1515

Nu har Sverige en bättre utrikespolitik

LEDARE. Utrikespolitiken brukar inte karakteriseras av övertydliga omsvängningar. När utrikesministern varje år avger regeringens utrikespolitiska deklaration i riksdagen måste man lyssna noggrant för att höra skillnaderna. Det gör dem inte mindre viktiga.

Foto:Ali Lorestani / TT

På onsdagen var det första gången som Ann Linde gjorde det, dessförinnan hade Margot Wallström läst upp deklarationen vid fem tillfällen.

Det är uppenbart att Ann Linde är mer intresserad av att arbeta med Sveriges närområde och framför allt att sätta EU i centrum för utrikespolitiken. Nu heter det att Sverige ska ”fullt ut delta i EU-samarbetet och i dess utformning på ett sätt som värnar svenska intressen” och att Sverige ”ska bidra till långsiktig stabilitet och säkerhet i vår del av Europa”.

Formuleringarna i Margot Wallströms sista utrikesdeklaration var mer återhållsamma beträffande EU. En bekräftelse av en prioritering som lutade mer åt FN. Den uppmärksammade SVT-dokumentären ”Utrikesministern” fick följa Margot Wallström till möten på flera platser i världen, utom till Bryssel.

Margot Wallström sa för ett år sedan att målet är ”en kärnvapenfri värld” och talade om konventionen om kärnvapenförbud. Ett halvår senare meddelade hon att Sverige inte kan skriva under konventionen, något som var uppenbart för dem som ville värna Sveriges samarbete med USA. Inga betydande länder hade heller skrivit under den.

Ann Linde nämnde inte någon ”kärnvapenfri värld” utan talade i stället om översyn av det gällande icke-spridningsfördraget.

Och när det gällde relationen till USA var den i Margot Wallströms formulering endast ”bilateral”, medan Ann Linde i stället sa att det är ”en nära relation”, som dessutom är ”central för Sveriges säkerhet och välstånd”.

Ann Linde har också kortat ned avsnittet om Israel–Palestina-konflikten, som var något av en profilfråga för Margot Wallström. En diplomatiskt formulerad bekräftelse av Ann Lindes ambition att normalisera relationerna med Israel.

För ett år sedan ansåg regeringen att ”demokratin i världen är på tillbakagång” och att ”nationalister och extremister utmanar politiska system över vår kontinent, över världen”. Nu, med Ann Linde, har regeringen uppenbarligen justerat ned omvärldshotet till att ”demokratin i världen fortsätter att utmanas och ifrågasättas”.

Sverige har fått en hoppfullare utrikespolitik.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?