1515

Nordea måste bli bäst på något

LEDARE. En del av Nordeas problem beror på att det saknas en grundläggande idé om varför banken finns till.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

På torsdagsmorgonen fick Nordea en ny koncernchef, Frank Vang-Jensen. Det ser ut som ett utmärkt val. Vang-Jensen är efter 2,5 år i banken tillräckligt mycket insider för att inte ha för brant uppförsbacke, och tillräckligt mycket outsider för att kunna tänka fritt, han har inga band till det förflutna. Normalt är det inte optimalt att byta ordförande och vd samtidigt, Torbjörn Magnusson efterträdde Björn Wahlroos i våras. Men i det här fallet är det bra med en gemensam nystart.

Det finns inget arv att vårda från företrädarna. Avgående ordföranden Björn Wahlroos, företrädare för storägaren Sampo, har, trots sin tuffa jargong, misslyckats med att lyfta bolaget. Aktien har gått sämst av de svenska storbankerna de senaste fem åren.

Wahlroos har också lämnat efter sig en bank utan tydlig identitet. SEB är storföretagsbanken, Swedbank har samhällsengagemanget och folkrörelserötterna, Handelsbanken är den lokala. Så vad är Nordea, utöver störst i Norden?

Det finns inga enkla svar på varför Nordea har haft svårt att nå sin potential. Men det ligger åtminstone delvis i historien. Medan Handelsbanken inte har gjort någon stor fusion, SEB:s skedde 1972 och Swedbank gick ihop med Föreningsbanken 1997, så är dagens Nordea byggt av många delar. 

Först slogs ett par norrlandsbanker ihop till Nordbanken. Sedan köpte statliga PKbanken Nordbanken, som krisade på 1990-talet och den brokiga gruppen slogs ihop med lika krisande Gota. 1998 gick Nordbanken ihop med finska Merita, två år senare köpte de Unibank Danmark och norska Kreditkassen.

Det är nu nära 20 år sedan. Men många vittnar om att det varit svårare än väntat att konsolidera verksamheten, skapa en enhetlig struktur och kultur och vässa profilen. Vad är Nordea bäst på? Varför ska man anlita dem? Banken har delvis levt på gamla lagrar, den tidigare statliga banken hade traditionellt facket som kunder. Men när banken flyttade sitt huvudkontor till Helsingfors bytte LO till Swedbank. När det gäller företagsaffärer har Nordea ofta varit med i kraft av sin storlek.

Vid presskonferensen svarade Frank Vang-Jensen försiktigt på frågan om det var dags för besparingar: ”Det är inte min utgångspunkt.” Det är ett bra svar, för även om förändringsarbetet bör innebära besparingar, måste visionen vara större än så.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?