1515

Oklart vad som kunde göras annorlunda

LEDARE. Statsepidemiolog Anders Tegnell har efter en intervju uppfattats som självkritisk beträffande Sveriges vägval i början av epidemin. Det som han resonerar om är att Sverige hade kunnat välja en väg mellan den svenska och den som fanns i andra länder, beträffande nedstängning av samhället.

Anders Tegnell.
Anders Tegnell.Foto:Pontus Lundahl

Just nivån på nedstängning tycks vara mest brännande när olika länder jämförs. Dessa beslut väcker känslor, de påverkar ekonomin kraftigt och de har betydelse för smittspridningen.

För att den här diskussionen ska bli meningsfull måste man bena ut vad som skiljer strategin i Sverige från andra länder. Vägvalet frivillighet i stället för hårda restriktioner är det tydligaste. En annan skillnad gäller ett fåtal sektorer: Stänga grundskolor? Stänga restauranger?

Sverige stängde i mars ned allt arbetsliv som kunde skiftas om till hemarbete. Restauranger och hotell hamnade i plötslig och djup kris för att besökarna uteblev. Resande såväl inom som utom landet upphörde i det närmaste. Gymnasieskolor och högre utbildning gick över till distans.

Är det verkligen skillnaden mellan stränga rekommendationer och totalt förbud som ska ha ökat smittspridningen? Eller att restauranger inte tvingades stänga? Eller att grundskoleelever fick fortsätta gå till skolan? 

Och i så fall, hur kommer det sig att det är så stora skillnader i smitta mellan olika regioner, som Stockholm jämfört med Malmö?

Det finns en poäng med att skilja mellan strategival och misslyckanden. Att smittan fick fäste i äldreomsorgen var inte ett strategival, utan ett misslyckande med att implementera nödvändiga åtgärder. Att Sverige inte har genomfört storskalig testning är inte heller ett strategival, utan avspeglar en illa fungerande samordning.

Sjukhusen ställde blixtsnabbt om till pandemivård. Vårdsystemet klarade att tänka kreativt, förmodligen för att det handlar om dess kärnuppgift. Styrningen har fungerat sämre på andra delar i den offentliga förvaltningen.

Men svenska folket och civilsamhället har tagit ett enormt ansvar. Näringslivet fattade smittskyddsrelevanta beslut innan myndigheterna hann utfärda rekommendationer. 

Misslyckandet i äldreomsorgen berör i hjärtat. Siffrorna över covid-döda är dessutom det mest påtagliga måttet på smittspridningen. Hade inte smittan funnits i samhället skulle den inte ha kommit in i omsorgen. Sannolikt blottar coronakrisen långvariga brister på äldreboenden. Hur många dödliga sjukdomsfall i säsongsinfluensa och vinterkräksjuka hade genom åren kunnat undvikas med bättre hygienrutiner och smartare arbetssätt?

Ett självkritiskt förhållningssätt bör alla makthavare ha. Strukturer och beslutsunderlag ska tåla granskning i efterhand. Men om frågan reduceras till stängning av grundskolor och kaféer hamnar man fel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?