Nedstängningar är dödliga och ineffektiva

Inför en eventuell ny våg av pandemin har regeringen gjort sig redo för att snabbt kunna stänga delar av samhället. 

Stängt klassrum. Att förstöra ungdomars utbildning och socialisering är hänsynslöst och kortsiktigt.
Stängt klassrum. Att förstöra ungdomars utbildning och socialisering är hänsynslöst och kortsiktigt.Foto:Fredrik Varfjell

Varuhus och gallerior och andra handelsplatser ska släckas ned, liksom frisör, friskvårdsanläggningar och restauranger. Man förbereder också förbud mot att vistas i till exempel parker om det finns risk för trängsel.

Opinionsläget är labilt. Auktoriteten hos den ansvariga myndigheten är urholkad, liksom hos regeringen. Samarbetspartiet C meddelade under helgen att man vill gå hårt fram och stänga ned mer.

Det ger ett sammanbitet intryck, men föreställningen om nedstängning som smittbekämpningsverktyg vilar på svag grund.

När överdödlighetsstatistiken för 2020 blev klar efter årsskiftet visade den att Sverige låg ganska bra till jämfört med de flesta europeiska länder. Sverige tillhör de tio länder med lägst överdödlighet. Statistiken visar inget samband mellan stora nedstängningar av samhället och låg överdödlighet.

Föreställningen om att det finns en snabb lösning i väntan på vaccin är också överdriven. Viruset tycks mycket vitalt och har redan muterat i ett antal varianter som redan naggat en del vaccin i kanten. De bästa står än så länge emot, men mycket tyder på att covid-19 under lång tid kommer att bli en av de ganska många smittor som mänskligheten lever med och vars effekter dämpas av vaccin. Att hota med lockdown varje vårvinter en ny mutation dyker upp och skälla på sportlovsresenärer är fåfängt.

Att hårt stänga ned samhället har stora sociala, ekonomiska och hälsomässiga kostnader. Att förstöra ungdomars utbildning och socialisering är hänsynslöst och kortsiktigt. Arbetslöshet, konkurser och fattigdom är dokumenterat hälsofarliga och dödliga. Att beröva människors rätt till rörelsefrihet, mötesfrihet och näringsfrihet är extrema frihetsinskränkningar.

Det klokaste nu är att med alla medel skynda på vaccineringen, hålla avstånd, tvätta händerna, invänta vårljuset och inte hetsa de nu ganska uttröttade politikerna till opportunism och auktoritära metoder.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från TrusTraceAnnons

Spårbara försörjningskedjor ger mersmak

Konsumenternas ökade efterfrågan på hållbara produkter ställer allt högre kontrollkrav på producenter och återförsäljare inom livsmedelsbranschen. Lösningen finns hos TrusTrace som hjälper företag att vända kraven till en konkurrensfördel. Med blockkedjeteknik och AI blir komplexa och snåriga försörjningskedjor tydliga och transparenta. Såväl producenter som återförsäljare och inte minst konsumenter får den helhetsbild av produktens miljöpåverkan man tidigare saknat.

– Du kommer inte längre undan genom att hävda att det är omöjligt att ha kontroll på alla delar, säger Shameek Ghosh, vd för TrusTrace.

Inom kort kommer Coop att lansera en hållbarhetsdeklaration för mer än 10 000 varor. Tillsammans med TrusTrace kartlägger man samtliga försörjningskedjor och visar varje varas avtryck ur flera olika perspektiv – klimat, miljö, vatten, biologisk mångfald, bekämpningsmedel, övergödning, djuromsorg, arbetsförhållande mm. Kunderna tillåts på så sätt göra sina produktval utifrån ett bredare perspektiv med flera hållbarhetsaspekter. Det gör det också lättare för Coop att själva hålla koll på och utveckla sitt hållbara sortiment.

TrusTrace startade 2016 med en dröm om en mer hållbar mode- och livsmedelsbransch. Idag är man ett väletablerat företag med expertkunskap inom teknologi och spårbarhet. De har redan säkrat leveranskedjan hos en kvarts miljon produkter för välkända varumärken inom modeindustrin såsom Filippa K, Decathlon och Fjällräven m fl. 

– Produktionen av mat och kläder står för ett enormt avtryck på planeten, ett avtryck som är svårt att påverka utan kunskap och ökad medvetenhet, säger Shameek Ghosh. 

Därför vänder sig TrusTrace till hela kedjan – till producenter och återförsäljare som verkligen vill veta vad de säljer och till konsumenter som verkligen bryr sig om vad de köper. Shameek Gosh tvekar inte – ska vi nå en hållbar planet måste alla vara med och vår roll är att göra det möjligt.

Läs mer! 

 

Mer från TrusTrace

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med TrusTrace och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?