1515
Annons

Något är friskt i konungariket Danmark

Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelade på en presskonferens under onsdagskvällen att Danmark slopar alla pandemirestriktioner och avklassar corona som en samhällsfarlig sjukdom.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelade på en presskonferens under onsdagskvällen att Danmark slopar alla pandemirestriktioner och avklassar corona som en samhällsfarlig sjukdom.Foto:Mads Claus Rasmussen

Danmarks sundhetsminister Magnus Heunicke (S) inkom på onsdagen med ett brev till Folketingets epidemiutskott. Han meddelade där att corona ska avklassas som samhällsfarlig sjukdom och att alla restriktioner försvinner den sista januari.

Statsminister Mette Frederiksen (S) bekräftade senare budskapet på en presskonferens i Köpenhamn på onsdagskvällen.

Orsaken är uppenbar. Smittan skenar i Danmark, men ingen är särskilt sjuk. Trots historiskt höga smittotal och prognoser på ännu högre, är belastningen på sjukvården låg. Däremot är restriktionerna en belastning på medborgarna och samhället och därför ska de bort. Man kan inte upphäva folks frihet på grund av en smitta som alltmer liknar en vanlig vintersnuva.

I och med avklassningen försvinner också regeringens rätt att i enlighet med epidemilagen utan folketingets medgivande införa begränsningar. Danmark är därmed först i Europa att återgå till att bli en normal demokrati. Storbritannien följer tätt efter.

Danmark väljer den här gången helt rätt väg och gör klokt som visar att det är skyndsamt att befria landet från en förödande epidemipolitik. Regeringen ska inte ha sina extra befogenheter en minut i onödan. De gavs i ett nödläge och när läget är normalt bör demokratin bli densamma.

Samma dag i Stockholm var en vanlig grå coronaonsdag. Läget i Sverige är såklart precis som i Danmark. Smittan når historiska höjder, men få är sjuka. Belastningen på vården är låg. Restriktioner och karantänsregler lamslår däremot stora delar av samhället. Men Danmarks väg är ännu inte Sveriges.

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell försökte motivera de förlängda restriktionerna med att Danmark ligger före i epidemin. Det är nys. Läget är detsamma i de båda länderna. Däremot ligger dansk politik i en annan fas. Man tog i alldeles för mycket i början av epidemin och har ett hårt tryck på sig att snabbt lämna epidemipolitiken bakom sig. I Sverige har vi skiftat regeringschef och folkhälsochef och de båda nya tycks vilja visa att de inte är som sina mer liberala företrädare. Nu har hårdhandskarna åkt på.

Oppositionen gör klokt i att följa Liberalernas och Nyamko Sabunis exempel och påtala att regeringen inte längre ska ha rätt att ge order om klockslag, folksamlingar och avstånd mellan borden.

Alla får nu omikron. Ingen kan ändra på det. Men Sverige bör snabbt bli ett fritt land igen.


Nu levereras nya skatter för ”breda mitten”

Socialdemokraterna laddar för samarbete med både Centerpartiet och Vänsterpartiet och tillsätter två skatteutredningar. Den hårt kritiserade exitskatten från 2017 är aktuell igen. Och så ska 3:12-reglerna lättas upp. Detta enligt beslut på veckans regeringssammanträde.

Nooshi Dadgostar och Annie Lööf får varsin skatteutredning.
Nooshi Dadgostar och Annie Lööf får varsin skatteutredning.Foto:Amir Nabizadeh

Därmed har Socialdemokraterna dukat bordet för erbjudanden till två partier vars mandat behövs för att Magdalena Andersson ska kunna bli statsminister igen. Centerpartiet har i många år krävt mer företagsvänliga skatter, framför allt bättre 3:12-regler. Och exitskatten passar utmärkt i en förhandling med Vänsterpartiet.

3:12-reglerna handlar om hur mycket utdelning företagare får ta ut ur sitt företag och hur mycket av det som måste skattas som lön. Socialdemokrater och vänsterpartister brukar anse att dessa regler är alltför generösa och gör företagare till ett skattefrälse. Många andra anser att reglerna är entreprenörsfientliga eftersom utdelning i många lägen beskattas lika högt som lön. Kritiken är att systemet inte tar hänsyn till att entreprenörskap är ett risktagande och att det är fel att 3:12-reglerna likställer företagande med lönearbete.

Centerpartiet är det parti som tydligast har profilerat sig i 3:12-frågan. Exempelvis var det viktigt för dåvarande näringsministern Annie Lööf att 2013 klargöra att det var hon som hade baxat finansminister Anders Borg till att modifiera sitt förslag om skärpta regler. För Centerpartiet var det också väsentligt att få med ett uppmjukande av 3:12-reglerna i januariavtalet – detta verkställdes dock aldrig.

Exitskatten var ett förslag som kom från Skatteverket för fem år sedan. Den skulle betalas på orealiserade aktieinnehav av den som flyttar utomlands, och den skulle betalas genast. Skatten skulle också slå till vid arv och gåvor till mottagare i utlandet. Den nya skatten ansågs slå mot företag med verksamhet i utlandet och mot ägarfamiljer där vissa medlemmar bor utomlands. Den skulle också hämma internationella nyinvesteringar i Sverige.

Kritiken var massiv, och några månader före valet 2018 meddelade finansminister Magdalena Andersson att förslaget skulle skrotas. Nu ska det alltså ändå utredas.

De två utredningsförslagen, hemmahörande i varsin ände av den politiska skalan, är en försmak av hur regeringssamarbetet kommer att se ut om Magdalena Andersson ska samla en centersocialistisk majoritet.

Centerpartiet kanske ser det som den breda mittens skattepolitik. Men så här ser resultatet ut när det är viktigare att utesluta Sverigedemokraterna än att få igenom företagarvänlig politik.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?