Ohederlig argumentation om budgetsamarbete

Finansminister Magdalena Andersson kräver besked om hur ett budgetsamarbete mellan M/KD och SD ska se ut. Hon gör det efter att Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt sagt att han kräver inflytande över hela statsbudgeten för att släppa fram en M-ledd regering. ”Ulf Kristersson har inte ett trovärdigt regeringsalternativ innan det här är utrett”, säger Magdalena Andersson i Di.

OLIKA SPELREGLER. Magdalena Andersson kräver att Ulf Kristersson reder ut hur han ska få igenom sina budgetar. Det var inte något hon själv gjorde inför förra valet, och ingen verkade tycka det var angeläget att ställa henne mot väggen för den saken.
OLIKA SPELREGLER. Magdalena Andersson kräver att Ulf Kristersson reder ut hur han ska få igenom sina budgetar. Det var inte något hon själv gjorde inför förra valet, och ingen verkade tycka det var angeläget att ställa henne mot väggen för den saken.Foto:Henrik Montgomery

Det är så här Socialdemokraterna har talat i decennier om oppositionen, att de inte har ett trovärdigt svar på hur landet ska styras. Det har ofta varit en ohederlig argumentation, men nu mer än tidigare.

Socialdemokraterna har i princip aldrig berättat inför ett val hur de har tänkt sig att regera. För 40-50 år sedan var detta en mindre fråga eftersom Socialdemokraterna var stora, och kunde räkna med en majoritet som med lätthet kunde nås med hjälp av VPK (eller till och med egen majoritet).

Just Magdalena Andersson har styrt med hjälp av MP och V fast de tillsammans saknade egen majoritet. Mandatperioden därefter har hon varit finansminister med stöd av MP, L och C, en konstellation som också saknade egen majoritet. Magdalena Andersson har två hela år, 2015 och 2019, styrt på en borgerlig politik eftersom S-regeringen valde att sitta kvar trots budgetnederlag.

Berättade hon eller Stefan Löfven någonting alls om detta i förväg? Diskuterade hon med väljarna om vilka parlamentariskt sett svaga regeringar de skulle behöva räkna med? Nej, givetvis inte.

Och nämnde hon att hennes budgetsamarbete skulle utsättas för hårt tryck varje gång Vänsterpartiet gör gemensam sak med partier högerut, vilket nu har hänt flera gånger? Berättar hon nu att det sannolika scenariet om Liberalerna hoppar av januarisamarbetet inte är ett extraval utan ett direkt beroende av Vänsterpartiet? Det handlar om det parti vars ungdomsförbund nyligen förtydligade att dess mål är ”ett kommunistiskt samhälle”. För övrigt ursäktade ungdomsförbundets ordförande sig med att ”ingen som är aktiv i Ung Vänster levde under den tiden” (då kommunistiska regimer begick folkmord). Som om nutida kommunistiska regimer skulle vara annorlunda.

När det gäller Sverigedemokraternas krav på en moderatledd regering är bilden otydlig, om man går på vad partiföreträdare säger. I tisdagens Di-intervju säger Oscar Sjöstedt att partierna måste vara överens ”om hundra procent, annars är vi överens om noll procent”. Senare ville partiledaren Jimmie Åkesson modifiera detta med att det inte handlar om ultimativa krav utan att vara en konstruktiv part i strävan att byta ut den S-ledda regeringen.

Om man däremot tittar på vad SD faktiskt gör, ekonomisk-politiskt, i riksdagen är bilden tydlig. Under förra mandatperioden har SD röstat på alliansens budget (2014) respektive på Moderaternas budgetalternativ (åren därefter) utan att först ha förhandlat om saken. Detta trots att partier vars egen budget har fallit brukar lägga ned sina röster i slutvoteringen.

Den senaste gången riksdagen röstade om statsbudgeten var i höstas. Om man jämför Moderaternas och Sverigedemokraternas budgetreservation, ser man att på de flesta sakområden har de båda partierna föreslagit ändringar i samma riktning. Att Sverigedemokraterna är ett bidragsparti märks dock – garantipension och föräldraförsäkring ska stiga. Ersättning till kommunerna för flyktingmottagande vill SD dra ned på, liksom klimatprojekt. Kollektivtrafiken ska få 6 miljarder kronor i stöd. Det mest särpräglade är SD-förslaget om en engångsutbetalning som pandemistöd på 10.000 kronor till alla, något som inte är finansierat.

Skillnader finns men de är uppenbart mindre än mellan januaripartierna. Och skillnaderna, just i budgeten, tycks inte heller vara så principiellt ideologiska som det framstår i debatten.

Skulle SD kunna tvinga fram en ekonomisk politik som står i strid med vad Moderaterna står för? En jämförelse av budgeterna visar att skillnaderna är små. Magdalena Andersson har genom sitt eget regeringssamarbete visat att man kan samarbeta om budgeten med vissa partier och om andra frågor med andra partier.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?