1515

Ny kalkyl för vindkraft ger renare el

LEDARE. Enligt IEA:s rapport skulle utbyggd vindkraft till havs kunna tillgodose flera enskilda marknaders totala elbehov, exempelvis i EU, USA och Japan.

Storbritannien är störst räknat på kapacitet i vindkraft off shore (till havs). Därefter kommer Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Belgien och Danmark. Som region är EU pionjär och världens överlägset största producent till havs, men Kinas investeringar växer snabbast. 

Med ny teknik ökar vindkraftens potential dramatiskt. Det skriver organisationen International Energy Agency (IEA) i sin nya ”Offshore Wind Energy Outlook Special Report”. Marknaden har vuxit med 30 procent per år sedan 2010. Ändå står den bara för 0,3 procent av världens samlade kraftgenerering, där kol och olja fortfarande dominerar. Men enligt IEA kan produktionen växa med 15 gånger dagens kapacitet till 2040, en nivå som skulle matcha investeringarna i gas och kol under samma period. 

Med hjälp av mer vindkraft till havs skulle Kina, och andra tillväxtländer med stora koldioxidutsläpp, men även Japan och USA, kunna öka takten i omställningen till förnybar el. 

Bakom optimismen ligger flera faktorer. Kostnaderna minskar. Den tekniska utvecklingen gör att man nu och framöver kan bygga mycket större, flytande vindturbiner längre ut till havs, vilket ökar kapaciteten kraftigt. Variationerna i produktion, som alltid varit en svaghet inom vindkraft, ligger nu på 20 procent timme för timme till havs, jämfört med solkraftens upp till 40 procent.

I EU är kapaciteten för vindkraft till havs i dag 20 gigawatt (GW), medan potentialen enligt IEA ligger på 130 GW 2040. Kina ligger för närvarande på 4 GW, och kan nå 110 GW 2040. Kraftigt utbyggd skulle vindkraften till havs enligt IEA i teorin kunna tillgodose flera enskilda marknaders totala elbehov, exempelvis i EU, USA och Japan. 

Rapporten bör ses om ett mellanting mellan en önskan och en prognos. Viktigast är att den pekar på hur kalkylen faktiskt förändras när det finns ett brett politiskt intresse av att minska utsläppen, investeringskostnaderna faller och de tekniska möjligheterna ökar. IEA visar att det finns en väg framåt, talet om att vi med teknikens hjälp kan ställa om energiproduktionen är inte grundlösa påståenden. Genom att ta fasta på detta kan tillväxtländerna fortsätta växa och klyftorna mellan fattiga och rika länder minska samtidigt som klimatpåverkan blir lägre. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?