1515
Annons

Nibes kaos en signal om att flytta hem

I sydvästra hörnet av Småland, vid E4:an, ligger Markaryd. Här har Nibe tillverkat värmepumpar i fyra decennier – med stor framgång. Under årets första kvartal ökade försäljningen med nästan 30 procent, enligt tisdagens kvartalsrapport.

HEMMA BÄST. Att Nibe vittnar om kaos i försörjningskedjan är en signal om att flytta produktion närmare hemmamarknader.
HEMMA BÄST. Att Nibe vittnar om kaos i försörjningskedjan är en signal om att flytta produktion närmare hemmamarknader.Foto:Johan Nilsson

Som all tillverkande industri är Nibe NIBE B +1,65% Dagens utveckling beroende av insatsvaror: elektronik, plåtdetaljer, kompressorer och halvledare. Allt ska anlända till fabriken i tid och i rätt kvantitet.

Så är det inte nu. Tvärtom råder ”nästintill kaos” i försörjningskedjan, enligt Nibes vd Gerteric Lindquist. Bolagets underleverantörer hänger inte med. Det råder brist på det mesta och fraktmarknaden fungerar dåligt.

Problemen Nibe vittnar om kommer att stöpa om näringslivet de kommande åren. Vi ser det redan i företagens syn på Kina. Landets nolltolerans mot covid är en orsak till det ”kaos” som Nibes vd talar om. 41 städer med en sammanlagd befolkning på drygt 300 miljoner är helt eller delvis nedstängda, enligt den japanska banken Nomura.

Det är ohållbart för både omvärlden och Kina. 

Fabriker håller stängt. Containerfartygen kan varken lasta eller lossa. Allt fler företag funderar på hur klokt det är att vara beroende av ett land som stänger ned vid varje nytt utbrott av covid.

Nästan vart fjärde europeiskt bolag i Kina överväger nu att styra om investeringar till andra länder, enligt en ny studie från den Europeiska handelskammaren i Kina. Det är mer än en fördubbling bara sedan årsskiftet. 

En annan grund för företagens växande Kina-skepsis är den tillspetsade världsordning som kriget i Ukraina fört med sig. EU och USA står mot Ryssland och Kina. I en sådan miljö blir geopolitiken en faktor bolagen måste ta med i kalkylen. 

Amerikanerna pratar om ”friend-shoring”, att lokalisera produktion till vänligt sinnade länder. Britterna talar om ”reshoring”, att flytta hem produktionen till de brittiska öarna. Närmare tre fjärdedelar av de brittiska företagen har anlitat fler brittiska leverantörer under de senaste två åren, enligt organisationen Make UK.

Därmed inte sagt att bolag bör sluta att handla med Kina. Men de bör noga överväga vilken produktion som måste ske i avlägsna länder, som Kina, och vilken som kan flyttas närmare hemmamarknaderna. Automation, artificiell intelligens och digitalisering skapar förutsättningar för en kostnadseffektiv tillverkning även i väst.

Kontroll över produktion och leveranser har aldrig varit viktigare för näringslivet än nu. Fråga Nibe.


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?