1515

Moores lag regerar fortfarande världen

LEDARE. Den gångna veckan presenterades en världsnyhet. När vi trodde att datachipsen i halvledarna inte kunde bli mindre blev de det, 1 nanometer (nm). 

Foto:Ng Han Guan

Den snabba teknikutvecklingen de senaste decennierna har fått ett namn, Moores lag. Den går ut på att antalet transistorer (halvledarkomponenter som förstärker signaler) som får plats på ett datachip fördubblas vartannat år. Så har det varit sedan 1965 då lagen formulerades. 

Det har gjort att chipen kunnat bli mindre samtidigt som kapaciteten ökat. Exempelvis mobiltelefoner har fått allt fler funktioner, varje ny generation har blivit bättre. Detta har varit den drivande faktorn bakom tillväxten i hela den teknikindustri som dominerar på börserna, framför allt i USA. 

På senare år har dock allt fler börjat tvivla på att Moores lag kan fortsätta gälla. Den regerande uppfattningen har varit att snart når man en fysisk gräns för hur litet en transistor, och därmed ett chip, kan göras. En del trodde att den kanske redan var nådd.

Men i slutet av veckan presenterades en världsnyhet som än en gång utmanar gränserna. Halvledarna i datachips kan bli ännu mindre. Det senaste är att avståndet mellan transistorerna på chipet bara är 1 nanometer (nm). 

Bakom nyheten, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature 14/5, står forskare vid MIT i Boston, UC Berkely i Kalifornien, Taiwans Nationella universitet (NTU) och världens största halvledarproducent TSMC med bas i Taiwan.

Ett avstånd på 1nm är en sensation med tanke på att dagens processorer för mobiltelefoner och datorer har som bäst ett avstånd på 5 nm i mikrochipsen. 3- och 4-nanometersprocessorer finns, men har ännu inte lanserats på marknaden. Många tillverkare, inklusive TSMC, räknar med att 3 nm ska kunna levereras under andra halvåret 2022. 

MIT/TSMC ligger steget före IBM/Intel som för ett par veckor sedan berättade att de lyckats producera mikrochip med 2 nm. De visade också att dessa kommer ha 45 procent bättre prestanda och använda 75 procent mindre energi än de vanliga 7nm-chipsen. Det är oerhört uppmuntrande. Framtiden är ljus.

Vi har mycket att lära av den forskning som de stora universiteten och företagen bedriver. Människan kan fortfarande inte upphäva fysiska gränser, så som vi förstår dem i dag. Men vi kan misstolka dessa gränser. Och vi kan hitta vägar runt dem. Det är ju vad MIT/TSMC har gjort. De använder 2D-teknik och andra material än de som använts hittills.

Historien tar aldrig slut. Vi människor begränsas av våra hjärnor och deras förståelse av omgivningen mer än omgivningen i sig. Men så länge vi fortsätter att söka möjligheter kommer vi att flytta fram gränser. Världen är ännu huvudsakligen outforskad. 

Det är de som säger ”vi försöker igen, på ett nytt sätt” som driver utvecklingen. Forskare, entreprenörer och visionära finansiärer. Det finns en belysande anekdot i boken ”Liftoff” om Elon Musk, när han ännu inte har lyckats skicka ut sin första raket Falcon1 i rymden. Han hade finansiering för tre försök, men de misslyckades alla. Men Musk kunde inte acceptera det, så han skramlade ihop till ett sista försök till uppskjutning 2008. Den gången lyckades det, och om tre år ska hans bolag SpaceX flyga Nasas astronauter till månen.

Halvledarforskningen har också på nytt visat att det bara är genom samarbete över nationsgränserna som vi kan hitta lösningar på världens stora utmaningar. Därför bör USA fortsätta att ekonomiskt stötta TSMC:s planerade bygge av halvledarfabriker i amerikanska Phoenix, även om bolaget har sitt säte i Taiwan. Och universitet världen över bör fortsätta att utbyta erfarenheter och samverka för mänsklighetens fortsatta framsteg.


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?