Annons

Öppna upp Sverige

Man lär sig mycket på en vecka. Den första vågens hotbilder stängde gränser, skolor, arbetsplatser och städer i land efter land. Alla regeringar har agerat ungefär likartat, med viss fördröjning som till exempel Sverige, men alla följer samma strategi att med hjälp av minskade kontaktytor i befolkningen hindra coronavirusets spridning.

Statsminister Stefan Löfven under en pressträff om coronaviruset. Flankerad av, från vänster, Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning (S), Anna Ekström, utbildningsminister (S) och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson.
Statsminister Stefan Löfven under en pressträff om coronaviruset. Flankerad av, från vänster, Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning (S), Anna Ekström, utbildningsminister (S) och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson.Foto:Fredrik Sandberg/TT
MALMÖ. Regeringen måste dra tillbaka åtgärder och rekommendationer som skadar ekonomi och samhälle för hårt. Tömda städer är inget smittskydd, de är en social och ekonomisk katastrofzon.
MALMÖ. Regeringen måste dra tillbaka åtgärder och rekommendationer som skadar ekonomi och samhälle för hårt. Tömda städer är inget smittskydd, de är en social och ekonomisk katastrofzon.Foto:Johan Nilsson/TT

Den andra vågens hotbilder handlade om ekonomin. Börserna reagerade först med kraftiga fall. Sedan kom beskeden från företag efter företag om permitteringar, varsel, stängda fabriker och katastrof i alla konsumentnära branscher som flyg, restaurang, hotell, frisör och butik.

Man kan förstå politikernas rädsla för att göra fel i kampen mot pandemin. Prognoserna över de eventuella antalen svårt sjuka och döda förskräcker. Hotet är konkret och mänskligt och ingen regering i världen vill stå handfallen inför sina medborgares nöd. Väljarna kommer inte att visa någon nåd.

Men man måste också förstå och väga in den ekonomiska hotbilden. Den är potentiellt mörkare, med en epidemi av konkurser även i stora företag, massarbetslöshet, sviktande pensionssystem, utplånade sparkapital och snabbt vikande skatteintäkter och försvagade offentliga verksamheter.

De politiska konsekvenserna av en massiv ekonomisk depression är farliga, inte minst för liv och hälsa. Svåra ekonomiska kriser orsakar för tidig död.

Avvägningen mellan smittskydd och ekonomiska skador är svår men akut. Därför måste man nu börja diskutera den nuvarande nedstängningsstrategins effektivitet, rimlighet och skadeverkningar.

Coronaepidemin är en läroprocess för alla. Vi vet fortfarande för lite. Men vi vet en del och kan dra inledande slutsatser. Statistiken från Italien, bäst förmedlad av SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup, är tydlig. På lördagen publicerades statistik för 3.200 personer som avlidit, smittade av corona. Medelåldern var 78,5 år. 98,9 procent av dem hade andra, oftast flera, allvarliga sjukdomar. 17 personer under 50 har dött. Samtliga hade andra allvarliga sjukdomar. Ingen under 30 har dött. För en stor majoritet av de smittade som testats är sjukdomen mild. Mörkertalet är rimligen mycket stort och därmed antalet immuna.

För att ställa 3.200 dödsfall i relation till något är det bra att veta att 50.000 personer i månaden dör i Italien, (7.500 i Sverige) oftast i en kombination av ålderdom och sjukdomar i cirkulationsorganen och ibland av den vanliga influensan. Ingen vårdapparat och inget samhälle räddar alla liv till vilket pris som helst.

Italiens demografi och samhälle skiljer sig något från övriga Europa. Landet har en äldre befolkning och ett föredömligt tätt umgänge mellan generationerna. Men inför döden är människan sig ganska lik så låt oss anta att den yttersta hotbilden för alla, risken för dödsfall, liknar den italienska. Är det då en rimlig avvägning att sätta den friska och yngre befolkningen i karantän för att skydda den sjuka och äldre? Är det inte bättre att göra tvärtom och likt Sydkorea isolera tydliga riskgrupper, masstesta och hemförlova smittade, förtydliga och avkräva ett individuellt ansvar hos äldre och låta resten av befolkningen fungera och arbeta som vanligt och hindra smittan så gott det går med handtvätt, sjukskrivning vid förkylning och successiv immunitet?

Att hålla i gång ekonomi och samhälle är också ett skydd, i förlängningen också ett smittskydd eftersom vården inte kommer att fungera om ekonomin faller ihop.

En bidragande orsak till att alla länder dragit åt samma håll är troligen att Kina snabbt satte ett exempel och att alla andra inte hann göra något annat än att följa efter. Vi använder en kinesisk smittskyddsmodell som regimen i Peking tog till efter att ha försökt dölja smittan i flera månader. Plötsligt ville de styrande visa handlingskraft och demokratierna, utom Sydkorea, tog efter.

I västvärlden har resultatet blivit en snabb katastrof för ekonomin. Att fortsätta nuvarande linje är vanvett. Regeringen i Sverige måste successivt dra tillbaka åtgärder och rekommendationer som visar sig verkningslösa och som orsakar för stora ekonomiska skador samt ta ledarskap i EU-kretsen och driva på de andra länderna. Vi har en exportberoende ekonomi, men underskatta inte hemmamarknadens betydelse och sårbarhet. Städernas ekonomi drivs i hög grad av att människor möts för att äta, umgås, konferera, klippa sig, se konst och teater. Social distansering är ett dödligt hot mot staden som vi känner den.

Att sätta sitt hopp till staten är fåfängt. Den kan i längden inte överbrygga en hel ekonomi som går i stå. Det blir för dyrt och urholkar snabbt viktiga incitament för arbete och företagande när särintressen och ideologier finner varandra. Det första som rök var 25 års politiskt arbete med att pressa ner sjukskrivningstalen.

Smittspridningen ska bromsas med omdöme, äldre och sjuka få hjälp med smittskydd och vården få resurser, men lika viktigt är att öppna upp det inställda samhället och ekonomin. Efter påsk måste det här ta slut.


Innehåll från LonginesAnnons

Tidlös klassiker hyllar luftens hjältar

Paul-Émile Victor och Amelia Earhart använde båda två Longines-klockor på sina expeditioner. De har fungerat som inspiration till Longines nya klockserie Spirit.
Paul-Émile Victor och Amelia Earhart använde båda två Longines-klockor på sina expeditioner. De har fungerat som inspiration till Longines nya klockserie Spirit.

Amelia Earhart, Howard Hughes, Elinor Smith och Paul-Émile Victor. 

Alla var de äventyrare som förverkligade sin upptäckarlust.

Nu presenterar ett av Schweiz mest anrika klockföretag en kollektion, helt dedikerad dessa djärva hjältar.

Sport och luftfart är bara några områden där närvaron av tid är helt nödvändig. Utan stoppur ingen tidtagning – utan klockor inga flygplan i luften. 

Världens äldsta logotyp på en klocka visar just ett bevingat timglas. Symbolen skapades av den schweiziska klocktillverkaren Longines. Företaget, som grundades redan år 1832 i lilla Saint-Imier strax utanför Bern, har alltid förknippats med lika delar elegans och sportig framtoning. 

Longines har varit officiell tidmätare vid mängder av olympiska spel, världsberömda tennismästerskap och världscuper i utförsåkning. Samtidigt har man också tydligt profilerat sig som livsviktig leverantör av precisa instrument till Féderation Aéronautique Internationale (FAI), den internationella organisationen för att främja aerodynamisk verksamhet. 

År 1938 flög Howard Hughes jorden runt på rekordtid, mätt av Longines.
År 1938 flög Howard Hughes jorden runt på rekordtid, mätt av Longines.

”Gör det omöjliga”

En av de pionjärer som levde för luften var den excentriske mångmiljonären och filmproducenten Howard Hughes. Han vilade knappast på sin förmögenhet. 1938 flög han jorden runt på rekordtid, mätt av Longines. Ombord hade Hughes alltid sin Longines Sidérograph, en patenterad klocka skräddarsydd för cockpit. 

”Gör det omöjliga, eftersom nästan alla har sagt till mig att mina idéer mest är fantasier”, löd ett av hans många kända citat. 

Legenden av långflygningar

Tio år tidigare flög Amelia Earhart som första kvinna över Atlanten. Och 1932 satt hon ensam vid spakarna för att göra om bedriften. Exakt 14 timmar och 56 minuter tog det för henne att förbinda kontinenterna och landa på Irland – efter att ha färdats genom isande vindar och drabbats av olika mekaniska fadäser. Som trygg följeslagare på resan hade denna amerikanska legend av långflygningar sin Longines-kronograf på armen. 

Amelia Earhart var knappast ensam om sin starka längtan efter äventyr och unika upplevelser. 1936 gjorde den franske etnologen Paul-Émile Victor en sju veckor lång expedition över hela Grönland. Med hjälp av klockan kunde han räkna ut sin exakta geografiska position: ”Däri låg skillnaden mellan misslyckande och succé”, sade den franske upptäckaren senare. 

Mer om hjältarna som inspirerat Longines Spirit 

Longines Spirit hyllar hjältarna

Som en hyllning till dessa djärva hjältar lanserar Longines kollektionen Spirit. Den både tidlösa och exakta designen är tydligt inspirerad av de berömda klockor och tidsinstrument som användes av dåtidens pionjärer. Alldeles oavsett om de erövrade luft, land eller hav. 

På så sätt tickar tiden för nya generationer av hjältar, utan att förlora det historiska fokus som alltid har omgärdat Longines – ända sedan urmakaren Auguste Agassiz grundade företaget på exakt samma plats som man huserar än i dag. 

Longines Spirit.
Longines Spirit.

OM LONGINES:

Det schweiziska klockföretaget grundades 1832 som ett av världens äldsta. I dag har Longines vuxit till att bli världens tredje största klocktillverkare. I Norden har Longines särskilt fokuserat på sina sport- och klassikermodeller. 

Den nya kollektionen Longines Spirit är en kombination av dessa två – sportiga klockor med en tydlig länk till historien. Spirit-modellerna är samtliga kronometer-certifierade av COSC och de mekaniska urverken innehåller spiralfjädrar av kisel för att garantera precision och ökad livslängd.  

Mer om Longines kollektion Spirit 

Mer från Longines

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Longines och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?