Det handlar om vilka som är skrivna i Sverige men i själva verket inte bor här. Och vilka som har skrivit sig på fel adress av det ena eller andra skälet.
I förra veckan skrev Skatteverket i DN om behovet av få rätt att gå in i en lägenhet vid kontrollbesök och att kunna kräva legitimation. Den som flyttar till Sverige bör lämna fingeravtryck. Skatteverket vill också ha större möjligheter till samkörning med andra myndigheters register, och att sekretessen inte ska hindra Skatteverket från att söka i Migrationsverkets register.
Och en häpnadsväckande sak som har fått fortgå: Om man upptäcker att någon har skrivit sig på ens egen adress kan Skatteverket inte rätta till detta om det inte finns någon annan adress att skriva denna person på.
Regeringen sände nyligen ett förslag till Lagrådet om att skärpa reglerna om samordningsnummer (ett slags personnummer) och att alla myndigheter ska vara skyldiga att slå larm om fel i folkbokföringen.
Men det räcker inte. En ny folkräkning behöver genomföras. Det har inte gjorts sedan den utskällda Folk- och bostadsräkningen 1990. Det var en blankett där alla skulle ange hur många rum de hade, vilka de bodde med och vilket slags värmepanna som användes. Flera uppgifter hade myndigheterna redan, vilket vållade kritik. Många vägrade svara, av frihetliga skäl.
Minnet av Folk- och bostadsräkningen får kanske dagens politiker att tveka. Men de borde inte det, eftersom 1990 års räkning var ett utslag av den tidens planeringsideal. Den skulle ge underlag för att bygga det optimala samhället. Att det var ett annat Sverige visar sig på blankettens exempelformulering till rutan om utbildningsnivå: ”postkassörsutbildning”.
Nu har samhället helt andra problem.
Det som är väsentligt nu är skyddet av välfärdssystemen. Oriktig folkbokföring kan leda till åratal av felaktig utbetalning av bostadsbidrag, arbetslöshetsersättning eller sjukersättning. Eller för den delen felaktiga avdrag för resor eller dubbel bosättning. En person i yrkesverksam ålder som inte bor i Sverige men är skriven här kan få garantipension för de åren, fast utlandsår ska räknas bort.
Svenska myndigheter har en hög serviceambition. Man skriver in sig på Arbetsförmedlingen utan att träffa en levande människa. Med mobilt bank-id kan man lika gärna sitta i utlandet som hemma. Pengarna från a-kassan och från fackets tilläggsförsäkring kommer ändå.
Man ska inte underskatta det negativa signalvärdet av denna ”förenkling”. För personer med brottsliga avsikter kan det bli som en olåst dörr, det är bara att ta för sig. För andra medborgare kan det urholka respekten för välfärdsersättningar, att pengarna kommer lite för enkelt.
Till allt detta ska läggas kaoset med legitimationer som i sin tur ger åtkomst exempelvis till elektroniskt id. Detta har påpekats av statliga utredningar och måste åtgärdas. Körkort bör inte räcka som legitimation. I stället bör det införas en statlig fysisk och elektronisk legitimation, utfärdad av polisen. Detta förslag firar för övrigt strax tvåårsjubileum som ogenomfört utredningsbetänkande.
En del av bristerna i folkbokföringen går att komma åt genom kontroller av misstänkta fall, men det ligger i sakens natur att inga myndigheter i dag kan veta hur omfattande problemet verkligen är.
Därför behövs en storstädning i folkbokföringen. Och den bör ske med fysiska kontroller. Gör förberedelsearbetet nu, och sätt i gång när pandemin är över. Det är ett stort projekt, men det kommer att gå med vinst.