

LEDARE. Finansinspektionens chef Erik Thedéen vill sänka ränteavdragen. I en TT-intervju berättar han varför: Finansinspektionen har inte någon annan åtgärd att ta till just nu.
Erik Thedéen brukar gärna tala sig varm för de två amorteringskrav som har införts: “Är det bra eller dåligt att priserna går ned ett par procent? Mitt svar är att det är mycket positivt”, sa han i DN på annandag jul.
Men amorteringskraven gäller bara nya lån. Alla som har ägt sin bostad i några år slipper öka sin amortering. Kraven höjer trösklarna in på bostadsmarknaden och minskar benägenheten att sälja – för då måste man amortera mer på den nya bostaden.
Inget av de stora partierna har velat minska ränteavdragen. Ingen åtgärd vidtogs vare sig av alliansregeringen eller de rödgröna. Det beror sannolikt på att det skulle uppfattas som att politikerna går in och försämrar hushållens boendekalkyler.
Men det finns ingen särskild rättvisa i att alla åtgärder bara ska gälla nya lån. Att ändra på en avdragsregel är inte något övergrepp. Knappast någon har heller i debatten hävdat att hela avdraget bör slopas. Om det successivt trappas ned från 30 till 25 procent blir merkostnaden endast 167 kronor i nuvarande boränteläge (2 Mkr lån till 2 procents ränta). När räntenivån stiger blir det förstås mer kännbart, men alla bolåntagare måste ändå ta höjd för ökade bolånekostnader.
Kanske skulle det bästa sättet att minska ränteavdraget vara att helt enkelt sänka själva skattesatsen för kapitalinkomster. Då kan den internationellt sett höga kapitalskatten minska från 30 till 25 procent, och alla lägre specialskattesatser som är knutna till själva kapitalskatten kan följa med nedåt. Däribland reavinstskatten på bostäder.
Det finns flera olika krissituationer på bostadsmarknaden. De höga inträdeshindren på bostadsrätts- och småhusmarknaderna är en. Hyresregleringen som motverkar rörlighet på lägenhetsmarknaden är en annan. En tredje är problemet att kunna producera bostäder som människor med svagare ekonomi kan efterfråga.
Men ett stort problem är de dåliga incitament som finns att flytta. Och det är en brygd av att amorteringskrav endast gäller nya bolån och att flyttskatten är hög.
Det måste kort sagt bli lite dyrare att bo kvar och billigare att flytta.