ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Nolltolerans för dödsfall på byggen

  • Foto: Stina Stjernkvist/TT

LEDARE. Det är dags att sluta acceptera att arbetare dör på jobbet.

”Vi arbetar tillsammans med våra kunder, konkurrenter och samarbetspartners och är övertygade om att alla olyckor går att förebygga”. Så skriver byggbolaget Skanska på sin sajt. Det är en formulering som skapar förväntan om att ingen byggjobbare behöver dö. 

Men verkligheten ser inte ut så. I år har två byggnadsarbetare verksamma vid Skanskas motorvägsbygge i Florida dött, och totalt fem man har dött där sedan 2016. Skanskas vd Anders Danielson säger i intervjun med Di (2/12) att det är många inblandade i bygget, 2000 personer. Men en dödlighet på 5 av 2000 är högt internationellt sett. Och om arbetet är så farligt borde lönen vara högre än den är, snittet ligger på motsvarande runt 300 000 kronor per år i USA. Även i Sverige dog en man vid ett av Skanskas byggen i oktober.

Byggen tillhör de mest farliga arbetsplatserna, inte bara i USA och Skanska, utan i hela världen. Byggarbetare faller från hög höjd, kläms i maskiner och krossas under tunga, fallande, föremål. Men eftersom dödligheten skiljer sig starkt mellan olika länder, finns det mycket man kan göra för att förbättra säkerheten.

I USA är dödligheten 9,5 på 100 000 heltidsarbetande byggarbetare. I Sverige är den enligt Eurostat 3,5. Danmark har det bästa resultatet i Norden, med 1,5 dödsfall per 100 000 anställda. Högre säkerhet, och därmed färre förlorade arbetstimmar ger högre effektivitet, och bör öka kvalitet och även lönsamheten på sikt. Svenska bolag som Skanska borde bidra till att förbättra säkerheten, inte sänka sig till rådande standard. Högre säkerhet uppnår man bland annat genom ökad automatisering vid riskmoment. Den moderna gruvbranschen visar vägen.

Över lång tid har dödsolyckorna i branschen fallit dramatiskt. Men de senaste åren har trenden vänt, i Sverige har de ökat sedan 2015. Ett skäl kan vara den goda konjunkturen, som gör att företag går utanför sin vanliga rekryteringsbas och därmed har fler oerfarna personer. Ett annat är att flera led av underentreprenörer gör att huvudentreprenören tappar kontrollen. 

Problemet är att vi genom historien vant oss vid att män ibland måste dö. De har alltid skickats ut i krig, in i gruvor, in i elden, ut på haven. Det är dags att ställa frågan om säkerheten varit bättre om de inte varit män som dött. Dessutom bör myndigheter både i Sverige och andra länder skapa en öppen statistik över dödsolyckor för att sätta press på företagen att förklara si

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer