Annons

Nu måste EU skrota sin digitalskatt

G20-länderna ställde sig i helgen bakom OECD-förslaget om en global miniminivå för bolagsskatt på 15 procent.

USA:s Janet Yellen, ECB:s Christine Lagarde och Sveriges Magdalena Andersson på möte i Bryssel på måndagen.
USA:s Janet Yellen, ECB:s Christine Lagarde och Sveriges Magdalena Andersson på möte i Bryssel på måndagen.Foto:Virginia Mayo

Tillsammans med det nya sätt att ta ut bolagsskatt från stora företag, som troligen kommer att komma, innebär detta stora förändringar för många länder, däribland Sverige. Det finns en uträkning av skatteexperterna Robert Goulder och Dan Neidle om vilka länder som kommer att förlora mest på denna skatteomläggning. Där är Sverige fjärde största förlorare. Endast Kanada, Schweiz och USA förlorar mer. Uträkningen är i absoluta tal – miljarder dollar – och därför blir Sverige mycket drabbat med tanke på landets storlek. 

I dokumenten från G7 slås fast att andra digitalskatter inte ska finnas vid sidan av OECD-förslaget.

Den här veckan skulle ett förslag ha kommit från EU-kommissionen men alldeles i dagarna kom beskedet att det skjuts upp till hösten. Något annat hade varit märkligt. EU-kommissionen var med på G7-mötet i juni och stod alltså bakom detta ställningstagande. 

Tyvärr har en snöboll satts i gång inom EU-systemet, där viljan att hårdbeskatta digitala företag förenas med strävan att EU ska få mer ”egna medel”, alltså inkomster som inte går via medlemsstaterna. USA:s finansminister Janet Yellen har protesterat mot digitalskatten, som mycket väl kan ses som en illa maskerad specialskatt mot amerikanska företag.

EU-förslaget innebär en omsättningsskatt på 0,3 procent på företag över 50 miljoner euro i omsättning. Det omfattar allts många företag med relativt begränsad storlek.

EU-kommissionen har också inrättat European Tax Observatory, som ska vara ett expertorgan i skattefrågor. Dess chef är fransmannen Gabriel Zucman, lärjunge till Thomas Piketty. Att döma av en DN-intervju tycks Zucman inte se någon övre gräns för hur mycket man kan ta ut i skatt. Några negativa dynamiska effekter (att ekonomin drabbas av för höga skatter) tycks inte heller finnas i hans värld.

Redan OECD-förslaget kommer att påverka Sverige hårt. Enligt Robert Goulder och Dan Neidle (tidskriften Tax Notes 5/7 2021) kommer omskiftningen från traditionell bolagsskatt till omsättningsbaserad skatt i försäljningslandet att bli dyrt för Sverige, och i synnerhet för USA.

I det läget kan EU inte kosta på sig att lägga på ytterligare skatter utan någon som helst tanke på hur det påverkar det europeiska investeringsklimatet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera