1515

Nästa runda bör talmannen sköta själv

LEDARE. Det har gått 39 dagar sedan valet och 23 dagar sedan Stefan Löfven avsattes som statsminister. Problemet är inte att det ännu saknas ett förslag till statsminister. Problemet är att det ännu inte finns någon synlig väg fram till en lösning på låsningarna som finns hos flera partier.

Foto:Henrik Montgomery/TT

På ondagens Di Debatt skrev Hans Bergström, som disputerat på ämnet regeringsskiften, om den metod som talman Andreas Norlén har valt. Det står ingenting i Regeringsformen om ”sonderingsuppdrag”, alltså att talmannen ger en partiledare i uppdrag att undersöka vilka möjligheter hon eller han har att bilda regering.

Men Hans Bergströms kritik har inte att göra med att detta saknar stöd i lagen, utan att metoden med sondering inte passar i den parlamentariska situation som råder.

Ulf Kristersson, och nu Stefan Löfven, har fått alldeles för fria händer. När dessa ska fundera ut lösningar och testa dem med andra partiledare riskerar de att mest få nej, och att detta nej uttalas med ännu mer emfas. Låsningarna blir fler.

Hans Bergström tycks förorda, om sonderingsverktyget alls ska användas, att en partiledare får ett preciserat förhandlingsuppdrag.

Troligen kommer Stefan Löfven att återkomma till talmannen med ett negativt besked. Han kommer att berätta att han inte lyckades få stöd för en regering ledd av honom själv.

Det borde ge talmannen en chans att byta arbetssätt och bli mer aktiv i förhandlingarna om möjliga regeringsalternativ. Talmannen har valts av en majoritet av riksdagsledamöterna, och övriga partier tycks hysa stor respekt för Andreas Norlén. Han borde kunna bli mer av en förhandlingsman. Han borde kunna prioritera de regeringsalternativ som framstår som logiska och realistiska. Om han inte lyckas får han gå över till mer oortodoxa alternativ.

Andreas Norlén beskrev det så här i måndags: ”Partierna blockerar varandras favoritförslag. Om Sverige ska få en regering kräver det att flera partier förändrar sin inställning.”

I den här låsta situationen behövs en medlare med muskler. Det har talmannen. Han har flera möjligheter att sätta press på partiledarna, bland annat genom att driva fram ett namn till omröstning i kammaren.

Ytterst handlar det om att värna parlamentarismens grundtanke, som bygger på att politikerna till slut måste komma överens om hur ett land ska styras.


Innehåll från CastellumAnnons

Framtidens hållbara logistikfastigheter finns hos Castellum

Växande volymer och krav på snabba leveranser ställer krav på nya lagerytor och terminaler i centrala lägen. Den snabba tillväxten inom segmentet ställer krav på fastighetsbolagen att kunna erbjuda ytor som stöttar deras tillväxtresa. Ett exempel är kunden Jollyroom som Castellum hjälpt att växa från mindre lokaler till att idag ha moderna lager på 55 000 kvm.

– Vi ser ingen avmattning i efterfrågan av logistikfastigheter. Snarare en allt större andel nätkonsumtion som tillsammans med att vi har en väldigt låg vakansgrad i befintlig logistikportfölj får oss att satsa på att utveckla framtidens hållbara logistikfastigheter, säger Hans Sahlin, Chef logistik Castellum.

Castellum är med sin 800 000 kvadratmeter logistikyta en av Nordens största aktörer i logistikbranschen. Ytterligare 800 000 kvadratmeter planeras och byggs på strategiska orter för att möta det ökande behovet i och med växande e-handeln och förflyttningen från butik till logistikbyggnader.

Gateway Säve 

Gateway Säve består av tre miljoner kvadratmeter där Castellum startar utvecklingen av upp till 900 000 kvm moderna logistik- och verksamhetslokaler under 2023. Utvecklingen har tre fokusområden – flexibel logistik, framtidens flyg och fossilfria fordon. Gateway Säve blir en plats där företag kan växa och eftersom Castellum äger området kan de välja att inte exploatera varje kvadratmeter. 

– Vi planerar ytor för rekreation för att skapa en trivsam plats där företagens anställda vill vara. Vi vill att Gateway Säve banar väg för en gemenskap där man på sikt kan dela elkraft och andra resurser mellan fastigheter och hyresgäster. Samordning och delning är viktigt för oss för att bidra till framtidens hållbara logistik och mobilitet, säger Hans Sahlin.

Nordiskt logistiknav i Halvorsäng

Tillsammans med Göteborgs Hamn har Castellum tecknat en avsiktsförklaring om att bilda ett partnerbolag för utvecklingen av ett nytt område för logistikfastigheter, kallat Halvorsäng. Projektet har byggstart redan i början på år 2022. Göteborg är utsett till Sveriges bästa logistikläge sedan 20 år i rad och Halvorsäng är beläget två minuter från containerhamnen, vid de stora tillfartslederna och nära Volvos produktionsanläggningar. Dessutom är logistikområdet placerat på berg som möjliggör stabila och höga fastigheter om ungefär 150 000 kvm logistik med havsutsikt.

Nyproducerad och modern logistik i Brunna

I Brunna, norr om Stockholm, utvecklar Castellum ett logistikområde på totalt 180 000 kvm. Med direkt anslutning till E18 och närhet till både Bromma och Arlanda flygplats är Brunnas nybyggda lokaler optimerade för modern logistik, handel, industri och lager.

– Vi har nu precis uppfört den tredje byggnaden och kan bygga ytterligare fyra hus kommande år. För företag som vill ha närhet och effektiva distributionsvägar till Stockholm är Brunna är ett optimalt läge, säger Hans Sahlin.  

Framtidens hållbara logistikfastigheter

Castellum bygger och utvecklar fastigheter med hållbarhet i fokus. Det kan bland annat handla om att bygga med material som har en lägre miljöpåverkan, optimal geografisk placering av lokaler och att skapa möjligheter för samlastning av gods. 

– Vi tänker på allt från last mile och att skapa trevliga arbetsmiljöer till att alltid ha solceller på taket och i framtiden även på fasaden. Hållbarhet är viktigt för oss och just nu har vi ett pilotprojekt att lagra energi som vi hoppas kunna göra i större skala på Gateway Säve, säger Hans Sahlin.

Om Castellum
Castellum är med sin 800 000 kvadratmeter logistikyta redan idag en av Nordens största aktörer i branschen, och planerar att bygga ytterligare 800 000 kvadratmeter på strategiska orter de kommande åren.

Castellum investerar drygt 10 mdkr i nyutveckling av lager/logistik de kommande åren i de mest attraktiva lägena; Säve, Brunna och Halvorsäng.

www.castellum.se/logistik 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Castellum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?