Hoppa till innehållet

Annons

Nedstängningar är dödliga och ineffektiva

Inför en eventuell ny våg av pandemin har regeringen gjort sig redo för att snabbt kunna stänga delar av samhället. 

Stängt klassrum. Att förstöra ungdomars utbildning och socialisering är hänsynslöst och kortsiktigt.
Stängt klassrum. Att förstöra ungdomars utbildning och socialisering är hänsynslöst och kortsiktigt.Foto:Fredrik Varfjell

Varuhus och gallerior och andra handelsplatser ska släckas ned, liksom frisör, friskvårdsanläggningar och restauranger. Man förbereder också förbud mot att vistas i till exempel parker om det finns risk för trängsel.

Opinionsläget är labilt. Auktoriteten hos den ansvariga myndigheten är urholkad, liksom hos regeringen. Samarbetspartiet C meddelade under helgen att man vill gå hårt fram och stänga ned mer.

Det ger ett sammanbitet intryck, men föreställningen om nedstängning som smittbekämpningsverktyg vilar på svag grund.

När överdödlighetsstatistiken för 2020 blev klar efter årsskiftet visade den att Sverige låg ganska bra till jämfört med de flesta europeiska länder. Sverige tillhör de tio länder med lägst överdödlighet. Statistiken visar inget samband mellan stora nedstängningar av samhället och låg överdödlighet.

Föreställningen om att det finns en snabb lösning i väntan på vaccin är också överdriven. Viruset tycks mycket vitalt och har redan muterat i ett antal varianter som redan naggat en del vaccin i kanten. De bästa står än så länge emot, men mycket tyder på att covid-19 under lång tid kommer att bli en av de ganska många smittor som mänskligheten lever med och vars effekter dämpas av vaccin. Att hota med lockdown varje vårvinter en ny mutation dyker upp och skälla på sportlovsresenärer är fåfängt.

Att hårt stänga ned samhället har stora sociala, ekonomiska och hälsomässiga kostnader. Att förstöra ungdomars utbildning och socialisering är hänsynslöst och kortsiktigt. Arbetslöshet, konkurser och fattigdom är dokumenterat hälsofarliga och dödliga. Att beröva människors rätt till rörelsefrihet, mötesfrihet och näringsfrihet är extrema frihetsinskränkningar.

Det klokaste nu är att med alla medel skynda på vaccineringen, hålla avstånd, tvätta händerna, invänta vårljuset och inte hetsa de nu ganska uttröttade politikerna till opportunism och auktoritära metoder.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera