Annons

Någon måste ta ansvar för svensk cement

LKAB:s gruvdrift kan hotas, bygget av Västlänken kan stoppas, byggjätten NCC varnar. Det gäller den uppenbara risken att det blir tvärstopp i höst för 75 procent av svenskt cementtillverkning efter Mark- och miljööverdomstolens nej till Cementas ansökan om fortsatt drift på Gotland.

Ibrahim Baylan.
Ibrahim Baylan.Foto:Erik Simander

Säkert finns det de som anser det alarmistiskt att säga att Sveriges bygg- och anläggningsindustri avstannar på grund av domstolsbeslutet. Säkert finns det de som tänker att det kommer att ordna sig, för den här typen av saker brukar ordna upp sig till slut. 

Det finns bara en som inte kan kosta på sig en sådan attityd i den här frågan. Och det är näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Han, övriga regeringen, och inte minst statsminister Stefan Löfven, som anses stå industrin nära, måste visa att de inser allvaret i situationen.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) skrev på Twitter i början av sommaren: ”Den gröna politiken fortsätter leverera klimatsmarta industrisatsningar. Nu ska världens första klimatneutrala cementfabrik byggas på Gotland.” Ibrahim Baylan deltog på Cementas presskonferens där investeringen presenterades.

Den cementfabriken är exakt samma som kommer att få driftsstopp efter nejet till fortsatt kalkutvinning på norra Gotland. Och nu är det locket på från Per Bolunds sida. Viktigt att respektera domstolarna, vill han signalera. Hans statssekreterare vidarebefordrar en tweet om att Cementa kunde ha gjort en bättre ansökan. 

Vad är det här regering? Hur har man mage att först ta åt sig äran för en industrisatsning och några veckor därefter ta sin hand ifrån den? Som om politiken bara är på låtsas, som om ingenting egentligen är viktigt.

Kalk är en av de vikigaste råvarorna till industrin. Utan kalk ingen stål till de kommande fossilfria anläggningarna i Norrbotten, som politikerna gärna lyfter fram. Utan kalk ingen cement, den viktiga insatsvaran för att bygga hus. 

Något måste göras, och det är regeringen som ska göra det. Samla juristerna, samla partierna. Kanske kan regeringen göra en tillåtlighetsprövning enligt Miljöbalken, som man sa att man tänkte göra i fallet med Preemraff. Kanske kan det gamla tillståndet förlängas en kortare tid om en ny ansökan görs? Säkert är att det finns en stabil riksdagsmajoritet som är beredd att göra det som går för att säkerställa svensk cementproduktion.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera