ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Och nu lite beröm till Stefan Löfven

  • Foto: Jessica Gow/TT
  • Män av sin tid. Foto: Jessica Gow/TT

Statsministrar har sina karaktärer. 

Om statsminister Göran Persson sas det att han inför sina kolleger kunde hålla långa och lysande föreläsningar om "det politiska läget". Det kunde handla om allt möjligt, ofta om något i EU eller utvecklingen för oppositionen eller omvandlingen av cellulosafibern.

Briljant, sa man.

Om statsminister Fredrik Reinfeldt sas det att han var rolig och duktig på att få folk på gott humör. Korrekt men rolig. Till och med de allvarsamma folkpartisterna blev på gott humör, vilket var helt nödvändigt för att hålla ihop i åtta år.

Om statsminister Stefan Löfven sägs det att han har en första fråga när medarbetarna kommer med ett förslag. Medarbetarna vill ju vara duktiga och kreativa och slå världen med häpnad. Löfven frågar då "vad blir bättre med det här?" Om man kan förklara vad som blir bättre går ärendet vidare, annars inte.

Det är en bra fråga. Till och med en fråga som fler borde ställa sig, särskilt inom en politisk rörelse som i själ och hjärta är utopistisk.

Det är också en fråga som passar med Löfvens person. Hemligheten bakom den makalösa strategiska framgång han når när han på fredag väljs till statsminister är inte bara kallhamrad spelteori utan också en personlig egenskap. Löfven är modererande. Har en lugn utstrålning, samt handsydda kostymer. Får folk med sig. Till och med de allvarsamma folkpartisterna.

Läget för hans parti är kritiskt. Jimmie Åkesson har lyckats rikta ett dödligt hot mot hela konstruktionen för svensk arbetarrörelse. LO lutar numera åt SD, särskilt i de symboliskt tunga förbunden där Löfven har sitt ursprung. Därför gjorde S ett historiskt dåligt val. Löfven förlorade inte till ett uppflammande vänsterparti eller till en ung grön rörelse eller till locktonerna från medelklassens partier. Löfven förlorade till SD.

Det blir svårt att locka tillbaka LO-väljare med att tillsammans med de allvarsamma folkpartisterna spika dit en bortre parantes i a-kassan, luckra upp turordningsregler och öka migrationen.

Men den där frågan han har är bra. "Vad blir bättre av det här?" är en fråga som inte vinner några val och som inte topprenoverar landet men som skänker trygghet till statsministerns omgivning. Det kan behövas. Den här mandatperioden lär bli mer turbulent än den förra.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer