Annons

Noteringen av Aramco kommer 20 år för sent

LEDARE. Aramcos problem är att bolaget verkar i en sektor som stora delar av världen har dömt ut.

Foto:Jon Gambrell

Noteringen av det statliga oljebolaget Saudi Aramco ser ut att bli en regional affär. Tidigare planerade resor till Japan, USA och Storbritannien för att sälja in aktien har enligt Financial Times och Bloombergs ställts in på grund av bristande intresse. I stället har saudiska representanter letat investerare i Kina och Ryssland. Utöver det hoppas ägaren, kungadömet, på regionala institutioner och privatpersoner. 

Teckningstiden inleddes söndagen 17 november (söndagar är arbetsdag i Mellanöstern), och pågår till 28 november för privatpersoner och 4 december för institutioner. Andra till fjärde AP-fonderna har uppgett för Di (10/11) att de inte är intresserade. Första AP-fonden ville inte ge besked. Men det är svårt att se att någon AP-fond, med deras uttalade fokus på hållbarhet, kan motivera en ny investering i världens största oljebolag i en totalitär stat.

Värderingen hamnar enligt prospektet på 1,6-1,7 tusen miljarder dollar, vilket med den planerade försäljningen av 1,5 procent av aktierna skulle dra in 24-25 miljarder dollar. Det är en bra bit under de förhoppningar om en värdering på 2 tusen miljarder dollar och en försäljning av 5 procent av aktierna, som kungadömet hade räknat med. Noteringen i Riyadh gör Aramco till världens största börsnoterade företag, vilket är kittlande. Men även om det rör sig om stora belopp kommer det saudiska kungadömet fortfarande att äga och kontrollera 98.5 procent av bolaget. Den som köper in sig får inget inflytande över huvudtaget.

Prospektet framhåller att storägarens (statens) intressen kan komma att avvika från minoritetsägarnas. Exempelvis får staten utdelningar i dollar, men de nya ägarna får nöja sig med den lokala valutan SAR. Det finns inga garantier för att de kommer kunna växla in pengarna. Enligt reglerna på börsen i Riyadh stoppas handeln i en aktie som rör sig mer än 10 procent och återupptas följande dag. Det minskar likviditeten.

Till detta kommer det mest centrala, Aramco är ett bolag som verkar i en sektor, fossila bränslen, som stora delar av världen har dömt ut. Parisavtalet utgör enligt prospektet ett reellt hot mot bolaget. Detta är inte bara teorier, utan är en risk som håller på att materialisera sig. Allt fler stora institutionella förvaltare investerar inte längre i olja. Sedan 2014 har antalet fossilfria fonder enligt Financial Times (9/9) ökat från 180 till 1 100. De förvaltar tillsammans runt 110 tusen miljarder kronor.

Oljebolagen talar gärna om att olja fortfarande efterfrågas, vilket är sant. Men ur investerarperspektiv är det ändå en osäker affär. De senaste tio åren har avkastningen i tio sektorer, från konsumentprodukter till it, fastigheter, hälsa och industriproduktion slagit energi (som domineras av fossila bränslen) rejält. Toppsektorerna ligger på runt 300-350 procent under perioden, medan energi ligger på drygt 10 procent. Olje- och gasföretag utgör nu under 5 procent av värdet på USA-indexet S&P 500, att jämföra med 28 procent 1980. Till förlorarna hör investerarna i stora förvaltare som Blackrock, med många fonder som följer index. Eftersom dessa inte fattar aktiva beslut släpar de efter när en trend vänder.

I dagarna beslöt Europeiska investeringsbanken att upphöra med finansiering av fossila projekt från 2021. Det handlar om stora summor, motsvarande 134 miljarder kronor sedan 2013, förra året 20 miljarder. Brittiska centralbanken Bank of England har nyligen pekat ut fossila bränslen som ett hot mot ekonomin och de finansiella systemen. Banken räknar med att verksamheter motsvarande 20 tusen miljarder dollar kan bli osäljbara, ”stranded assets”.

Aramcos prospekt diskuterar förstås de här riskerna. Men deras prognoser pekar på att efterfrågan på råolja ändå kommer att öka globalt med 0,8 procent per år 2018-2030. Efterfrågan i Asien kompenserar för fallande intresse i stora delar av västvärlden. Därför kan Aramco i kraft av sin storlek fortsätta tjäna pengar under en rad år, även om vinsten inte ökar. Men egentligen kommer noteringen 15-20 år för sent. Och för varje år som går blir det svårare för den saudiska staten att minska sitt ägande, och sin risk. För enligt finansmarknaden håller det svarta guldet på att förvandlas till sand.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?