Annons

När politiker är i rätten blir det sällan rätt

Att köpa hus är en stor sak för de flesta. Bostaden ska tillgodose familjens behov och kanske uppfylla livsdrömmar. Just därför kan det gå snett.

Ebba Busch och hennes advokat Katrin Björklund efter den muntliga förberedelsen i tingsrätten.
Ebba Busch och hennes advokat Katrin Björklund efter den muntliga förberedelsen i tingsrätten.Foto:Carl-Olof Zimmerman

Vad var det egentligen som ingick i köpet? Vad händer om Lantmäteriet inte godkänner avstyckningen? Hur är det med servituten och byggloven? Har man alls fått det som utlovats? Hur gick det egentligen till när kontraktet skrevs? Ibland blir det tal om att häva ett köpeavtal. Eller hota med det.

Och det kan hända att folk i byn har uppfattningar om vem som egentligen har rätt till huset. Äldre personer utan bröstarvingar brukar tilldra sig stort intresse, inte minst från släktingar som anser sig ha underförstådd rätt till en egendom.

Kristdemokratledaren Ebba Busch köpte ett hus och sedan blev det rörigt. Det händer oftare än man tror. Det är då juridiken träder in.

I vissa fall går det inte att lösa tvisten på egen hand utan det behövs en insats från domstolen. Detta försöker de tvistande undvika eftersom ombudskostnaderna tickar iväg och den som förlorar kan tvingas betala även för motparten. När det inte går att nå en förlikning ens när en domare ber om det, då vet man att det blir dyrt och besvärligt.

Ett tvistemål kan innebära att fel person ”vinner”. Även den som tror sig ha rätten på sin sida kan tvingas lägga sig för att man har begränsade ekonomiska möjligheter. Man kan spetsa till det och säga att det inte finns någon given rättvisa i en rättslig tvist.

Och det finns definitivt ingen given rättvisa för en partiledare. Som toppolitiker måste man avstå vissa saker, göra andra livsval, för att undvika att hamna i besvärliga situationer. Saker som är moraliskt rätt att strida för måste man ibland avstå från, av hänsyn till rollen och alla de partiarbetare som måste möta väljarna i olika situationer.

Extra hårt är detta för en makthavare som helt oförskyllt hamnat i en tvist. Det kan bli fel, det kan bli dyrt att avstå att hävda sin rätt, men det kan vara nödvändigt för att fullfölja sitt uppdrag.

Efter sammanträdet i Uppsala tingsrätt anar man att en snar förlikning kan nås. Det borde Ebba Busch hoppas på, även om den skulle innebära att hon måste avstå mycket. När politiker är i rätten blir det nämligen sällan rätt.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från EKNAnnons

Skånska exportsuccén förbättrar swingen med en liten elstöt

Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.
Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.

Genom att under samma tak erbjuda såväl fordon som banktjänster kan Nordens näst största bank sänka kundernas kostnader – och hjälpa dem att bli grönare.

– Vi har samma mål: att vara en drivande kraft i den gröna omställningen. Det gör oss till en perfect match, säger Pernilla Alkell, försäljningschef på Autolease Sverige.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

– När du sätter DeWiz runt handleden mäter den din golfswing i detalj – hastighet, vinkel, drivning, lutning, tid, var din bakswing slutar och mycket mer. Den mäter allt detta i realtid så att du kan träna medvetet varje gång du slår ett slag, förklarar Laszlo Varga som är vd på det skånska wearable tech-bolaget.

Sedan tidigare finns det teknik för att mäta bollbanan och allt som händer efter slaget. Laszlo Varga förklarar att hans bolag nu kan bidra med själva ”indatan”, det vill säga vad som egentligen leder till ett visst resultat.

Att kunna mäta golfswingen är en sak, men alla golfare vet att det inte alltid räcker att veta var felet ligger. Man måste också arbeta bort den dåliga vanan. Därför har DeWiz ännu en pedagogisk egenskap – nämligen den lätta elstöten du får när du inte swingar som du borde.

– Det är egentligen snarare en lätt elektrisk impuls som signalerar att du gjorde något fel. Det här handlar om betingning – det lilla obehaget du känner får hjärnan att över tid undvika just det misstaget och i stället ändra beteende mot de swingar som inte resulterar i obehag.

Sålde slut på allt

Kombinationen av realtidsanalys och modifiering av golfswingen har lett till en formidabel exportsuccé. Efter mindre än två år säljs DeWiz i 53 länder och exportandelen är 96 procent.

– Vi tänkte export från start givet att de allra flesta av världens 70 miljoner golfare finns utomlands. Och vi tänkte rätt, så rätt att vi i slutet av förra året hade sålt slut på hela produktionen. Det var ett angenämt problem, men likväl ett problem – och det var då vi tog kontakt med EKN.

Laszlo Varga insåg att DeWiz behövde en injektion av kapital för att kunna fortsätta växa. Marknadsföring kostar pengar och samtidigt krävde produktionen resurser. En rad komponenter hade lång leveranstid och skulle dessutom betalas i förskott, vilket skulle låsa upp kapital under en period. Och att ta in mer pengar via investerare skulle späda ut aktiekapitalet.

EKN kan täcka 75 procent av bankens risk

– Ett banklån var därför rätt väg att gå. Jag hade hört talas om statliga EKN och visste att de kunde vara med och dela bankens risk när exportbolag behöver låna pengar. När jag kontaktade EKN fick jag också veta att de numera också kan hjälpa nyetablerade tillväxtbolag och täcka upp till 75 procent av bankens risk. Det gör det så klart mycket lättare för banken att säga ja.

Tack vare samarbetet med EKN, Exportkreditnämnden så sa banken mycket riktigt ja. Enligt Laszlo Varga var stödet avgörande för tillväxtresan.

– Utan EKN hade vi behövt välja mellan att satsa på försäljningen eller att låsa fast kapitalet i komponenter som levereras om ett år. Men vi behöver så klart göra både och. Med EKN och vår bank i ryggen slipper vi välja och kan tänka tillväxt både på kort och lång sikt.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med bankfinansiering 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera