ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Monumentalt LO-hyckleri inför EU-valet

  • Foto: TT

LEDARE. Sverigedemokraterna har signalerat en ny åsikt om svenskt EU-medlemskap och vill inte längre driva ett EU-utträde.

Reaktionerna från andra partier är antingen att man inte kan lita på att SD verkligen byter åsikt, eftersom man aldrig kan lita på SD. Eller att man inte kan lita på SD eftersom de byter åsikt. Förutom den allmänna antipatin mot SD finns också ett förakt mot partier som anpassar sin åsikt när opinionen förskjuts.

Och man kan verkligen undra över formuleringen från Jimmie Åkessons sida att ”det är bättre att arbeta inifrån unionen tillsammans med andra kritiker som växer sig starka runt om i hela Europa i dag”.

Men tänk om SD:s omsvängning är beviset på att inget svenskt parti längre är intresserat av att driva en linje som innebär ett utträde ur EU? Skulle inte det vara en enorm seger? Varken V eller SD vill driva frågan. Den är död.

Det borde innebära en fördel för Sverige i EU-sammanhang. Och för de mest EU-positiva krafterna borde det vara ett kvitto på en samhällsförändring som dessa partier har gått i bräschen för.

Samtidigt säger LO att SD är dess huvudmotståndare i EU-valet. LO presenterade i går sin ”egen” kandidat till Europaparlamentet, Johan Danielsson, och lade också fram en valplattform.

Den första punkten som lyfts fram är att grundläggande fackliga fri- och rättigheter ska överordnas de ekonomiska friheterna i EU. LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson nämnde i går utstationeringsdirektivet. Här har LO en konsekvent historia av att motarbeta fri rörlighet av arbetskraft, och S-ledamöterna i Europaparlamentet har gjort det likaså.

I detta ljus är det uppseendeväckande vilket huvudbudskap LO har valt inför EU-valet: ”Ta tillbaka kontrollen!”

Det var, ordagrant, brexitkampanjens slogan inför den folkomröstning som dominerades av missnöje med att alltför många EU-medborgare kom till Storbritannien för att arbeta. Den som vill få en god bild av detta bör se filmen ”Brexit – the uncivil war” (HBO). Där gestaltas ”lämna-sidans” strateg Dominic Cummings av Benedict Cumberbatch. Ett avgörande skeende i filmen är när Dominic Cummings förstår kraften i att ändra den ursprungliga parollen ”take control” till ”take back control”. Och det var med den i ryggen som lämna-sidan vann folkomröstningen den där ödesdigra sommarveckan 2016.

Så nu vill LO flytta fram positionerna i EU-valet med en klassisk anti-EU-slogan och markera att valet bör handla om att göra det svårare för utländsk arbetskraft att komma till Sverige. Detta samtidigt som Karl-Petter Thorwaldsson säger att SD är huvudmotståndare eftersom det partiet är en ”nynationalistisk främlingsfientlig” kraft.

Det är inget annat än hyckleri.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies