1515

Moderaterna klär i grönt

På måndagen presenterade Moderaterna ett nytt klimatpolitiskt program.

GRÖN HÖGER. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och den klimatpolitiska talespersonen Jessica Rosencrantz under måndagens pressträff.
GRÖN HÖGER. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och den klimatpolitiska talespersonen Jessica Rosencrantz under måndagens pressträff.Foto:Pontus Lundahl/TT

Det består av nio punkter som tagits fram med utgångspunkt i det klimatarbete som sker på lokal nivå i M-ledda kommuner och städer samt inspirerats av M:s systerpartier i Tyskland och Storbritannien.

Bland förslagen finns en satsning på nästa generations kärnkraft och tekniker för att fånga in och lagra koldioxid. Partiet vill också se kortare processer för miljötillstånd, ökad brytning av innovationskritiska mineral och metaller, att äganderätten i skogen värnas med mera.

Det är ett välkommet program, även om det kommer något sent. Di:s ledarsida har länge efterfrågat att M tar ett helhetsgrepp om klimatpolitiken, i likhet med hur exempelvis Boris Johnsons Tories omfamnat framtidens gröna teknik.

Dels är detta en valvinnande strategi. 

Vid sidan av kriminalitet är miljö och klimat just nu i topp när det gäller väljarnas viktigaste frågor. Så lär det också förbli under året som återstår fram till valet, med tanke på den nuvarande regeringens handlingsförlamning. 

Trots att MP har suttit i regeringen under sju år har klimatarbetet lämnat mycket att önska, vilket flera expertorgan påtalat. 

Här finns ett uppenbart behov av en grön nystart.

Dels går det inte att kalla sig ett näringslivsfrämjande parti utan att ha en seriös plan för att bidra till bolagens klimatomställning. 

Att M nu säger sig se industrin som ”vår tids miljörörelse” är ett steg i rätt riktning.

Sakpolitiskt finns viss utvecklingspotential. Partiet skulle med fördel kunna vara mer nytänkande och offensivt – inte minst när det gäller övergången till en fossilfri fordonsflotta. 

Exempelvis borde M kräva EU-förbud för nyförsäljning av fossildrivna bilar från 2030 snarare än att ha det som ”målsättning”. 

Förbud är generellt ett effektivt sätt att skapa tydliga och långsiktiga spelregler för näringsliv och konsumenter.

M ska däremot ha beröm för sin retorik. Till skillnad från regeringen, som ofta talar om klimathotet som något mörkt och dystopiskt, får Ulf Kristersson klimatfrågan att låta som en möjlighet, utan att trivialisera allvaret. 

DN Debatt skriver han om hur klimatomställningen kan bli en konkurrensfördel för svenska företag – hur ”innovation och ett effektivt resursutnyttjande” kan skapa jobb och välstånd.

Det är helt rätt strategi. Ska vi ha en chans att nå klimatmålen måste människor tro på att det är möjligt, samt att det går att kombinera med tillväxt.


Innehåll från VerizonAnnons

Här är framtiden inom nätverkssäkerhet: ”Har en enorm potential”

Det finns många tydliga fördelar med digitaliseringen för företag. Men verkligheten är att många team som arbetar med affärsteknologi har svårt att hantera och säkra en komplex och mångfacetterad it-miljö. Det nya säkerhetskonceptet Secure Access Service Edge kommer att omdefiniera företagets framtid.

Läs rapporten: Så skyddar du din organisation från cyberhot.  

I dag är många företag oroliga över ökningen av it-säkerhetshot. Hur ska de lyckas balansera tryggheten och säkerheten i sin molnbaserade infrastruktur i takt med den tekniska utvecklingens framfart?

Uppkomsten av en ny hybrid arbetsmodell medför många fördelar som till exempel högre produktivitet och bättre mående bland de anställda. Samtidigt är säkerhetsaspekterna tillräckligt oroande för att ge även det mest snabbrörliga och progressiva it-teamet huvudvärk. 

Enligt säkerhetsrapporten ”Verizon Data Breach Investigations Report”, beror 85 procent av alla dataintrång på den mänskliga faktorn. Digitaliseringen i samhället är med andra ord en dröm för många cyberbrottslingar. Vi använder allt fler appar, enheter och plattformar samtidigt som vi har en hybrid arbetsmiljö. Men det går att omvärdera nätverkssäkerheten med hjälp av Secure Access Service Edge, SASE. 

Säkerheten är en grundläggande beståndsdel av nätverket

Begreppet myntades av Gartner 2019 och innebär huvudsakligen att ett företags nätverk kopplas samman med avancerade och robusta nätverkssäkerhetstjänster, som till exempel Zero Trust-nätverksåtkomst, brandvägg som tjänst och Cloud Access Security Broker. Men för vissa företag, som Verizon Business, har konceptet SASE funnits långt innan Gartner namngav det; för att garantera att säkerheten är en grundläggande beståndsdel av nätverket, samtidigt som molnerbjudanden alltid har varit centrala för företaget. 

Enligt en undersökning från Dell’Oro Group spås SASE-marknaden som helhet uppnå en årlig tillväxttakt på 116 procent och uppgå till 5,1 miljarder dollar 2024. SASE har en enorm potential. Om tre år kommer fyra av tio företag att ha strategier för införande av SASE. Det faktum att SASE-infrastruktur finns i molnet gör det lättare för företag att optimera sin åtkomstprestanda och sammanlänka sina resurser, oavsett plats. Fördelarna är bland annat minskad utvecklingstid, snabbare speed-to-market och förbättrad flexibilitet.

När det gäller SASE så finns det ingen lösning som passar alla företag. Verizon Business konstaterar att det är viktigt att arbeta tillsammans med en partner som förstår komplexiteten i de nätverks- och säkerhetsfunktioner som ingår i SASE. 

När företag i allt högre grad använder molnet, distansarbete och är beroende av nyare teknik, som 5G och höghastighetsinternet, kommer ”rena” SD-WAN-lösningar utan integrerad säkerhetsfunktionalitet att få det svårt att förse företag med den säkerhet de önskar. 

Läs mer om hur du skyddar din komplexa digitala miljö 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?