Det kanske inte är så mycket att yvas över. Men Orrön är ett nystartat företag. Det bildades i somras när Lundin Energy sålde sina stora oljefyndigheter i Nordsjön till Aker BP och bytte namn till Orrön efter familjen Lundins sommarställe i Stockholms skärgård.
Orrön äger ett norskt vattenkraftverk, ett svenskt vindkraftsprojekt, en finländsk vindpark och vindkraftsföretaget Slitevind, som köptes ut från börsen i somras. De 70 000 aktieägarna verkar uppskatta den nya inriktningen på förnybar energi. Börsvärdet har ökat med 250 procent sedan i juli till drygt 7 miljarder kronor.
Den nya affärsinriktningen säger något viktigt. Inte bara om familjen Lundins förmåga att göra vältajmade affärer, utan också om det välgörande skiftet på energimarknaden – från fossilt till förnybart. Denna omställning hade inte skett utan marknadskrafterna.
Investeringarna i ny kraftproduktion väntas i år öka med 8 procent till 2 400 miljarder kronor, enligt International Energy Agency. Mest pengar, 1 400 miljarder, går till förnybar energi. Behovet är enormt, vilket Orrön Energys ORRON -2,17% Dagens utveckling vd Daniel Fitzgerald vittnade om i rapporten.
”Efterfrågan på förnybar energi förväntas att öka kraftigt under de kommande åren”, skrev han.
Familjen Lundin var länge synonymt med olja. Överallt där det fanns olja eller gas i marken var lundinarna verksamma: Afrika, Ryssland, Mellanöstern och Norge. Orrön kan tyckas vara ett sidospår. Det är det inte. Verksamheten – energi – har alltid varit densamma.
Underskatta inte det kunnande som finns i de traditionella oljeföretagen. De kan energi. Det som sker i Lundinsfären sker överallt. Brittiska Shell och BP bygger vindparker både på land och till sjöss. Norska Aker satsar på vindkraft, vätgas och koldioxidinfångning. Konkurrenten Equinor investerar i solfångare och vindkraft.
Stora politiska ambitioner på klimatområdet är en sak. Ännu viktigare är att det finns företag, som Orrön, som omsätter orden i handling och investerar i den förnybara energi som den gröna omställningen kräver.