Oproportionerligt inflytande för Miljöpartiet

LEDARE. Det har varit en motig vår för Miljöpartiet. Trots sin maktposition i Rosenbad har partiet varit långt ifrån den opinionsskjuts som Socialdemokraterna erfarit. I mätningar är avståndet från fyraprocentsspärren försvinnande litet. Om man ska tro Sifo är partiet med sina 3,5 procent till och med en bra bit ifrån den.

SMÅPARTI. Sitt marginaliserade stöd till trots tillåts Miljöpartiets ogenomtänkta ställningstaganden få gehör i fråga efter fråga.
SMÅPARTI. Sitt marginaliserade stöd till trots tillåts Miljöpartiets ogenomtänkta ställningstaganden få gehör i fråga efter fråga.Foto:Jessica Gow/TT

Sitt marginaliserade väljarstöd till trots, i både opinionen och det faktiska valresultatet, tillåts Miljöpartiet genom sin regeringsposition få oproportionerligt inflytande (eller utpressningsförmåga) i fråga efter fråga. I många fall innebär partiets ogenomtänkta ställningstaganden även ett direkt hinder för samhällsutvecklingen och för breda koalitioner. För att hålla regeringen intakt, och därmed skydda sin egen makt, tvingas Socialdemokraterna till tystnad eller följsamhet.

Samtliga partier finns representerade i den migrationskommitté som förhandlar om utformningen av Sveriges framtida migrationspolitik. Den 15 augusti ska förslagen presenteras. De två lägren är tydliga. På den stramare sidan står framför allt Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. På motsatt sida går Miljöpartiet i bräschen för en mer öppen och kravlös migrationspolitik. Med ett ben på vardera sidan står Socialdemokraterna, den aspirerande medlaren som ständigt går bet i sitt självpåtagna uppdrag.

Socialdemokraterna har gång efter annan utlyst en stramare migrationspolitik. I förhandlingarna hålls de gisslan av Miljöpartiet, som i egenskap av regeringsparti givetvis måste acceptera de åtgärder som kommittén landar i och som de själva ska bidra till att genomföra. Det står i vägen för den breda överenskommelse som man hoppas kunna uppnå i kommittén.

Men det är inte bara i migrationsfrågan som Miljöpartiets dryga 4 procent ter sig större än vad stödet egentligen är. I frågan om utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil, som nyligen fick grönt ljus av Mark- och miljööverdomstolen, var det Isabella Lövin som tog striden om att regeringen skulle överta prövningen.

Trots avsaknaden av juridiska grunder för att stoppa utbyggnaden - och faktumet att utsläppen täcks av EU:s utsläppshandel - har Miljöpartiet sett till att regeringen i praktiken detaljstyr vilka som får bedriva verksamhet. Från Socialdemokraterna är tystnaden kompakt. Kännetecknande för Miljöpartiet är deras totala avsaknad av respekt för att klimat- och miljöpolitiken måste ta hänsyn till ekonomin och näringslivet.

Kännetecknande är även avsaknaden av pragmatism. Att partiets rosaskimrande verklighetsuppfattning kommer i vägen för rationella beslut är tydligt i motståndet mot kärnkraft. Splittringen i regeringen har framför allt tidigare varit i vilken takt reaktorer ska stängas ned och kärnkraften fasas ut. I Energiöverenskommelsen från 2016 tydliggörs att kärnkraften inte har en plats i de politiska framtidsambitionerna.

I förra veckan meddelade Vattenfall att Ringhals 1 återstartar efter midsommar, efter att delvis ha varit stängd under våren. Det tidigarelagda öppnandet sker efter avtal med Svenska kraftnät. Den utsläppsfria elen från kärnkraft är planerbar och ger en jämn elförsörjning, egenskaper som inte delas av exempelvis vindkraften.

Det är egenskaper som bör premieras, inte åsidosättas på grund av ideologiska skygglappar. Planerbar el blir inte mindre viktigt i takt med att vi av klimathänsyn behöver få till en ökad elektrifiering. Precis som i fallet med Preem undviks den obekväma sanningen att en nedläggning av ren produktion i Sverige ger utrymme för smutsig produktion någon annanstans. Enligt Konjunkturinstitutet kan koldioxidutsläppen öka med 8 miljoner ton till följd av nedstängningen av Ringhals.

Man kan inte anklaga Miljöpartiet för att inte utnyttja positionen i regeringen väl. Däremot är det anmärkningsvärt att Socialdemokraterna tillåter partiet utöva ett oproportionerligt inflytande över samhällsutvecklingen. Det är alltför många gånger som pragmatiska överväganden och viktiga värden faller offer för Miljöpartiets utpressning.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?