1515
Annons

Ny karta ökar risken i fastigheter

I början av 1990-talet var det omläggningen av det finansiella systemet som stjälpte fastighetsbranschen. Den här gången är det förändringen av näringlivets struktur som skapar möjligheter och risker. 

Ilija Batljan har på kort tid byggt upp Sveriges fjärde största fastighetsbolag, SBB. Frågan är om han spekulerat rätt om samhällsförändringarna.
Ilija Batljan har på kort tid byggt upp Sveriges fjärde största fastighetsbolag, SBB. Frågan är om han spekulerat rätt om samhällsförändringarna.Foto:Jesper Frisk

I måndags hade Di ett reportage om Ilija Batljan, före detta s-politiker som på bara några år byggt upp Sveriges fjärde största fastighetsbolag, SBB. Det var spännande läsning. 

Frågan är om Batljan tagit för stor risk när bolaget har vuxit så snabbt. Intervjuade i branschen hade delade meningar. Några var pessimistiska. En jämförde med uppgången före den djupa fastighetskrisen i början av 1990-talet. Precis som då bygger många av dagens värderingar på stigande fastighetspriser i stället för som i andra verksamheter på avkastning, det vill säga hyror. Om priserna faller kan bolagen få svårt att betala räntor och andra kostnader. Alltså, Batljan skulle kunna hamna i kris. Frågan är vad som skulle kunna leda till ett prisfall.

Fastighetskriser utlöses nästan alltid av stora politiska förändringar. På 1980-talet var det omvandlingen av Sveriges finansiella system som bäddade för den djupa krisen 1990-94. 

Den här gången är det förändringen av Sveriges näringsgeografi som skapar möjligheter och risker. När Stockholm och andra större städer växer så det knakar och landsbygden töms på kvinnor och unga får det djupgående följder för priserna på fastigheter. I glesbygden och på orter som näringslivet lämnar faller priserna. I Stockholm har de stigit så mycket att de som inte redan bor där eller är unga och obemedlade inte kommer till. 

Övergången från industri- till kunskaps- och tjänstesamhälle där framgången bygger på kontakter och närhet till kunder får djupgående konsekvenser. Bostadsbristen blir ett hinder för tillväxt och bäddar för ökade klyftor och missnöje.

Som fastighetsägare blir det med ens svårare att gissa rätt om framtiden. Det gäller både att satsa på rätt orter, och att baka in vad politikerna till sist kommer tvingas göra för att lösa problemen. I början av 1990-talet ändrade de efter många om och men på skatterna, och utlöste därmed ofrivilligt den djupa krisen. 

Ilija Batljans investeringar bygger på matematiska modeller av demografi. Kärnan är fastigheter för äldreboenden och omsorg. Bolaget äger också hyreslägenheter på 30 orter, ofta i miljonprogramsområden. Eftersom hyrorna är reglerade väntas de bara kunna gå åt ett håll, uppåt.

Om han kalkylerat rätt om samhällsutvecklingen kommer att han att bli kung. Om han får fel kan fallet bli djupt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?