1515

Nödvändigt ont att föra dialog med talibanerna

På tisdagen presenterades Afghanistans nya övergångsregering efter talibanernas maktövertagande.

NY REGERING. På tisdagen presenterade talibanernas talesperson den nya övergångsregeringen i Afghanistan.
NY REGERING. På tisdagen presenterade talibanernas talesperson den nya övergångsregeringen i Afghanistan.Foto:Muhammad Farooq

Föga förvånande finns inga kvinnor bland statsråden. Inte heller några oppositionella. 

Det gör däremot ett av toppnamnen från det terrorstämplade pakistanska Haqqani-nätverket tillika en av FBI:s mest eftersökta personer. Han blir ny inrikesminister.

Rapporter skvallrar dessutom om att talibanerna hittills inte har hållit sina löften om att vara mer tolerant mot befolkningen jämfört med senast man hade makten.

Men trots den dystra verkligheten fungerar det inte för västvärlden att bara slänga in handduken. Tvärtom är det av stor vikt att Sverige, EU, USA och andra aktörer inte lämnar det afghanska folket åt sitt öde. 

För att kunna bidra med humanitärt stöd och fortsätta evakuera skyddsbehövande och medborgare krävs en så god relation till talibanerna som möjligt, en konstruktiv dialog.

De medmänskliga skälen väger såklart tungt. 

Men det ligger också i Europas intresse att förhindra en humanitär katastrof med omfattande flyktingströmmar i vårt närområde som trolig följd. 

Detsamma gäller risken för att Afghanistan återigen blir en bas för internationella terrorgrupper, som IS. Det sistnämnda ligger också i talibanernas intresse.

Ett annat skäl för att snabbt återupprätta en diplomatisk närvaro i landet är geopolitiskt. 

Aktörer som Kina och Ryssland har visat att man gärna utnyttjar det vakuum som skapats i Afghanistan efter västmakternas sorti. De behöver konkurrens.

Det betyder dock inte att Sverige eller EU ska erkänna talibanerna som en legitim regering. Det gör det svårt att öppna den svenska ambassaden i Kabul igen i närtid, vilket hade varit önskvärt.

Därför är det välkommet att EU planerar att skicka tillbaka diplomater för att företräda hela unionen – ett initiativ där Tyskland varit pådrivande. 

Det är en positiv signal från EU, som inte gjort sig känd för att visa framfötterna i den här typen av sammanhang. 

Men till skillnad från enskilda länder har Bryssel en unik möjlighet att utöva inflytande tack vare sin ekonomiska tyngd. 

Utrikeschefen Josep Borrell har sagt att man inte betalar ut bistånd till Afghanistan förrän talibanerna lever upp till vissa villkor.

För övrigt verkar USA återigen vara intresserat av sina allierades idéer. På onsdagen var utrikesminister Antony Blinken i Tyskland för olika möten just om Afghanistans framtid. 

Även det är en positiv signal.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?