Annons

Lotta Engzell-Larsson: Generationsväxling säkrar privat ägande

LEDARE. Fredrik Lundberg tog på 1980-talet över sin fars fastighetsrörelse och har sedan utvecklat den till en av Sveriges största privata företagsgrupper. Bland annat är han största ägare i Industrivärden. Nu håller han på att växla över makt till den tredje generationen.

Louise Lindh och Katarina Martinsson – Fredrik Lundbergs döttrar och arvtagare till hans företagsimperium.
Louise Lindh och Katarina Martinsson – Fredrik Lundbergs döttrar och arvtagare till hans företagsimperium.Bild:Jesper Frisk

I fredagens Di Weekend intervjuas Fredrik Lundbergs två döttrar, som har skolats in i sina roller under hela livet. De äger nu 11 procent var av rösterna i ägarbolaget Lundbergsföretagen som har ett substansvärde på 77 miljarder kronor, och sitter i flera styrelser. Förra året blev Louise Lindh vd för Fastighets AB L E Lundberg och hennes yngre syster Katarina Martinson är nominerad att ta över ordförandeklubban i börsnoterade Indutrade INDT -0,34% Dagens utveckling efter sin far i år. Av allt att döma har Fredrik Lundberg förberett barnen väl och därmed skapat goda förutsättningar för att familjens företagsgrupp ska leva vidare. 

Det är bra att skola in arvingarna tidigt. Kanske är det också bra att göra dem medvetna om att det är en plikt och ett privilegium snarare än ett personligt val de står inför. Som en monark. I sista hand kan man abdikera, men då bör man även förlora makt och privilegier så att man inte förstör stora värden. Den svenska kungen verkar för övrigt ha gjort ett bra arbete när det gäller att förbereda kronprinsessan, som är naturligt självklar i sin roll och omåttligt populär. 

Med rätt förutsättningar kan de flesta lära sig att ta ansvar och växa med uppgiften. Det finns inga fördelar med att tvinga barnen att tävla mot varandra, vem som passar bäst i vilken roll visar sig. 

Rune Andersson är ett annat exempel på en företagare som har matchat fram sin son Johan, som är vd för familjebolaget Mellby gård, med tillgångar på runt 9 miljarder kronor.

När det gäller Ikea är bilden den motsatta. Det är visserligen ett imperium, och därför en större utmaning. Men Ingvar Kamprad verkar inte ha haft någon plan för sönerna. Kanske han testade dem i stället för att utbilda dem. Kanske tyckte han inte att de dög, kanske var det bara han själv som dög? Det är tydligt att sönerna haft svårt att hitta sin plats i koncernen. I en intervju med Bertil Torekull för boken "Historien om Ikea" (2011) säger de: "Vi skulle önska att Ingvar hade varit tydligare". Tydlighet är underskattat när det gäller förväntningar, både i familjen och på arbetsplatsen.

För Sverige som nation är det avgörande att så många arvskiften som möjligt lyckas och företag lever vidare som självständiga enheter.


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Att förvärva företag under en kris

Det råder ingen tvekan om att pandemin har påverkat M&A-aktiviteten över hela världen – den stora frågan nu är hur detta kommer att påverka framtiden. 

– Den digitala trenden kommer inte att mattas av, och företag bör förbereda sig på färre fysiska due diligence-processer och fler digitala möten i framtida processer, säger Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Avvaktande marknad under den initiala karantänen

I takt med att land efter land gick i karantän tillsammans med andra åtgärder för att bromsa virusspridningen, minskades också M&A-aktiviteten.

Situationen i mars kan beskrivas som en chockvåg på marknaden. Ett fokusskifte märktes och många företag la all sin kraft på sin kärnverksamhet och anpassning till den nya situationen, snarare än att utforska eventuella M&A-möjligheter.

Även om restriktionerna inte blev lika strikta här hemma i Sverige drabbades även den lokala M&A-marknaden hårt. Antalet transaktioner första kvartalet 2020, jämfört med samma period 2019, visar en minskad aktivitet på närmare 75 procent (källa Mergermarkets).

Värdet av de gjorda transaktionerna är ännu mer talande då detta under första halvåret 2020 minskades med närmare 70 procent jämfört med 2019 samma period. Det framgår tydligt att större affärer och gränsöverskridande transaktioner prioriterades ner.

Som en ledande datarumsleverantör på den svenska marknaden avslöjar efterfrågan på datarummen en del om läget på marknaden i nya initierade datarum på plattformen under våren.

– Dels pausades en del pågående processer hastigt under denna period, dock tycker jag skillnaden mellan april och juni på nya initierade projekt är ännu mer talande, där skillnaden är en ökning på närmare 400 procent på vår plattform. En kraftig nedgång i april följdes av en rejäl skjuts uppåt i juni, förklarar Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Förändringar i omvärlden skapar nya rutiner

Krisen drabbade marknaden i sin helhet, men inte alla sektorer och industrier var lika drabbade som andra. Teknik och läkemedel är två exempel på industrier som är i en starkare position för att blomstra i det nuvarande klimatet.

Private Equity visar ett växande intresse för den digitala infrastrukturen, som har spelat en essentiell roll i det ”nya normala” arbetslivet. 

– Vi ser också att Private Equity tar ett mer aktivt ägande och använder våra datarum som en krisportal för att kommunicera med sina portföljbolag, främst för att dela dokumentation om riktlinjer och best practice under krisen, säger Feras Ibrahim. 

Nu när de digitala plattformarna har fått större utrymme i vardagen kommer vi med all säkerhet fortsätta se ett ökat intresse av digitala DD-processer som en effekt av pandemin. 

Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma, och hans team genomförde nyligen en fullständig due diligence-process utan några fysiska möten med motparten. Och Holen tror inte att detta kommer att vara den sista processen som sköts digitalt.

Han berättar:

– Den digitala Due dilligence-processen gick väldigt smidigt. Mycket blir gjort med verktyg som Datarum från Admincontrol kombinerat med konferenssamtal. Situationen vi är i just nu har skapat nya behov och ställer nya krav, men med ett klart mål fungerar det lika bra. säger Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma

Han fortsätter: 

– Covid-19 har varit en ”game-changer” som drivit på digitaliseringen för M&A-marknaden. Det har blivit vanligare att ha introduktionsmöten online – något som spar tid för alla och naturligtvis även är miljövänligt.

– Även om vi får se en andra våg kommer nog många M&A processer fortlöpa. Covid-19 är inte en ”black swan” som det var i mars. Att starta upp en Due Diligence i ett datarum utan fysiska möten är inte så främmande som det var i mars. Vi ser att många processer som pausades i mars kommer att starta upp igen i höst.

– Visma har redan förvärvat 23 bolag detta år och det kommer att bli fler, avslutar Sindre.

Läs allt om Admincontrols datarum här

Förbättrat affärsklimat under hösten

Mycket tyder på ett förbättrat klimat framöver med nya möjligheter. Utifrån de insikter Admincontrol får via aktiviteten på datarums-plattformen ser Feras Ibrahim fram mot hösten med tillförsikt.

– Marknaden tar fart snabbare än vi förutspådde. Vi är redan nu tillbaka på en nivå som är jämförbar med situationen innan pandemin, och ser ingen indikation till minskning närmsta tiden. Intressant är också att nästan en tredjedel av de datarum som öppnades i juni inleddes i en förberedelsefas. Detta indikerar att företagen planerar och förbereder sig inför en M&A-process under de kommande 6-9 månaderna. Jag är övertygad om att vi kommer att se en ökad M&A-aktivitet i Sverige och internationellt under fjärde kvartalet, avslutar han.

Är du i ett läge att förbereda inför en kommande DD-process? 

Läs mer om Admincontrols förberedelseportaler här.

Admincontrol samlade fyra experter inom M&A för en paneldiskussion om ämnet. Här är en sammanfattning av diskussionen. Registrera dig för att lyssna på hela inspelningen: Acquiring companies during a crisis

Fakta om Admincontrol:
-  Grundades 2005 i Norge
- Kontor i Norge, Sverige, Finland, Danmark, England, Skottland och Nederländerna
- Förvärvades av Visma i oktober 2017
- Anställda: 100
- Över 900 aktiva pågående projekt med Admincontrols datarum
- Erbjuder även en digital styrelseportal med 4000 kunder samt 70 000 användare
- 98% väljer att förnya licensen årligen

EXTERN LÄNK: Läs mer här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?