1515

Öppna upp för gymnasister och studenter

Beslutet att öppna gymnasieskolorna igen var rimligt. Pandemibekämpningen är en balansgång mellan folkhälsorisker, och i det här fallet ligger gymnasieelevernas utbildningsframtid och psykosociala hälsa i den andra vågskålen.

Utbildningsminister Anna Ekström.
Utbildningsminister Anna Ekström.Foto:Henrik Montgomery

Av samma skäl bör även högskoleundervisning få möjlighet att återgå under våren.

Regeringens beslut, kungjort på torsdagsmorgonen, är en avveckling av den centrala rekommendationen om undervisning på gymnasierna. Lokalt kan man fortfarande besluta om distansundervisning om situationen kräver det.

Men det är viktigt att se att det handlar om hela årskullars möjligheter till utbildningsval och karriär.

Centralt beslutade nedstängningar som kraftigt och negativt påverkar möjligheterna för enskilda grupper, i det här fallet gymnasister, ska man vara försiktig med. Alla restriktioner har ett pris, och om det är sårbara grupper som måste betala detta pris kan det bli en förlust för samhället – om det inte är väl avvägda åtgärder. Distansundervisning är en bristfällig lösning på såväl grundskolan som gymnasiet. Särskilt gäller det de sista skolmånaderna på ett läsår, som har stor betydelse på gymnasiet, särskilt för treorna.

Att Sverige har haft så lite av coronaprotester (den senaste tidens disparata demonstrationer kan man faktiskt räkna bort) beror antagligen på att regeringen inte har missbrukat sin nedstängningsmakt. Alldeles i dagarna fick förbundskansler Angela Merkel ta tillbaka förslaget om extra nedstängning under påskhelgen. Det förslaget hade hon lagt fram efter att först ha fått nej på ett utegångsförbud vissa tider av dygnet.

Det finns en gräns för vad människor accepterar, och den går antagligen vid regler som innebär alltför stor inskränkning utan att medborgarna kan se motsvarande samhällsnytta. Att den svenska regeringen har iakttagit denna gräns är bra.

Det finns en risk att politiker inte nöjer sig med de beslut som tillräckligt mycket begränsar smittspridningen, utan vill visa handlingskraft genom att vidta fler åtgärder som har marginell ytterligare effekt på epidemin men en uppenbar negativ effekt på samhället.

Det är bra för folkhälsan och samhällsekonomin i Sverige att det inte har blivit så.


Innehåll från EvondosAnnons

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka
Roboten frigör tid – äldre får självständigheten tillbaka

Större kontroll över sin egen dag, och mindre tid som går till att vänta – det är bara några av fördelarna för de som har en läkemedelsrobot. I Köping har roboten på kort tid blivit en favorit hos både äldre och vårdpersonal.

En läkemedelsrobot kan låta rätt avancerad, men är egentligen ganska enkel. En rulle med dosförpackad medicin placeras i en maskin som läser av vilken tid och dag läkemedlet ska ges och doserar därefter. Men, robotens betydelse för både användare och vårdpersonal är större än så.

– Ofta är det är flera personer som behöver sin medicin vid samma tid, till exempel klockan åtta på morgonen, eftersom vårdpersonalen inte kan vara hos alla samtidigt blir många sittande och väntar. Med roboten får de äldre tillbaka friheten. Istället för att sitta och vänta på att vårdarna ska komma kan de ta sin medicin i tid och sedan gå vidare med dagen. För vårdarna innebär det mindre stress och mer kvalitetstid vid besöken, säger Nina Clefberg, Leg. Arbetsterapeut i Köpings kommun.

Får känna sig självständig

Att inte behöva vänta på hjälp innebär också mer frihet och en viktig känsla av självständighet för individen. 

– Flera av våra patienter har sagt att de känner sig friare. En dam vill gärna gå en promenad på morgonen. När hon fick en maskin behövde hon inte längre vänta på vårdarna, nu kan hon själv ta medicinen i tid, och sedan gå sin morgontur, säger Nina Clefberg.

Varje läkemedelsrulle räcker i fjorton dagar. För dem som bara har hjälp av hemtjänsten för sina läkemedel innebär det att de nu bara får besök varannan vecka.

– När vi installerar en robot hemma hos en person kommer vi fortfarande dit den första veckan för att kunna svara på frågor och hjälpa till. En man sa ifrån redan efter ett par dagar att nu behöver ni inte komma tillbaka. Han vill kunna sköta sig själv och inte få stöd av vårdpersonal, för honom innebar roboten att han får känna sig självständig, säger Nina Clefberg.

Video: Så används Evondos i vardagen.

Enkel att använda

Roboten är utformad för att vara enkel att använda. När det är tid för personen att ta sin medicin signalerar en röst, som kan ställas in att vara antingen en man eller kvinna. Därefter behöver patienten bara trycka på en stor knapp för att få sin dos. Roboten gör även ett hack i plastförpackningen för att den ska vara lätt att öppna. Om patienten inte tar sin medicin går ett larm till larmcentralen som kontaktar personen för att ta reda på om allt är okej.

– Många tror först att det ska vara väldigt komplicerat och känner att ”jag kan inte teknik”. Men, när de väl har fått använda roboten tycker de oftast att den är väldigt enkel, säger Nina Clefberg.

Köping införde robotarna 2020, under 2021 har antalet maskiner som kommit ut till användare i kommunen fördubblats.

– Robotarna har blivit väldigt väl mottagna av både personal och patienter. Många i personalen vill lära sig hur de fungerar och efter sommaren kommer vi att ha fler utbildningar, säger Nina Clefberg.

Om Evondos:

Evondos tjänst har utformats för att hemvårdspatienter och de vårdorganisationer som bistår dem ska få en säker läkemedelshantering. Tror du att Evondos skulle passa i din kommun? Ta kontakt med Evondos redan i dag. Läs mer på: www.evondos.se.

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?