Annons

Ohållbart att svartlista propellrar

Di rapporterade på torsdagen att Sjunde AP-fonden svartlistat det finländska verkstadsbolaget Wärtsilä, som Investor är storägare i.

SVARTLISTNING. Den finska verkstadsjätten Wärtsilä svartlistas av Sjunde AP-fonden på grund av att bolaget säljer propellrar till amerikanska kärnubåtar.
SVARTLISTNING. Den finska verkstadsjätten Wärtsilä svartlistas av Sjunde AP-fonden på grund av att bolaget säljer propellrar till amerikanska kärnubåtar.Foto:Thomas Johansson/TT

Orsaken är att bolagets amerikanska dotterbolag, Wärtsilä Defense, tillverkar propellrar som köps av USA:s försvarsmakt och används i dess kärnvapenbestyckade ubåtar. 

Svartlistningen innebär att AP7, som har hand om premiepensionen för över 5 miljoner sparare, kommer att avveckla sitt innehav i bolaget om Wärtsilä inte går med på att ändra sin verksamhet.

AP7:s svartlistning är ett i raden av liknande beslut från Sveriges största institutionella investerare i hållbarhetens namn, där försvarsmateriel i allt större utsträckning utesluts. 

Swedbank Robur och Handelsbanken fonder tillhör dem som exempelvis slutat att investera i Saab. Även inom EU pågår ett arbete för att stämpla försvarsmateriel som icke-hållbart.

När det gäller investeringar i försvarsmateriel ska man komma ihåg att alla länder har en skyldighet att hävda sitt territorium, enligt folkrätten, vilket kräver ett försvar och därmed vapen. 

Till skillnad från många andra länder har Sverige en försvarsindustri i världsklass, som både skapar arbetstillfällen och ger vår lilla men tappra försvarsmakt konkurrensfördelar gentemot omvärlden, vilket borde uppmuntras. 

Det är en viktig del i försvaret av demokratin.

Men AP7 går ännu ett steg längre genom att peka ut Wärtsiläs propellrar som en ”nyckelkomponent” till kärnvapen. Med den logiken, bör man inte också inkludera en ubåts inredning som en del av kärnvapnen? Hur definieras en ubåts nyckelkomponenter? 

Och borde i så fall inte AP7 även svartlista flygbolaget SAS som bevisligen använder Boeings flygplan, som också finns på de utskälldas lista?

Wärtsilä är för övrigt ett bolag som gör annat än propellrar. Verkstadsjätten tillverkar bland annat solkraftverk och terminaler för flytande gas (LNG) – verksamheter som nu också svartlistas av bara farten. 

Faktum är att Wärtsilä dessutom byggt fyra av Sjöfartsverkets fem isbrytare, som är av avgörande betydelse för att näringslivet i Norrland inte stannar upp under vinterhalvåret, samt är med i planerna för nya isbrytare..

Exemplen visar hur ohållbar AP7:s definition av hållbarhet är. Den bör göras om.

Självklart kan man önska sig en värld utan kärnvapen. Men Pentagon lär inte lägga ned sitt kärnvapenprogram bara för att Wärtsilä slutar att sälja propellrar till dem.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera