1515

Nya blockpolitiken på plats inför valet

När Stefan Löfven den här tisdagen avger sin regeringsförklaring är det för en smal regering. Den har 33 procent av mandaten i riksdagen. Den har tillkommit tack vare Vänsterpartiet, Centerpartiet och en riksdagsvilde. Med dessas stöd förfogar regeringen över en ytterst knapp majoritet.

NYA S-BLOCKET. De är inte överens om politiken. Ändå är detta den politiska konstellation som finns runt Socialdemokraternas regeringserbjudande. På bilderna: Nooshi Dadgostar (V), Märta Stenevi (MP), Magdalena Andersson (S) och Annie Lööf (C).
NYA S-BLOCKET. De är inte överens om politiken. Ändå är detta den politiska konstellation som finns runt Socialdemokraternas regeringserbjudande. På bilderna: Nooshi Dadgostar (V), Märta Stenevi (MP), Magdalena Andersson (S) och Annie Lööf (C).

Det kommer att bli en rörig höst. Räkna med bråk om budgeten och misstroendehot beträffande enskilda ministrar. Stefan Löfven och den förväntade efterträdaren Magdalena Andersson kommer att få parera ett antal potentiella krisutbrott.

Ändå är det viktigaste konstaterandet nu att två block slutligen har bildats inför valet 2022. Det är fyra partier på respektive sida. Konstellationerna är sinsemellan olika och båda innehåller politiska motsättningar, men utvecklingen bekräftar ett järnhårt mönster i svensk politik.

I val efter val har det funnits två rimliga regeringsalternativ som har ställts emot varandra. Och runt dessa alternativ har de partikluster uppstått som kallas block. Detta betyder inte att partierna måste ha ett färdigt regeringsprogram före valet, inte ens att de på förhand bekräftar att de vill regera ihop. Men det är uppenbart för väljarna.

Blocken är inte det enda historiska mönstret. Också hälftendelningen av rösterna är påtagligt mönstergill. Sedan 60 år, med undantag av några val, har blocken fluktuerat högst några procentenheter över eller under 50-strecket.

När Socialdemokraterna successivt har tappat väljare har nya partier tagits in för att få en chans till majoritet. Utöver Vänsterpartiet var det Miljöpartiet 1998 och nu tycks det bli Centerpartiet. Blockpolitikens fifty-fifty-logik består.

Inom S-konstellationen finns stora politiska skillnader, men rent väljarsociologiskt är kursen klar för Centerpartiet. Enligt en Novus-mätning föredrar 60 procent av C-väljarna en S-ledd regering med stöd av V, och partiet har därmed sannolikt bytt ut en stor del av sina väljare. Partiets vägval efter sommarens regeringskris visar också vilken logisk riktning som C följer.

De senaste åren har C investerat en hel del i sin omorientering, och det är knappast troligt att partiet skulle neka stöd för regeringens budget och därmed orsaka en ny inrikespolitisk kris. Samma sak gäller för den kommande omröstningen om ny statsminister efter det socialdemokratiska ledarskiftet.

Det var Centerpartiet som utlöste sommarens regeringskris genom att vägra tillgodose Vänsterpartiets krav förrän det var för sent. Centerpartiet vill rimligen inte kunna anklagas för samma sak igen, när fokus i stället bör riktas på valet. Så om regeringen inte öppet provocerar C kommer budgeten att gå igenom.

Det är en vänstertung konstellation. Tre partier vill höja skatterna kraftigt. C vill det inte. Ett parti, MP, tycker annorlunda i tunga centerfrågor, som skog och strandskydd. Och på åtskilliga områden finns ingen gemensam syn. Klyftan mellan S och MP har inte minskat trots att de sitter i samma regering sedan sju år.

Med Magdalena Andersson som partiledare kommer Socialdemokraterna att gå vänsterut. Hon står för höga skatter. Mer omfördelning. Skepsis mot välfärdsföretag. Tuff retorik.

Centerpartiet kommer att få kämpa för att få gehör för sin politik om det är S-sidan som vinner valet.

Under valåret kommer S att få fördelar av den uppmärksamhet som riktas mot partiet i samband med kongressen i november. Exempelvis kommer regeringens sammansättning att förändras. Magdalena Andersson kommer att kunna bedriva valrörelse som sittande statsminister med full kraft, i kontrast till företrädarens trevande insatser i debatter och intervjuer.

Det kommer att bli ett klassiskt svenskt val där regeringsmakten utmanas av ett tydligt alternativ. Nu har också regeringssidan ett alternativ för fortsatt regeringsinnehav, där C är inkluderat även om det partiet nog inte självt vill beskriva det så.

Det finns framöver två uppenbara regeringsalternativ. Det innebär tydlighet för väljarna. Och det är bra för demokratin.


Innehåll från SPPAnnons

Så undviker du onödiga administrationskostnader när företaget expanderar

Shoka Åhrman, pensionsexpert på SPP.
Shoka Åhrman, pensionsexpert på SPP.

Som arbetsgivare i ett snabbt växande bolag vilar ett stort ansvar på dina axlar. Du förväntas leda pressade medarbetare genom en förändringsresa, och samtidigt genomföra en så kostnadseffektiv expansion som möjligt. En ekvation som kan verka svår att få ihop, men med rätt verktyg går det.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide 

Shoka Åhrman är pensionsexpert på SPP och får ofta frågor från arbetsgivare som undrar hur de ska hantera den ökade administrationen kopplad till en expansion. Enligt henne är det enkla svaret att göra rätt från början.

– Med rätt förutsättningar kan företagets pensionsadministration rulla på oavsett vilka förändringar som sker på företaget. Det viktigaste är att ha en tydlig pensionspolicy på plats, en bra ansvarsfördelning och enkla digitala verktyg som effektiviserar hanteringen.

Tydlig ansvarsfördelning

För det företag som inte har grundstenarna till en enkel pensionsadministration på plats kan en expansion innebära onödiga kostnader. Otydliga processer och manuella blanketter kan skapa oreda, bristande överblick och bidra till felaktiga avsättningar. Förseningsavgifter, retroaktiva kompensationskrav och åtgärder från Skatteverket är några exempel på möjliga konsekvenser.

– För att förebygga stress och fel inför en period med större administrativ börda, såsom en expansion, är det viktigt att först och främst ha en tydlig ansvarsfördelning. Tydliga, enkla processer och gärna skriftliga rutiner är något ni sannolikt kommer få nytta av, betonar Shoka Åhrman.

En vanlig administrativ fallgrop vid en expansion är att företaget inte räknat med den extra tid och noggrannhet som krävs vid en administrativt mer intensiv period. Som växande bolag vill man självklart hålla fanan högt som trygg arbetsgivare med attraktiva förmåner. Då ska administrationen vara både enkel och rätt.

– Genom enkla, digitala företagstjänster sparar företaget tid och resurser. Just därför är det viktigt att som företag ställa krav på att er pensionsleverantör erbjuder användarvänliga administrativa tjänster.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide 

 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?