Mobilisera för en ökad vaccinering

LEDARE. Runt om i landet pågår vaccineringen av personer som ingår i den första prioriteringsgruppen. Fram till i söndags hade närmare 150.000 svenskar fått vaccin. Den här veckan är det dessutom flera som får sin andra dos. Den kvinna som i slutet av december blev först ut att få en spruta mot covid-19 i Sverige fick på onsdagen sin sista vaccindos.

BEREDSKAP. Regering, regioner och myndigheter måste ta höjd för det som kan gå fel i vaccineringen.
BEREDSKAP. Regering, regioner och myndigheter måste ta höjd för det som kan gå fel i vaccineringen.Foto:Jessica Gow/TT

Betydelsen av att vaccineringen fortgår som planerat kan knappast överskattas. Varje vaccindos som sparas eller förhalas kostar liv och gör att den ekonomiska återhämtningen dröjer. De ljusnande utsikterna i näringslivet hänger på att vaccinmålet inte skjuts framåt i tiden. Lagom till midsommar ska hela den vuxna befolkningen ha erbjudits vaccin. Så många som möjligt måste då också ha tackat ja. Rapporter om vårdpersonal som väljer att avstå ger skäl till oro.

Att undanröja hinder som står i vägen för en lyckad massvaccinering borde vara Sveriges och andra länders främsta prioritering. Det anser också Europeiska rådets ordförande Charles Michel, som menar att en ökad vaccinationstakt i medlemsländerna är den just nu viktigaste uppgiften.

Trots det är det förvånansvärt lite i samhället som skvallrar om att den största vaccinationskampanjen i Sveriges historia står för dörren. Hur ska vaccineringen av allmänheten rent praktiskt gå till? När kan vuxna utanför riskgrupper förvänta sig att få sin första dos? I vilka lokaler kommer vaccineringen att ske? Frågorna är många och obesvarade.

Även om planen framstår som allt annat än tydlig verkar inte regeringen eller myndigheterna vara särskilt oroliga. När regeringen på torsdagsmorgonen förlängde flera rekommendationer för att bromsa smittspridningen gick det också att ana en viss stolthet från Stefan Löfven gällande den pågående vaccineringen. I förra veckan sa statsministern att han ”ser nu ingenting som inte skulle fungera”. Det i sig är en oroväckande inställning.

På nationell nivå går att skönja en försiktig nedgång i smittoläget. Antalet coronafall minskar liksom antalet personer som intensivvårdas. Men trycket på sjukvården och personalen som slitit sedan i våras är fortsatt högt. Det gäller att hålla i och hålla ut. Det är ett återkommande besked. Trots det moraltyngda budskapet görs inte tillräckligt för att avlasta vården.

Företrädare för apoteksbranschen och tandvårdsbolag har erbjudit sig att utföra vaccinationer mot covid-19. I bland annat Kalifornien fick tandläkare nyligen den möjligheten och i Storbritannien och Irland är apotek sedan tidigare del av vaccinstrategin. I Sverige däremot är intresset svalt. ”Ingen av regionerna framförde att de ville att tandläkare skulle kunna ordinera”, eller farmaceuter för den delen, enligt Socialstyrelsen (Di 21/1).

Samtidigt säger vaccinsamordnaren i Västra Götaland att de ”är glada för alla som har möjlighet att vaccinera”. Att öka personalen (med tillgängliga lokaler) som kan utföra vaccinationer borde vara en icke-fråga. Att situationen är hanterbar i dag säger inget om hur det blir framöver. Senare i vår väntas Sverige få så många som en halv miljon vaccindoser i veckan.

Det skulle inte bara avlasta vården, utan också ge tid åt andra uppgifter än att enbart ge själva sprutorna. Anders Tegnell sa nyligen till SVT att vården har varit tydlig med att det inte kommer att finnas tid att utfärda intyg till dem som får vaccin. Trots att sådana intyg rimligtvis är en nödvändighet för att återigen kunna öppna upp samhället. Ett gemensamt ”vaccinpass” diskuteras i EU inför sommaren men måste snabbt komma på plats även i Sverige.

Det duger inte att luta sig tillbaka när vaccineringen är igång. Regering, regioner och myndigheter måste ta höjd för det som kan gå fel. Skapa möjligheter för en effektiv vaccinering av allmänheten. Utnyttja uppvilade yrkesgrupper vid sidan av vården. Det är vad som i slutänden kommer att avgöra om Sveriges massvaccinering lyckas.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?