Anhöriga till gängkriminella fruktar nu, med rätta, för sina liv och har bett polisen om skydd. Det är en åtgärd som prövas av polis eller åklagare. Hotbilden måste vara ”allvarlig” om det ska finnas ett behov av skydd.
Den som inte åtnjuter polisskydd eller har skyddad identitet har dessvärre små möjligheter att undgå upptäckt. Att kartlägga ett tilltänkt offer är i Sverige synnerligen enkelt med hjälp av offentliga uppgifter.
Med hjälp av sajter som Eniro och Hitta.se tar man enkelt reda på var någon bor. Hos folkbokföringen kan man få fram ett personnummer, bara efternamnet är tillräckligt unikt och bostadsorten är känd. Där finns även uppgifter om civilstånd och eventuella barn. Skatteverket tillhandahåller uppgifter om inkomst av tjänst och kapital, bouppteckningar och eventuell näringsverksamhet.
Det finns säkert goda skäl för varje register, men tillsammans ger uppgifterna en nästan fullständig bild av en person. Var den bor, vad den tjänar, kör för bil och äger för fastigheter. Den som inte orkar lägga pusslet själv kan vända sig till tjänster som Mr Koll och Ratsit, som har satt i system att hämta offentlig information och sälja den vidare till vem som helst.
Öppenheten förutsätter att staten är stark och kriminaliteten är begränsad. Så ser inte Sverige ut längre. Brottsligheten blir allt mer hänsynslös och tekniskt raffinerad. Offentliga uppgifter missbrukas systematiskt av kriminella grupperingar för att bland annat kartlägga äldre och funktionsnedsatta, som är lätta offer för telefonbedrägerier.
Offentlighetsprincipen ger allmänheten och massmedierna rätt till insyn i statens och kommunernas verksamhet. Denna ordning har möjliggjort granskning av makten och motverkat korruption. Men det är uppenbart att grundlagsskyddet också kan missbrukas.
Regeringen har glädjande nog visat handlingskraft vad gäller kriminaliteten. Utredningar har tillsatts, lagar ska skärpas. Samma omsorg bör regeringen också visa detta viktiga område. Att strypa möjligheterna för söktjänster att publicera personuppgifter skulle vara en bra början. Öppenheten får inte göra livet lättare för gängen.