1515

Moderaterna bör hålla i arbetslinjen

LEDARE. Moderaterna bör återuppta arbetslinjen inför valrörelsen. Den är lika relevant i dag som 2006 när alliansen vann valet på frågan. Den som kan jobba ska göra det. Oavsett ursprung.

Foto:Amir Nabizadeh/TT

Egen försörjning är en förutsättning för att kunna ta kontroll över sitt liv. Oavsett varifrån man kommer. Det borde vara Moderaternas utgångspunkt för det rimliga kravet att invandrare som söker permanent uppehållstillstånd ska klara sitt uppehälle på egen hand. Det är också ett inkluderande budskap, där man kan vinna invandrarröster.

”Invandring ska vara bra för Sverige”, som var rubriken på Ulf Kristerssons och Elisabeth Svantessons presentation av partiets Integrationskommission på torsdagen, har ett annat signalvärde. Syftet är att återknyta till de väljare som under en tid har förlitat sig på SD på grund av deras restriktiva syn på migration. 

Kravet på egen försörjning för permanent uppehållstillstånd finns också i det försenade lagförslag som regeringen presenterade samma dag. Detta efter att MP och S äntligen kommit överens om en paragraf om undantag för särskild humanitär skyddsgrund (Di ledare 9/4).

Moderaterna presenterade ytterligare en rad förslag som syftar till integration. Flera är bra. Ett problem är dock att de, liksom det kommande lagförslaget, utgår ifrån flyktinginvandring exempelvis när det gäller krav på svenska språket för permanent uppehållstillstånd.

Men exempelvis utländska forskare ska inte behöva lära sig svenska för att få permanent uppehållstillstånd. De verkar i en global värld där man kommunicerar på engelska. Karolinska Institutet har påpekat detta i samband med att Migrationskommittén presenterade sitt förslag. Alltför trubbiga krav skulle försvåra värdefull spetsrekrytering till Sverige.

Det är viktigt att man gör arbetet/försörjningen till villkoret, språket är bara verktyget. Det bör inte vara lika långtgående krav för permanent uppehållstillstånd som för medborgarskap. Skillnaden är betydande, man får exempelvis inte rösta i riksdagsvalet utan att vara medborgare. 

Vad gäller en del andra inslag, som dubbla straff för gängkriminalitet, är det värt att utvärdera, men det är osmakligt att presentera som en del av en integrationsplan. Läxhjälp borde gälla alla barn, inte bara invandrare. Punkter som dessa handlar om Sveriges oförmåga i modern tid att ta itu med allmänna problem inom skola, brott, ordning och eget ansvar. 

Sverige har över tid också utvecklat en stark bidragskultur. För den som har svårt att få jobb har bidrag blivit en naturlig försörjning. Det har gjort att skillnaderna i graden av egenförsörjning mellan infödda och utlandsfödda nu är ohållbar. Däri har Moderaterna rätt.

Enligt Entreprenörskapsforums rapport 2020 är infödda och nordiska invandrare i arbetsför ålder (20-64 år) självförsörjande till 73 procent - vilket inte är en jättehög siffra. Motsvarande tal för invandrare från Afrika är 38 procent och Mellanöstern 36 procent. Enligt rapporten tar det 12-13 år innan utrikesfödda kan försörja sig själva. Som självförsörjande räknar Entreprenörskapsforum personer med en inkomst på 12 600 kronor per månad efter skatt. 

De här klyftorna måste minska. De som har arbete har också bättre chans att bryta sig ur ett segregerat bostadsområde. Men pandemin har gjort att Löfvens regering har tappat fokus på arbete. Nu handlar allt om bidrag och ökade skatter, det är en miljö S navigerar vant i. Men ökade skatter och bidrag underminerar både landets och i förlängningen individens ekonomi. 

Moderaterna bör därför återuppta arbetslinjen inför valrörelsen. Den är lika relevant i dag som 2006 när alliansen vann valet på frågan. Den som kan jobba ska göra det. Det är också den traditionella socialdemokratiska linjen. 

Stora delar av den historiska politiska och filosofiska diskussionen har handlat om var gränserna går mellan statens och den enskildes ansvar, bland annat för sin försörjning. Vänsterns politik handlade ursprungligen om att skapa rimliga arbetsvillkor och arbetarmakt, inte rätten att välja bort arbete. 

Men de senaste decennierna har gränsen förskjutits mot att staten har ett absolut ansvar. Detta trots att de allra flesta människor vill vara autonoma, självförsörjande, och därmed fria. Arbete är också den överlägset bästa vägen till integration, och den är inkluderande, till skillnad från en del retorik i migrationsfrågan.


Innehåll från TeliaAnnons

Barnrättsbyrån har en leverantör för all teknik

Elin Wernquist och Ida Hellgrup, grundare av Barnrättsbyrån.
Elin Wernquist och Ida Hellgrup, grundare av Barnrättsbyrån.

Organisationen Barnrättsbyrån hjälper utsatta barn och unga, till exempel i kontakten med myndigheter.

Under pandemin har det blivit ännu viktigare att tekniken fungerar sömlöst – och Barnrättsbyrån bestämde sig för att välja en leverantör för all it och uppkoppling.

– Det har förenklat enormt och frigjort flera timmar i veckan för mig, säger Ida Hellrup, grundare och jurist.

Samla all IT och kommunikation – här kan du boka kostnadsfri rådgivning  

2015 startade Ida Hellrup och Elin Wernquist Barnrättsbyrån i Stockholm – en organisation som finansieras genom insamlade medel exempelvis från statsbidrag, stiftelser och privatpersoner. Verksamheten går ut på att hjälpa barn och unga upp till 21 år i alla frågor som rör deras rättigheter.

– Vi tycker att den kuggen fattas i vårt samhällsbygge. I Sverige tar vi för givet att barn har föräldrar som kan föra deras talan om de har det svårt. Men barn som inte har en sådan förälder kan bli väldigt utsatta och ensamma, säger Ida Hellrup, som är barnrättsjurist.

”Vi sätter igång och agerar”

De barn som vänder sig till Barnrättsbyrån vill ofta ha hjälp att förstå sin situation, vilka rättigheter de har och få stöd i kontakten med myndigheter.

– Många har sökt hjälp hos ansvariga myndigheter, men har inte blivit tagna på allvar eller fått den hjälp de har rätt till. Tillsammans med barnet formulerar vi ett uppdrag som de ger till oss. Sen sätter vi igång och agerar – och det kan innebära många olika saker. Det viktigaste är att vi gör allt ihop med barnet och inget över deras huvuden, berättar Ida.

Behovet är stort och Barnrättsbyrån har vuxit stadigt. I dag är de elva anställda och har kontor i Stockholm och Umeå. Deras team består av socionomer, jurister, beteendevetare och statsvetare – alla med gedigen erfarenhet av att möta barn.

– I takt med att vi vuxit har it-frågorna blivit fler, och under pandemin har det blivit tydligt hur viktigt det är att tekniken fungerar optimalt. Vårt främsta verktyg är det fysiska mötet med varje barn – men när det fysiska måste bli digitalt, bör det fungera så smidigt som möjligt så att vi kan fokusera på det viktiga: det som barnet berättar, säger Ida. 

Dyrt och tidkrävande

Ida berättar leende att hon tidigare varit ”allt möjligt” förutom jurist och grundare – bland annat vaktmästare och it-ansvarig.

– Jag och en kollega i Umeå tog på oss teknikhatten utan att vara utbildade för det. Jag tror att det är vanligt i mindre organisationer: Man försöker klara teknikfrågorna på egen hand och anlitar olika konsulter för olika frågor när man kör fast. I längden blir det ineffektivt – både kostsamt och tidskrävande. 

”Bestämde oss för en leverantör”

Under 2020 skulle Barnrättsbyrån samla all teknik i Microsoft och det blev uppenbart att de behövde stöd med migreringen. De bestämde sig samtidigt för att anlita en enda leverantör för all it och uppkoppling, och valet föll på Telia. I dag prenumererar de på Telias ”it-avdelning som tjänst” som innebär att ett expertteam på cirka 20 personer är företagets externa it-avdelning – med support, övervakning av företagets it-miljö dygnet runt och ansvar för säkerheten.

– Jag var skeptisk i början. Telia är så stort – skulle de verkligen prioritera ett så liten organisation som vår? Vi behövde framför allt en partner som kunde lära känna oss och vår it-miljö och ge snabb, personlig support.

Och precis så har det blivit:

– Telias team känns verkligen som vår egen it-avdelning, även om de inte sitter hos oss. Det känns förstås lyxigt att vi – ett företag med elva anställda – har en it-avdelning med ett 20-tal experter.

Största fördelen: En att kontakta

Det bästa är att ha en enda partner att vända sig till för alla teknikfrågor, tycker Ida: telekom, it och säkerhet.

– Tekniken blir allt mer komplex, kraven på it-säkerhet ökar och det är svårt att hänga med. Därför känns det tryggt att Telia tar hand om helheten. 

”Supporten löser problem direkt”

Barnrättsbyrån samarbetar och har möten i Teams och jobbar ihop i dokument i Sharepoint.

– Efter migreringen, som Telia genomförde, fungerar vår digitala värld mycket smidigare. Har vi någon teknikfråga vänder vi oss till supporten, som nu känner oss och vår it-miljö och löser problemet direkt. De har också hjälpt oss när vi behövde investera i nya datorer och göra inköp för bättre videosamtal.

För Ida Hellrup har den nya lösningen frigjort både tid och energi. Nu ser hon fram emot att kunna fokusera mer på kärnverksamheten.

– För ett år sedan blev barnkonventionen lag i Sverige, men det är fortfarande otydligt hur lagen ska användas i praktiken. Vi jobbar för att lagen ska förverkligas i Sverige i en positiv riktning. Det känns fint att kunna lägga tiden där den verkligen behövs.

Samla all it och kommunikation – här kan du boka kostnadsfri rådgivning 

 

 

Mer från Telia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?