ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nytt reseavdrag ett förakt mot landsbygden

LEDARE. Nyligen presenterades ett förslag till nytt reseavdrag. Det ska bli avståndsbaserat, i stället för som i dag bygga på restid. Och det ska vara detsamma om man tar bil eller buss.

Bakgrunden är att andra färdmedel i dag anses vara missgynnade i förhållande till bilen.

En nedre avståndsgräns på tre mil införs, enkel väg. Det blir en skattereduktion på 6 kronor milen på den sträcka som överskrider tre mil.

100.000–150.000 färre kommer att kunna få reseavdrag jämfört med i dag.

Det finns anledning att sätta frågetecken redan för utgångspunkten. Bilen är knappast gynnad i de nuvarande reglerna. Man får avdrag för bilkörningen enbart om man gör en tidsvinst på minst två timmar. De som, med regeringens tänkesätt, kör bil av rent okynne får alltså inget avdrag.

Man försöker alltså lösa ett problem som inte finns.

Allvarligast är det synsätt som har fått styra detta förslag (från utredaren, miljöpartisten Lennart Olsen). Han vill växla om reseavdraget från att vara just ett avdrag till att bli en skattereduktion.

I dag minskar reseavdraget den taxerade inkomsten. Men med en skattereduktion blir det samma belopp oavsett vilken inkomst resependlaren har. Plötsligt blev reseavdraget fördelningspolitik. Med andra ord: Ingen som har drabbats av marginalskatter på över 50 procent ska komma undan dessa, oavsett vilka kostnader man har för att utföra sitt jobb. För övrigt slår det nya förslaget hårt mot låginkomsttagare.

Reseavdraget, liksom avdraget för dubbel bosättning, är avdrag för inkomsternas förvärvande. Det kostar pengar att ta vissa jobb, om de ligger långt från bostaden. Att det är bruttoinkomsten som ska minskas i det läget är givet.

Men utredningen anser att arbetsresor är en privat levnadskostnad, därför bör det inte längre vara ett skatteavdrag för inkomsternas förvärvande. Utredningen skriver att kostnader för arbetsresor ”har orsakats av den skattskyldiges val av bostadsläge”.

Skyll dig själv om du bor på landsbygden. Eller om du bor långt från din arbetsplats för att du inte har råd att köpa en innerstadslägenhet. Eller om du råkar bilda familj med någon som har sitt arbete långt ifrån ditt. I regeringens värld är det sånt man måste tänka på i förväg.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer