ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Riksrättshotet mot Trump

Nancy Pelosis riksrätt är smartare än det påstås

  • RÄTT. Man kan framhärda att riksrätten mot Donald Trump är strategiskt kortsynt och att präktiga demokrater är på väg att sjabbla bort ännu ett val. Men då gör man det också väl enkelt för sig. Foto: Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

LEDARE. Lyfter man bort politiken – och det finns goda praktiska skäl att göra det – är saken glasklar.

Den politiska logiken ligger rätt nära ekonomins. Presidenter och partiledare ackumulerar politiskt kapital, mest genom att vinna val, och spenderar det, i regel på reformer. 

Precis som företagsledare måste politiker kunna balansera olika perspektiv och precis som företagsledare måste de kunna göra svåra avvägningar med ovisst utfall. 

Vad som rätt, fel, smart, dumt och uppåt väggarna är inte alltid entydigt. Det finns många fasetter. Alternativkostnaderna är i regel höga. Hur man bör och väljer att agera – för man måste välja – beror mest på vilket perspektiv som anläggs. 

Riksrättsprocessen mot Donald Trump är ett mycket bra exempel, trots att vissa hävdar motsatsen.

Det gäller särskilt för demokraterna eftersom det är de som tack vare sin majoritet i representanthuset sätter kurs. 

Det är Demokraterna under ledning av talmannen Nancy Pelosi och underrättelseutskottets ordförande Adam Schiff – båda från Kalifornien – som tillsatt utredningen av Trumps telefonsamtal med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i juli. 

Det är Demokraterna i representanthuset som hållit de långa och anmärkningsvärda förhören med oräkneliga tjänstemän och konstitutionsexperter i direktsänd tv. 

Och det är Demokraterna i representanthuset som skrivit ihop åtalspunkterna, röstat igenom dem och avgör om processen ska gå vidare till rättegång i den övervägande republikanska senaten. 

Det är Demokraterna, kort uttryckt, som väcker åtal. 

Och nu vacklar de, mest av politiska skäl. Egentligen handlar det om ett spel på marginalen. Rent tekniskt har de flera alternativ, de flesta en sorts halvmesyrer. Till exempel att presidenten, en smula hårdraget, slipper åtal mot att senaten går med på att pricka honom, lite som i svenska konstitutionsutskottet. 

Troligast är fortfarande att rättegången i senaten blir av – anklagelserna är så pass allvarliga – och den hårda sanningen är att Demokraterna just nu framstår som politiska förlorare i vilket fall. 

Det republikanska partiet har slutit sig helt och fullt, lite som ett land under belägring. Inga argument biter. Den friande domen i senaten är i praktiken redan avkunnad. Förtroendet för presidenten är lågt bland amerikaner i gemen men riksrätten mobiliserar lika många republikaner som demokrater och kampanjbidragen strömmar in. 

Det finns ingen stor ironi i det. I princip alla förutsåg det. Det var därför Nancy Pelosi undvek riksrätt tills hon inte längre kunde. Hon är mycket slug och att hon till slut gav efter beror mest på att hon hade satt konstitutionens trovärdighet på spel om hon låtit bli.

Hon hade också försvagat sin och partiets ställning bland de egna väljarna, vars antipatier mot presidenten är grundmurade. Demokraterna har ett vekt drag och en majoritet av amerikaner stöder fortfarande riksrätt och fällande dom enligt mätningar. 

Problemet är att de flesta av dem inte bor och röstar där det spelar roll – i Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Minnesota och Ohio, där valet nästa november huvudsakligen kommer att avgöras.

Man kan framhärda att riksrätt mot Trump är rätt av principiella skäl men fel av strategiska. Att präktiga demokrater är på väg att offra ännu en valseger på den stora rättrådighetens altare. Men då säger man egentligen bara vad alla redan vet.

USA:s president har försökt använda världens mäktigaste ämbete för att förmå ett annat lands regering att utreda en politisk motståndare inför ett demokratiskt val. Han har fryst militärt bistånd och sedan gett efter när det visat sig att pressen fått nys om det.

Lyfter man bort politiken är saken glasklar. (Den som tvivlar gör klokt i att lyssna på republikaner som inte längre sitter i kongressen.) Att ställa Donald Trump inför riksrätt är rätt. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer