Annons

Nolltolerans för dödsfall på byggen

LEDARE. Det är dags att sluta acceptera att arbetare dör på jobbet.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

”Vi arbetar tillsammans med våra kunder, konkurrenter och samarbetspartners och är övertygade om att alla olyckor går att förebygga”. Så skriver byggbolaget Skanska på sin sajt. Det är en formulering som skapar förväntan om att ingen byggjobbare behöver dö. 

Men verkligheten ser inte ut så. I år har två byggnadsarbetare verksamma vid Skanskas motorvägsbygge i Florida dött, och totalt fem man har dött där sedan 2016. Skanskas vd Anders Danielson säger i intervjun med Di (2/12) att det är många inblandade i bygget, 2000 personer. Men en dödlighet på 5 av 2000 är högt internationellt sett. Och om arbetet är så farligt borde lönen vara högre än den är, snittet ligger på motsvarande runt 300 000 kronor per år i USA. Även i Sverige dog en man vid ett av Skanskas byggen i oktober.

Byggen tillhör de mest farliga arbetsplatserna, inte bara i USA och Skanska, utan i hela världen. Byggarbetare faller från hög höjd, kläms i maskiner och krossas under tunga, fallande, föremål. Men eftersom dödligheten skiljer sig starkt mellan olika länder, finns det mycket man kan göra för att förbättra säkerheten.

I USA är dödligheten 9,5 på 100 000 heltidsarbetande byggarbetare. I Sverige är den enligt Eurostat 3,5. Danmark har det bästa resultatet i Norden, med 1,5 dödsfall per 100 000 anställda. Högre säkerhet, och därmed färre förlorade arbetstimmar ger högre effektivitet, och bör öka kvalitet och även lönsamheten på sikt. Svenska bolag som Skanska borde bidra till att förbättra säkerheten, inte sänka sig till rådande standard. Högre säkerhet uppnår man bland annat genom ökad automatisering vid riskmoment. Den moderna gruvbranschen visar vägen.

Över lång tid har dödsolyckorna i branschen fallit dramatiskt. Men de senaste åren har trenden vänt, i Sverige har de ökat sedan 2015. Ett skäl kan vara den goda konjunkturen, som gör att företag går utanför sin vanliga rekryteringsbas och därmed har fler oerfarna personer. Ett annat är att flera led av underentreprenörer gör att huvudentreprenören tappar kontrollen. 

Problemet är att vi genom historien vant oss vid att män ibland måste dö. De har alltid skickats ut i krig, in i gruvor, in i elden, ut på haven. Det är dags att ställa frågan om säkerheten varit bättre om de inte varit män som dött. Dessutom bör myndigheter både i Sverige och andra länder skapa en öppen statistik över dödsolyckor för att sätta press på företagen att förklara si


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NOWOAnnons

Malin väntar tillökning i familjen: "Jag sparar för att trygga deras framtid"

Att spara är ett sätt att trygga sina barns framtid. Under föräldraledigheten, då ekonomin oftast är lite ansträngd, finns det några smarta sätt att lyckas med sitt sparande.
Att spara är ett sätt att trygga sina barns framtid. Under föräldraledigheten, då ekonomin oftast är lite ansträngd, finns det några smarta sätt att lyckas med sitt sparande.

 Malin Eriksson går i väntans tider. Och bland alla nya tankar har hon också tagit tag i sitt långsiktiga sparande. 

– För mig är det viktigt att ha ett sparande som inte påverkar min vardag just nu, säger hon.

Så fungerar NOWO 

Malin Eriksson arbetar som marknadskoordinator i Stockholm. Tillsammans med sin sambo väntar hon också tvillingar. Livet kommer förstås att bli lite annorlunda, men hon har förberett sig så gott det går. Samtidigt är hon mån om att inte helt förändra och försaka det liv hon lever idag.

– Jag ska snart gå på föräldraledighet, och då kommer min ekonomi att förändras. Det är något jag tänker mycket på. Samtidigt är ett långsiktigt sparande väldigt viktigt för mig – just för att jag vill trygga mina barns och vår framtid, och ändå leva som jag gör idag. Jag älskar till exempel att resa, och det vill jag fortsätta att göra när jag blir äldre, berättar Malin Eriksson.

Sparar med NOWO

Hon har lagt sitt långsiktiga sparande hos NOWO. Att Malin valde just den svenska sparplattformen beror bland annat på att hon fortfarande vill kunna spara till pensionen, trots förändrade ekonomiska förutsättningar under föräldraledigheten.

– Det jag gillar med NOWO är att det är ett mikrosparande i vardagen, och att allting utgår från mina ekonomiska förutsättningar. Jag kommer ju fortfarande behöva handla saker som ger återbäring till mitt sparande, som kläder och hygienartiklar. 

Sparar genom att handla 

Malin sparar på en mängd olika sätt; dels genom alla sina inköp, i butik som online, dels med hjälp av ett så kallat dagspar där hon sätter av 20 kronor per dag. Dessutom har hon ett autospar kopplat till ett vanligt Mastercard där hon sätter av en fast procentsats av varje köp.

– Det sparandet anpassar sig efter hur mina vardagsinköp varierar. Just nu har jag valt 6 procent i autospar. Handlar jag lunch för 100 kronor sätter jag alltså av 6 kronor till sparandet på mitt fondkonto. Min sambo och jag kollar just nu hur vi ska få det att gå runt ekonomiskt, men för mig är det viktigt att fortsätta spara. 

– Man har olika sparmöjligheter under olika skeden i livet, och vad som helst kan hända. Men just under föräldraledighet tror jag många glömmer bort sitt sparande, och fokuserar istället på hur livet är här och nu. Det gäller inte minst för pensionen, som ligger långt fram i tiden. 

Hur långsiktigt tänker du?

– Jag har delat upp mitt sparande. Viktigast är att säkra min pension så att jag kan fortsätta resa och leva som idag. Där har jag ett långsiktigt mål. Sedan har jag ett kortare sparmål  inom en femårsperiod, så att familjen ska kunna ha frihet och göra roliga, spännande saker. 

– Dessutom väntar vi ju tvillingar, så vi kommer också att spara till ett större boende, säger Malin Eriksson. 

Ladda ner NOWO-appen och läs mer om olika sätt att spara:

Appstore

Google Play

Alla investeringar är förenade med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För det fall Du önskar investera i fonden/någon av våra fonder finns information i form av Faktablad och Informationsbroschyr att tillgå på vår hemsida: www.tellusfonder.se.

 

Mer från NOWO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NOWO och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?