Annons

MP måste lära sig förstå marknaden

LEDARE. Efter fyra år som Miljöpartiets språkrör lämnar Isabella Lövin politiken bakom sig. Till Dagens Nyheter säger hon att ”jag ser att det är det bästa för mig och det bästa för partiet”.

SPRÅKRÖRSBYTE. På onsdagen meddelade Isabella Lövin att hon avgår som språkrör och minister. Miljöpartiet befinner sig i ett mörkt skede, men partiets problem är i grunden inte ett personproblem.
SPRÅKRÖRSBYTE. På onsdagen meddelade Isabella Lövin att hon avgår som språkrör och minister. Miljöpartiet befinner sig i ett mörkt skede, men partiets problem är i grunden inte ett personproblem.Foto:Stina Stjernkvist/TT

I samband med att ett nytt språkrör utses lämnar Lövin också regeringen, efter sex år och tre olika ministerposter. Det blir någon annans uppgift att basa över miljödepartementet som Sveriges miljö- och klimatminister.

Hon avgår i ett för partiet mörkt skede. I mätning efter mätning balanserar Miljöpartiet på riksdagsspärren. Enligt de senaste DN/Ipsos siffrorna är partiets väljarstöd 4 procent, en klen uppgång från junimätningens 3 procent. Förtroendet för partiets två språkrör är katastrofalt lågt. Såväl Isabella Lövin som Per Bolund återfinns i botten, enligt Sifos augustimätning låg deras förtroende på 9 respektive 8 procent.

Man kan inte beskylla Miljöpartiet för att inte använda sin regeringsposition väl. Lövin är ansvarig minister i de frågor som ger partiet dess existensberättigande, och inom vilka Miljöpartiet har fått igenom vad partiet betraktar som en rad politiska segrar. Klimatlagen från 2017 är en sådan, likaså de historiskt stora budgetanslagen på miljö- och klimatområdet.

Problemet är att Lövin, tillsammans med tidigare språkrör, uppenbarligen har misslyckats med att omvandla dessa politiska segrar till väljarstöd. Strax innan Miljöpartiet tog plats i regeringen 2014, ansåg 62 procent av väljarna att partiet hade den bästa miljö- och klimatpolitiken. I dag har de tappat två tredjedelar av stödet, siffran är nere på 20 procent.

Att det förhåller sig på detta viset är inte svårt att förstå. Ett ensidigt fokus på budgetstorlek är inte en värdig definition av vad som är bra klimatpolitik, samtidigt som utsläppsminskningar förhalas genom ineffektiva satsningar. Åtgärd efter åtgärd i regeringens klimatpolitik har sågats av tunga expertmyndigheter, som Konjunkturinstitutet och Riksrevisionen. Vare sig det gäller Klimatklivet, bonus malus eller subventionerade elcyklar har regeringens gröna satsningar avfärdats för vad de är. Ineffektiv och kostsam symbolpolitik.

I grunden är problemet att Miljöpartiet uppenbarligen inte förstår hur man bedriver klimatpolitik som inkluderar, och fungerar för, marknaden. Den pågående konflikten kring Preems raffinaderi i Lysekil är ett utmärkt exempel. Trots att verksamheten ingår i EU:s utsläppshandel, och alltså betalar för sina utsläpp, har regeringen övertagit beslutet från Mark- och miljööverdomstolen om huruvida anläggningen får byggas ut eller inte. Det kan knappast kallas klimatpolitik, det liknar mer näringsförbud.

Marknaden behöver förutsägbarhet. Möjlighet att fatta affärsbeslut på stabila grunder och planera framåt. Den varan är det lite av. Det blir inte minst tydligt i fallet med Reduktionsplikten, som Di rapporterat om i flera artiklar (25/8, 26/8). För att bidra till målet om 70 procent lägre utsläpp i transportsektorn till 2030, trädde Reduktionsplikten i kraft den 1 juli 2018. Den innebär en skyldighet för drivmedelsleverantörer att varje år minska växthusgasutsläpp från bensin och diesel genom att öka inblandningen av biodrivmedel.

Under 2020 är reduktionsnivåerna för bensin och diesel 4,2 respektive 21 procent. Trots att 2021 enbart är fyra månader iväg, har regeringen fortfarande inte informerat om vilka villkor som gäller för nästa år och framåt. Branschorganisationen Svenska Petroleum- och Biodrivmedelsinsititutet skräder inte orden: ”För att Sverige och drivmedelssektorn ska klara sin klimatomställning fordras mångmiljardinvesteringar och det är ju helt omöjligt med nuvarande extrema kortsiktighet från regeringen”.

Klimatpolitiken är i behov av en kursändring. Den behöver vara effektivt utformad, förutsägbar och arbeta med marknaden i stället för mot den. Miljöpartiets problem är inte i första hand en personfråga. Motgångarna kommer inte vändas till framgångar enbart genom ett nytt språkrör. Det bästa för partiet vore att välja någon som förstår behovet av att ta tillvara på marknadens roll i omvandlingen.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Elektroniska signaturer får företagen att spara pengar

Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering.
Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering.

Nu finns ett nytt sätt för företagen att spara in kronor och ören. Driver utvecklingen gör ett svenskt tillväxtbolag med kunder i över 30 länder.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här

Vägen till lönsamhet går ofta genom en snårig väg av tidskrävande förhandlingar, effektiviseringar och eviga försök att strypa utgiftsposter.

Det är den krassa verkligheten för nästan alla företag i Sverige som till varje pris vill undvika blödande bokslut.

Men det finns många sätt att spara pengar – och ett av de enklaste sätten är att minska på administrationen genom att digitalisera avtalsprocessen.

– Genom elektroniska underskrifter sparar du pengar i antalet vunna affärer samtidigt som du undviker dolda kostnader i hantering. Varje månad hanterar vår tjänst drygt två miljoner signerade dokument. Hade avtalen istället skrivits ut på papper hade det slukat mycket resurser i alla led, säger Viktor Wrede, vd för Scrive.

Digitaliserad process sparade pengar

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när man egentligen kan spara pengar.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter. 

Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering, en metod som blivit allt vanligare i många branscher de senaste åren.

– Med digitala underskriftsprocesser kan våra kunder reducera kostnader, tid och resurser på allt från skrivare, papper och postgång till lagring och generell administration. I stort sett alla våra kunder räknar hem sin investering i Scrive bara på detta, säger Viktor Wrede.

Marknaden allt mer konkurrensutsatt

E-signering har också visat sig kunna snabba upp anställnings- och kontraktsprocesser. En elektronisk signatur verkar ligga rätt i tiden under den digitala omställningsresan. Mycket handlar, enligt Viktor Wrede, om att ge en modern upplevelse för personen du ska anställa.

– I dag är det inte längre så många personer som har skrivare hemma. Vill du rekrytera någon på en konkurrensutsatt marknad kan det ibland hända att du behöver agera fort. 

Scrive, som grundades 2010 och numera har kunder i mer än 30 länder, är en av aktörerna som leder utvecklingen på en konkurrensutsatt e-signeringsmarknad. En förkortad signeringsprocess gör att allt fler företag får upp ögonen för deras digitala lösning.

– Man ska inte underskatta vinningen man får av minskad administration efter ett påskrivet avtal. Att efter ett avtal behöva scanna det eller stoppa in det i en pärm kostar tid, pengar och administration. Där finns det för alla bolag, oavsett storlek, kronor och ören att hämta – och det är pengar man sällan tänker på i första hand, avslutar Viktor Wrede.

Testa Scrive gratis i 30 dagar – läs mer här 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?