Annons

Mobilisera näringslivet mot det nya vänsterblocket

Det nya vänsterblocket i svensk politik tar nu snabbt en allt fastare form. Man kan faktiskt inte längre kalla det för en rödgrön röra.

Utvecklingen inom vänsterblocket bör få konsekvenser för näringslivets opinionsarbete. Det måste vara slut med undergivet svansande för makten.
Utvecklingen inom vänsterblocket bör få konsekvenser för näringslivets opinionsarbete. Det måste vara slut med undergivet svansande för makten.

Det faktum att S ser ut att klara både regeringsbildningen och budgetomröstningen talar för att de fyra partierna nu format en förhandlingskoalition för ett mer långsiktigt parlamentariskt samarbete.

Den nya s-ledaren talar förtjust om förhandlingar, överenskommelser och avtal med både V och C. Tabut kring V är brutet och glömt. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet erbjuder därmed tillsammans ett alternativ som kan bli slagkraftigt i valrörelsen. De fyra partierna har i olika konstellationer samarbetat i åtta år. Persongalleriet har gedigen regeringsvana. De har en tydlig och gemensam fiendebild i ”den konservativa högern”. Deras väljare gillar varandra och framför allt har de en acceptans för en socialdemokratisk statsminister.

På tisdag förväntas Magdalena Andersson meddela talmannen att allt är klart.

Det är ett genrep. Precis så här kan förloppet se ut efter valet den 11 september 2022. 

Ur ett näringslivsperspektiv är riktningen, klimatopinionens vänstergir och den interna utvecklingen inom partierna i vänsterblocket bekymmersam. Detta är fyra partier som tillsammans inte kommer att värna fria företag, äganderätt, marknadsekonomi och liberal demokrati.

Socialdemokraterna är inne i en tydlig vänstersväng. Kongressen i början av november var lycklig över sin nya ordförande men lyrisk inför den antikapitalistiska inriktningen. Med ledarbytet från en tidigare Metallordförande till en akademiskt skolad yrkespolitiker går partiet i en mer principiell riktning och den är socialistisk. Det första offret blev omedelbart alla de tusentals små och stora företag som arbetar med vård, omsorg och utbildning. De ska bort. Partiet tror åter att jämlikhetsreformer är svaret på alla samhällsproblem. Intresset för andra partiers eller andra länders lösningar är noll. Världen, säger man, har utsett de svenska socialdemokraterna till framtidens redskap på jorden.

Miljöpartiet är inne i en mycket radikal ideologisk utveckling. Partiet såg ljuset i statens plötsliga roll under pandemin och föreställer sig nu något som kan liknas vid en tioårig grön lockdown, motiverad av klimatnödläget. Staten ska låna 100 miljarder varje år under tio år, utanför den ordinarie budgeten, för att finansiera en extremt hårdhänt omställning med snabb utslagning av jobb och företag.

Vänsterpartiet har en intelligent och effektiv ny ordförande och är helt hopplöst ur ett liberalt marknadsperspektiv. Även hos V är klimatkrisen en drivkraft för radikalisering. Banker, transportföretag, välfärdsföretag, energibolag och bostadsföretag ska förstatligas. AP-fondernas kapital ska användas för att bygga ett ekologiskt och jämlikt samhälle. Kapital ska beskattas, marknaden begränsas och underkastas politiska mål. Partiets mål är ett ”socialistiskt samhälle”. Ungdomsförbundet Ung Vänsters mål är ett ”kommunistiskt samhälle”.

Centerpartiet har i sin gärning under åtta år visat hur partiets prioritering ser ut: hellre vänsterblocket än en moderatledd regering som gör upp med SD. Gång på gång, i vått och torrt och i olika bokstavskombinationer som DÖ och JÖ har C valt S. Lööf har sina väljare med sig när hon låst in sig i vänsterburen. 8 av 10 C-väljare föredrar en socialdemokratisk statsminister framför en moderat. Den radikala politiska utvecklingen i de nya systerpartierna och den magra utdelningen från januariöverenskommelsen verkar inte spela någon roll för henne. Hon vandrar glatt vidare i DÖ:s och JÖ:s ruiner och hon har inget alternativ.

Utvecklingen inom vänsterblocket bör få konsekvenser för näringslivets opinionsarbete. Att hoppas på en borgerlig regering är ingen strategi, det är en förhoppning. Att hoppas på att ett litet Centerparti ska värna marknadsekonomi, privat ägande och fritt företagande tillsammans med tre djupröda koalitionskollegor är naivt. Det är bra med samhällskontakter men näringslivsorganisationernas mycket nära samarbete med C är i praktiken en artighetssymbios med S. Den inbjuder till ett undergivet svansande för makten.

De enskilda företagens opinionsarbete handlar i huvudsak om att argumentera för favörer. Banker skyr bankskatt, restaurangkedjor vill ha sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar, etc. Branschorganisationerna fungerar precis likadant. Det är inget fel i att ha ett intresse, men en intressestyrd opinionsbildning försvagas av det uppenbara egenintresset och har svårt att få allmängiltig status. Jämför till exempel Daniel Suhonens mycket framgångsrika idéinriktade arbete på den fackliga tankesmedjan Katalys med säg Almegas successivt förlorade strid om välfärdsföretagen. Suhonen vinner.

Tyvärr har centralorganisationen Svenskt Näringsliv alltmer kommit att bli ett redskap för branschorganisationerna. Det har försvagat rollen som den enda institution som med kraft och resurser kan argumentera bortom branschintresset. Idén om fria marknader, fria företag och fria individer är evigt kontroversiell och möter ett ständigt, intelligent och föränderligt motstånd. Det är dags att trappa upp och mobilisera. Ingen annan kommer att göra jobbet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från RiksbyggenAnnons

Brf bygger om flera hus – väntas spara miljoner

Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.
Ingemarie Ekblad och Lars Aronsson.

Femtio år gamla fönster skulle bytas men bostadsrättsföreningen i Värnamo hade inte råd. Då presenterade Riksbyggen i stället flera omfattande energiåtgärder som långsiktigt ska minska både kostnader och klimatpåverkan.

– Till en början kändes det överväldigande men i dag klappar vi oss själva på axeln, säger Ingemarie Ekblad, ordförande i Brf Rörestorpshus 2. 

Dags att bygga om eller renovera? Läs mer här.

Just nu står byggställningar runt flera av de tolv huskropparna som ingår i bostadsrättsföreningen i Värnamo. Sedan arbetet drog i gång i våras har 180 av de 201 lägenheterna fått nya fönster.

– Det har länge klagats på att de gamla fönstren släpper ut värme. Men vi som hunnit få nya fönster märker redan en stor skillnad. Nu är det varmt och gott, säger Lars Aronsson, ledamot i styrelsen som bott i föreningen sedan 1973.

”Tändes en gnista”

Fönsterbyten är bara en av de åtgärder som pågår. I vinter börjar arbetet med en stor takrenovering och i samband med detta kommer Brf Rörestorpshus 2 även få solceller på plats. Dessutom kommer ett nytt fläktsystem göra att värme återvinns och går tillbaka in i husen. Men det här är bara början på föreningens storsatsning som görs tillsammans med Riksbyggen.

– När projektchefen Daniel Nylund från Riksbyggen första gången berättade om allt vi kunde göra kändes det överväldigande. ”Vad är det han står och pratar om?”. Vi tänkte att det här kommer kosta en massa pengar och att medlemmarna lär bli oroliga. Men ganska snart tändes en gnista, vi såg att vi skulle spara mycket pengar, både på lång och kort sikt, berättar Ingemarie.

Sedan dess har Riksbyggen, som sköter förvaltningen, byggt upp ett stort förtroende hos bostadsrättsföreningen. När beslutet klubbades i april drog arbetet i gång omgående och sedan dess har medlemmarna erbjudits en stor insyn – och fått möjlighet att ställa frågor – i varje steg som tas.

– När vi blickar framåt känns det otroligt bra att vi gör denna investering. Trots allt vi får för pengarna så handlar det bara om en ”vanlig” årlig avgiftshöjning på 1,5 procent, säger Ingemarie.

Statligt stöd bidrar till grön satsning

Totalt sett handlar investeringen om 80 miljoner kronor. Men då är 30 miljoner ett statligt stöd för energieffektivisering som baseras på föreningens storlek och de besparingsåtgärder Brf Rörestorpshus 2 valt att göra. Förutom ovan nämnda åtgärder handlar det även om Riksbyggens tjänst Energiförvaltning som innebär att energiingenjörer med hjälp av bland annat AI-teknik analyserar och optimerar fastigheter.

– Det är mycket glädjande att vårt rikstäckande erbjudande Energiförvaltning resulterar i projekt som ombyggnaden av Brf Rörestorpshus 2. I tjänsten ingår att vi gör en energiutredning där vi föreslår och hjälper kunden att genomföra energiinvesteringar. Det är kombinationen av olika åtgärder och kontinuerlig analys och optimering som ger maximal effekt, säger Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.

Minskar Co2-utsläppen

För bostadsrättsföreningen i Värnamo håller tidsplanen och allt beräknas vara klart om ungefär ett år. Ingemarie och Lars säger att de känner en stor stolthet, inte minst med tanke på att deras förening minskar klimatavtrycket. Förutom att åtgärderna väntas minska föreningens årliga kostnader med cirka 1,1 miljoner kronor minskas även koldioxidutsläppen med 129 ton per år.

– Vi skulle verkligen rekommendera andra bostadsrättsföreningar att göra liknande satsningar och att söka det statliga bidraget. De är välkomna att besöka oss när allt är på plats, säger Lars.

Läs mer om Riksbyggens energitjänster

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera