Annons

Oljebolagen har viktig roll i omställningen

Lundinföretaget Orrön Energy presenterade på fredagen sin första kvartalsrapport som ett bolag med fullt fokus på förnybar energi. Intäkterna uppgick till 2,6 miljoner dollar och rörelseresultatet blev 1,5 miljoner dollar.

ISTÄLLET FÖR OLJA. Orrön Energy äger bland annat vindkraftsföretaget Slitevind.
ISTÄLLET FÖR OLJA. Orrön Energy äger bland annat vindkraftsföretaget Slitevind.Foto:Joey Abrait

Det kanske inte är så mycket att yvas över. Men Orrön är ett nystartat företag. Det bildades i somras när Lundin Energy sålde sina stora oljefyndigheter i Nordsjön till Aker BP och bytte namn till Orrön efter familjen Lundins sommarställe i Stockholms skärgård.

Orrön äger ett norskt vattenkraftverk, ett svenskt vindkraftsprojekt, en finländsk vindpark och vindkraftsföretaget Slitevind, som köptes ut från börsen i somras. De 70 000 aktieägarna verkar uppskatta den nya inriktningen på förnybar energi. Börsvärdet har ökat med 250 procent sedan i juli till drygt 7 miljarder kronor. 

Den nya affärsinriktningen säger något viktigt. Inte bara om familjen Lundins förmåga att göra vältajmade affärer, utan också om det välgörande skiftet på energimarknaden – från fossilt till förnybart. Denna omställning hade inte skett utan marknadskrafterna. 

Investeringarna i ny kraftproduktion väntas i år öka med 8 procent till 2 400 miljarder kronor, enligt International Energy Agency. Mest pengar, 1 400 miljarder, går till förnybar energi. Behovet är enormt, vilket Orrön Energys ORRON -2,17% Dagens utveckling vd Daniel Fitzgerald vittnade om i rapporten.

”Efterfrågan på förnybar energi förväntas att öka kraftigt under de kommande åren”, skrev han.

Familjen Lundin var länge synonymt med olja. Överallt där det fanns olja eller gas i marken var lundinarna verksamma: Afrika, Ryssland, Mellanöstern och Norge. Orrön kan tyckas vara ett sidospår. Det är det inte. Verksamheten – energi – har alltid varit densamma. 

Underskatta inte det kunnande som finns i de traditionella oljeföretagen. De kan energi. Det som sker i Lundinsfären sker överallt. Brittiska Shell och BP bygger vindparker både på land och till sjöss. Norska Aker satsar på vindkraft, vätgas och koldioxidinfångning. Konkurrenten Equinor investerar i solfångare och vindkraft.

Stora politiska ambitioner på klimatområdet är en sak. Ännu viktigare är att det finns företag, som Orrön, som omsätter orden i handling och investerar i den förnybara energi som den gröna omställningen kräver.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera