1515

Nord och syd ska inte behöva tävla om elen

LEDARE. Att svenska aktörer skulle larma om elbrist i början av 2020-talet hade nog få föreställt sig. Ändå är det där vi befinner oss. Efter en sommar då Svenska kraftnät tvingats teckna avtal om att starta igång både kärnkraftverk och oljekraftverk står en sak klar. Det saknas en strategi för hur Sveriges framtida elförsörjning ska säkras.

ELBEHOV. Ökad överföring från norr till söder är en bristfällig lösning på södra Sveriges elbehov. Nyligen invigdes Hybrits pilotanläggning för fossilfritt stål i Luleå, en grön industri som kommer att kräva mycket el.
ELBEHOV. Ökad överföring från norr till söder är en bristfällig lösning på södra Sveriges elbehov. Nyligen invigdes Hybrits pilotanläggning för fossilfritt stål i Luleå, en grön industri som kommer att kräva mycket el.Foto:Henrik Montgomery/TT

När Pågen förra året fick besked om att deras elbehov vid en expansion inte kunde garanteras utlöste det ett ramaskri. Politiska åtgärder vidtogs för att säkra tillgången i södra Sverige. Pågens vd såg glad ut på en gemensam presskonferens med energiministern Anders Ygeman.

Men lösningen var otillräcklig. På måndagen (14/9) rapporterade Di om att elförsörjningen i Sydsverige fortsatt är kritisk. Tillväxtverket bedömer att antalet sysselsatta i Skåne kan minska med 19.000 till 2040 på grund av elbristen. I ett brev till Anders Ygeman skräder skånska regionråd inte orden. ”Både grön omställning, jobb och tillväxt riskerar att gå förlorade på grund av bristande tillgång till el”.

Regeringen har ofta framhållit att Sverige har elöverskott, men bristande överföringskapacitet. El från norra Sveriges välfyllda vattenmagasin kan helt enkelt inte transporteras söderöver i tillräcklig utsträckning. Samtidigt skulle en ökad överföring riskera att hämma tillväxtmöjligheter i norr.

Nyligen invigdes Hybrits pilotanläggning för fossilfritt stål i Luleå. Projektet har potential att revolutionera stålindustrin som står för 7 procent av de globala utsläppen. Det kräver dock enorma mängder el. Företrädare för Norrbotten skrev på Di debatt (8/9) att ”övriga Sverige inte kan räkna med att det ska gå att överföra mer el från norra till södra Sverige”. Överskottet behövs i den gröna industrin.

Att fokusera på en utvidgad elöverföring, som dessutom är tidskrävande, räcker inte. Arbetstillfällen, tillväxt och grön omställning i söder får inte ställas mot densamma i norr. Tillgång till el måste säkras i hela landet.

För att komma tillrätta med elbristen är det svårt att inte ta hänsyn till elproduktionen. När kärnkraft stänger ned blir problemet inte mindre. Trots det har Vattenfalls nya vd Anna Borg gjort klart att hon inte ser en framtid för reaktorerna. Det behövs ett politiskt svar på hur elförsörjningen, och därmed omställning och tillväxt, ska säkras från norr till söder.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?