När politiker är i rätten blir det sällan rätt

Att köpa hus är en stor sak för de flesta. Bostaden ska tillgodose familjens behov och kanske uppfylla livsdrömmar. Just därför kan det gå snett.

Ebba Busch och hennes advokat Katrin Björklund efter den muntliga förberedelsen i tingsrätten.
Ebba Busch och hennes advokat Katrin Björklund efter den muntliga förberedelsen i tingsrätten.Foto:Carl-Olof Zimmerman

Vad var det egentligen som ingick i köpet? Vad händer om Lantmäteriet inte godkänner avstyckningen? Hur är det med servituten och byggloven? Har man alls fått det som utlovats? Hur gick det egentligen till när kontraktet skrevs? Ibland blir det tal om att häva ett köpeavtal. Eller hota med det.

Och det kan hända att folk i byn har uppfattningar om vem som egentligen har rätt till huset. Äldre personer utan bröstarvingar brukar tilldra sig stort intresse, inte minst från släktingar som anser sig ha underförstådd rätt till en egendom.

Kristdemokratledaren Ebba Busch köpte ett hus och sedan blev det rörigt. Det händer oftare än man tror. Det är då juridiken träder in.

I vissa fall går det inte att lösa tvisten på egen hand utan det behövs en insats från domstolen. Detta försöker de tvistande undvika eftersom ombudskostnaderna tickar iväg och den som förlorar kan tvingas betala även för motparten. När det inte går att nå en förlikning ens när en domare ber om det, då vet man att det blir dyrt och besvärligt.

Ett tvistemål kan innebära att fel person ”vinner”. Även den som tror sig ha rätten på sin sida kan tvingas lägga sig för att man har begränsade ekonomiska möjligheter. Man kan spetsa till det och säga att det inte finns någon given rättvisa i en rättslig tvist.

Och det finns definitivt ingen given rättvisa för en partiledare. Som toppolitiker måste man avstå vissa saker, göra andra livsval, för att undvika att hamna i besvärliga situationer. Saker som är moraliskt rätt att strida för måste man ibland avstå från, av hänsyn till rollen och alla de partiarbetare som måste möta väljarna i olika situationer.

Extra hårt är detta för en makthavare som helt oförskyllt hamnat i en tvist. Det kan bli fel, det kan bli dyrt att avstå att hävda sin rätt, men det kan vara nödvändigt för att fullfölja sitt uppdrag.

Efter sammanträdet i Uppsala tingsrätt anar man att en snar förlikning kan nås. Det borde Ebba Busch hoppas på, även om den skulle innebära att hon måste avstå mycket. När politiker är i rätten blir det nämligen sällan rätt.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?