1515

Nu är tid att avsluta stöden till företagen

Regeringen lägger sin vårbudget i en hoppfull tid. Slutet på krisen går att skönja. Restriktionerna är inne på sista varvet. Det är viktigt att se det och inte låta sig ryckas med på fel sätt i larmen om smittspridning. För näringslivet är det en nystart som pågår.

UNDVIK SNEDVRIDNING. I Magdalena Anderssons vårbudget fanns pengar till förlängda företagsstöd. Det bör bli den sista förlängningen.
UNDVIK SNEDVRIDNING. I Magdalena Anderssons vårbudget fanns pengar till förlängda företagsstöd. Det bör bli den sista förlängningen.Foto:Fredrik Sandberg

De flesta pandemistöd löper ut till sommaren efter att nyligen ha förlängts. Det är viktigt att det får bli så, även om det inte är säkert att vaccineringen har kommit lika långt vid halvårsskiftet som egentligen var tänkt. 

Pandemistöden är av skiftande slag. Anstånd med skattebetalningar har gett förbättrad likviditet i akuta situationer. Omställningsstödet har kompenserat för stora tapp i omsättning. Hyresstödet har kompenserat för en av de största fasta kostnader som företagen har. Ett tiotal andra stöd finns för aktiebolag och egenföretagare. Men störst är korttidspermitteringen, en stödform som har pågått ända sedan början av pandemin och förstärkts under tiden.

Dessa olika stöd har sina separata brister. Skatteanstånd är just bara ett lån, och dessutom ett riskabelt sådant eftersom det är viktigt för ett företag som riskerar obestånd att göra rätt just med skatterna. Hyresstödet, en tidig åtgärd under pandemin som nu har fått en repris ett år senare, är svårhanterligt eftersom det kräver att hyresvärd och hyresgäst är överens om att ansöka gemensamt och att hyresvärden måste avstå en fjärdedel av hyran under perioden.

Korttidsstödet, alltså statens kompensation för permitterad personal, har vållat stora problem för många företag att ta del av, i strid med regeringens intentioner. Den ansvariga myndigheten Tillväxtverket har fått kritik, bland annat för att ha tolkat lagtexten felaktigt. Ett upprörande reportage i SVT:s Uppdrag Granskning visade hur myndigheten har fått mängder av domar från förvaltningsrätten emot sig. Företagare har blivit utan stöd på grund av att Tillväxtverket har använt sig av fel ”jämförelsemånad”, och andra företagare kan av samma skäl ha fått stöd fast de inte borde ha fått det.

När politikerna har bestämt sig för att stödja företag i kris, då ska det gå till rätt företag utan fördröjning och utan utrymme för allvarliga tolkningsfel. Det ska vara rättssäkert.

Under den här krisen har stöden gjort att många företag har kunnat överleva, och livsverk har kunnat räddas. Anställda har kunnat vara kvar, konkurser har undvikits, andrum har getts.

Men det finns också något att lära av stödprogrammen och de brister som har funnits inbyggda i dem. Alla stöd, om än välmotiverade, snedvrider. Det är inte säkert att det mest relevanta för alla företag är att behålla anställda i en kris. Det är inte säkert att dyra lokaler är det rätta för alla företag att subventionera. Risken är att företag anpassar sin verksamhet efter de stöd som finns att tillgå. Risken är att en anpassning till stöden gör att en nödvändig omställning skjuts framåt i stället för att genomföras vid bästa tidpunkt.

För näringslivets dynamik måste statliga stödprogram vara sällsynta undantag. Sveriges framgångsrika företag har inte nått sin position för att staten har pekat ut en viss typ av företag. Det är inte statligt kapital som har skapat innovationer och effektiva bolag. Det har gjorts av entreprenörer.

Politikernas roll är att skapa goda generella förutsättningar för företagande, inte att välja vissa branscher eller framhålla vissa affärsidéer.

Det har sagts ibland om den pågående ekonomiska krisen, att den skiljer sig åt från tidigare nedgångar eftersom det handlar om en epidemi. När smittspridningen är över kommer efterfrågan att återkomma, helt enkelt. Men det är inte hela sanningen. Den djupaste ekonomiska krisen sedan andra världskriget tvingar givetvis fram stora omstruktureringar – det är inte bara en paus i ekonomin. Detta måste få ha sin gång.

Det politiska tänkande som dominerade på 1970-talet när oljekris och internationell lågkostnadskonkurrens slog mot näringslivet finns tyvärr fortfarande kvar. Den gången handlade åtgärderna om att förstatliga företag och 50 år senare är det selektiva subventioner. Men båda idéerna är lika skadliga i längden.

När den akuta krisen går mot sitt slut måste krisstöden upphöra. Den förlängning till juni, som bekräftades med pengar i vårbudgeten, bör vara den sista. För när efterfrågan återvänder – det kommer att bli en riktig boom –  då ska Sveriges företag komma igen med ett ännu mer kreativt näringsliv än före pandemin.


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?