huvudstaden Tunis och Italien. Tunisien är inte en oviktig handelsrelation för EU och landet är en demokratisk förebild i Nordafrika.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Viktigt med delad vision för hållbara leverantörskedjor: ”Hållbarhet nödvändigt ur ett affärsperspektiv”

Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Stora företag har börjat ställa allt högre krav på att hela leverantörskedjan är hållbar. Att jobba med hållbarhet är alltså nödvändigt ur ett affärsperspektiv.

– För oss är det helt avgörande att våra leverantörer delar vår vision om hållbara transportlösningar, förklarar Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania.

Södertälje Science Park erbjuder flera affärsutvecklingsprogram för industriföretag

Inom en snar framtid kommer Scanias lastbilar och bussar inte längre ha avgasrör. Det betyder att mycket av de koldioxidutsläpp som bolaget traditionellt har haft försvinner – men också att nya typer av koldioxidutsläpp uppstår.

– De utsläppen kommer framför allt att komma från leverantörskedjan, vilket innebär att vi behöver fortsätta att ta steg mot ökad hållbarhet tillsammans med våra leverantörer. Tidigare har vi främst fokuserat på de leverantörer vi har direktkontakt med, men nu jobbar vi även med deras underleverantörer. På så vis kan vi hitta de ställen i vårt långa leverantörsled där det stora klimatavtrycket finns, berättar Andreas Follér.

”Vi kommer att arbeta hela vägen ner i gruvorna”

Framöver kommer Scania att fokusera på fyra ”hotspots” för utsläpp i sitt miljöarbete – batterier, stål, gjutjärn och aluminium – som de vill ska vara 100 procent gröna år 2030.

– Det här kommer vi att arbeta med hela vägen ner till gruvorna, till själva råvaran. Vi har en aktiv dialog med leverantörerna och tränar, stöttar och utbildar dem. Vi ser det som att vi gör det här tillsammans, säger Andreas Follér.

– Det är säkert så att vissa leverantörer kommer att falla bort de närmsta tio åren eftersom de inte delar våra hållbarhetsambitioner. Samtidigt arbetar de flesta av våra nyckelleverantörer åt samma håll som oss. Det handlar egentligen inte om att vi ställer de kraven, utan att hela världen gör det, tillägger han.

Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.
Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park.

Hållbarhetsprogram för företag

Scania är, tillsammans med AstraZeneca, KTH och Södertälje kommun, huvudpartner till och grundare av Södertälje Science Park, som är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver Södertälje Science Park ett hållbarhetsprogram för små och medelstora företag.

– Många av de företag som deltar i programmet är underleverantörer till större företag. De vet att det är nödvändigt att jobba med omställningen mot en hållbar värld, men vet inte alltid i vilken ände de ska börja. Därför hjälper vi dem att göra en översyn av sitt företag och hur de kan jobba med hållbarhet kopplade till de globala målen, säger Eva Helén, utvecklingsstrateg vid Södertälje Science Park, och tillägger:

– Det är genom att ställa om till en mer hållbar produktion som de kan fortsätta vara relevanta på marknaden.

Läs mer om hållbarhetsprogrammet för små och medelstora företag 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Till slut möts våldsspiralen av riktig politik

Fyra skjutningar I Södertälje på åtta dagar.  Två döda. En invånare säger till SVT att hon inte ens går ut med soporna fast klockan bara är fem på eftermiddagen.

Foto:Christine Olsson

De fyra partierna i det vinnande regeringsunderlaget gör nu upp om sitt politiska program. Centralt i denna förhandling är kriminalpolitiken.

Skillnaden mot regeringsuppgörelsen 2019 är stor. Kriminalpolitiken satte inte något som helst avtryck i Januariavtalet, men mycket tid i förhandlingarna ägnades åt för många väljare perifera ämnen som skogspolitik, strandskydd och fri hyressättning. Detta trots att gängvåld och skjutningar var ett akut problem även då, låt vara att det har eskalerat ännu mer sedan dess. Löfvenregeringen tillsatte ”gängsamtal” med oppositionen för att komma överens om åtgärder mot den grova brottsligheten. Men regeringen bestämde att Sverigedemokraterna inte fick vara med (enligt inrikesminister Mikael Damberg därför att SD har ”en annan värdegrund” och en ”för grund förklaringsmodell”). Sedan havererade samtalen.

Eftersom de fyra partierna på högersidan i huvudsak har en likartad syn på brottsbekämpningen finns flera åtgärder som kan genomföras, som har betydelse för medborgarnas trygghet. 

En sådan är möjligheten till anonyma vittnen. I dag är ett stort antal grova våldsbrott ouppklarade eftersom det helt saknas avgörande vittnesmål. Det är rimligt att pröva denna möjlighet i ett läge då många allvarliga brott inte kan utredas, och förändringen efterfrågas av polis och åklagare. Att lämna ett offentligt vittnesmål om allvarlig kriminalitet är otänkbart för många personer.

Visitationszoner är en annan betydelsefull åtgärd. I debatten har det framställts som om sådana zoner skulle hota rättssäkerheten, och man frammanar bilden av en trakasserande poliskår som gör livet svårt för vanligt folk.

Men det är tvärtom, det handlar om att vanligt folk ska känna sig trygga. Tanken är att man ska kunna räkna med att beväpnade människor inte finns i det aktuella området, eftersom polisen har rätt att genom stickprovskontroller, alltså utan specifik misstanke, genomföra kontroller.

Till saken hör att i Danmark, som har visitationszoner sedan nästan 20 år, är det inte tillåtet att söka efter annat än just vapen.

När invånare i en utsatt stadsdel ber om trygghet måste politiken svara upp mot det. Att så långt det är möjligt säkerställa att människor inte är beväpnade är en del av samhällskontraktet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera