Annons

Och så hamnade småföretagen i skottgluggen

LEDARE. Möjligheten för anställda i mindre företag att bli kortidspermitterade kommer plötsligt att bli begränsad. På annat sätt kan man inte tolka det som finansminister Magdalena Andersson sa i veckan. 

Foto:Amanda Lindgren

Hon gjorde det i samband med att den ansvariga myndigheten Tillväxtverket ställdes till svars inför finansutskottet. Dess generaldirektör Gunilla Nordlöf sa efteråt att företag som gör aktieutdelningar inte skulle omfattas av reglerna om korttidsarbete.

Och finansministern sa att detta gäller alla bolag, stora som små.

Det innebär i så fall att fåmansbolag där ägaren har gjort den sedvanliga fördelningen mellan lön och utdelning enligt 3:12-reglerna inte kan omfattas av korttidsarbete. För att komma i fråga måste alltså fåmansföretagaren avstå från den del som ska räknas som utdelning och bara ta ut lön till 55 procents skatt.

Magdalena Andersson tillade också att man ”ska ha ekonomiska problem” för att omfattas av stödet. Anställda i företag som har varit lönsamma ska alltså straffas och riskera uppsägning snarare än få del av korttidsstödet. Detta medan anställda i företag som redan var på fallrepet ska kunna omfattas av det nya systemet.

Det här passar så väl in i normen av hur småföretagare ska vara. Om man sliter i sitt anletes svett och jobbar tolv timmar om dagen och helst inte tar ut någon ersättning alls – då är man en del av samhällsbygget. Om man lyckas väl och har förmåga att betala sina investerare för att de trodde på affärsidén – då är man närmast en folkefiende i socialdemokraternas värld.

Stödet för korttidsarbete är ett stöd till de anställda. Det är ett system som finns där för att undvika uppsägningar. Statsmakterna betalar ett slags a-kassa inne i företagen. Detta sker inte bara för att rädda företagen utan också för att den direkta kostnaden för arbetslöshet ändå hamnar hos staten. Det företag som behöver säga upp delar av sin personalstyrka har rätt att göra det, oavsett utdelningspolicy. Att neka anställda i ett företag möjlighet till korttidsarbete är samma sak som att säga att det inte gör så mycket om dessa blir uppsagda.

Socialdemokraterna har skruvat upp retoriken mot näringslivet och aktieutdelningar. Justitieminister Morgan Johansson använde orden ”roffa åt sig”. Och nu är det småföretagen som drabbas av denna syn.

De borgerliga partierna och Vänsterpartiet sitter på läkaren och sneglar på varandra med två meters avstånd. Och de tycks gilla föreställningen.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera