Nya oppositionen har chans att ta initiativet

Hopplöst läge för Moderaterna, menar några. M-ledaren har misslyckats, säger andra. Akta er för SD, varnar Björklund.

Väljarna tycks än så länge inte hålla med dysterkvistarna. Oppositionen har ökat i opinionsmätningarna och närmar sig 50 procent, regeringsunderlagets partier har sjunkit. Särskilt illa har det gått för sidbytarna C och L. Liberalerna har bytt plats med KD som krisparti och ligger nu under 4-procentsspärren. Om det håller i sig kommer L att tvingas ompröva sin position med nytt ledarskap och ny inriktning. Kristdemokraterna, som investerat tungt i en tydligt borgerlig identitet, har däremot mer än fördubblat sitt väljarstöd.

Oppositionen har också hittat ett intressant väljarflöde. Sverigedemokraterna har lyckats locka s-väljare på ett sätt som inget annat högerparti har klarat av. Samtidigt gör KD nu det alla har pratat om men misslyckats med, nämligen att på allvar konkurrensutsätta SD. Den enda som klarar av att ta debatten med Jimmie Åkesson och får väljarna med sig är Ebba Busch Thor. Och M lockar besvikna L-väljare och möjligen en och annan centerpartist.

Även sakfrågeläget är gynnsamt för oppositionen. Regeringen och samarbetspartierna kommer att bråka om kommatecken i direktiven till de cirka 40 utredningar som ska tillsättas i år och som är kärnan i januariöverenskommelsen. Under tiden kan oppositionspartierna ta de bästa punkterna och lägga väl utarbetade förslag i riksdagen för att i fråga efter fråga visa hur en sammanhängande borgerlig politik ser ut när man både kan och vill.

Regeringssamarbetet lämnar stora blottor i frågor som är akuta i Sverige. Socialdemokraterna gick till val på en fortsatt stram migrationspolitik. Inriktningen nu är att återigen göra Sverige till ett av de mer generösa länderna i EU eftersom MP och C kräver det. Vilket åtagande det innebär vet ingen men de höga talen under tidigare år berodde på att Sverige avvek från andra EU-länder. Sverige är en del i samma flyktingström som Tyskland, som under 2018 tog emot cirka 200 000 asylsökande. Ett klokt ingångsvärde för Sverige är att aldrig avvika från de tyska villkoren

Åtminstone måste man tänka igenom vad man gör och planera inte bara för kostnader utan också kapacitet vad gäller lärare, socialsekreterare, vårdpersonal, ordningsmakt med mera. Det har S, MP, C och L inte gjort.

En annan uppenbar blotta är bristen på fokus på de mycket svåra och uppenbara ordningsproblemen. Ett symboliskt exempel är förra veckans larm från gränspolisen. På grund av förhöjd hotbild mot Sverige har regeringen förlängt de inre gränskontrollerna. Det låter resolut och inrikesministermyndigt. Men polisen i Värtahamnen vittnar om att det i praktiken bara är att åka in. I verkligheten finns ingen kontroll vid svensk gräns och ingen möjlighet att snabbt skapa en sådan. Det finns inte personal och inte teknik för att snabbt kolla identiteten.

Ett annat exempel är den narkotikarelaterade gängbrottsligheten. Statsministern, justitieministern och inrikesministern radar upp påståenden om att den ska bekämpas. I realiteten vinner den mark. Rikspolischefen lämnade i höstas en skrivelse till Justitiedepartementet som beskriver läget. Morden har flyttat ut till allmän plats. Offren är ungdomar. Bakom varje person som dödas eller grips finns tio/femton andra som vill ta dennes plats. Polisers hem, bilar och arbetsplatser utsätts för attentat.

Försvaret är också ett område som oppositionen bör uppmärksamma. Försvarsministern är duktig på att burra upp sig men utan de ekonomiska tillskotten från M-KD-budgeten hade hans verksamhet i år präglats av varsel, besparingar och uppskjutna investeringar. Och han vet ännu inte hur och tillsammans med vem Sverige ska försvaras eftersom han avvisar Natomedlemskap. Det finns ingen planering för det gemensamma försvaret av Östersjöområdet.

Under förra mandatperioden sköt oppositionen en svag regering framför sig. Fortsätt med det, men med större kraft och utan tvivlarnas tvekan.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?