1515

Minimilöner välter inte svensk modell

LEDARE. EU bör inte ägna sig åt inkomstpolitik. Men parterna på den svenska arbetsmarknaden bör ändå skruva ned tonläget i sin kritik av sådana här initiativ på EU-nivå. Den svenska modellen är mer robust än så.

Ursula von der Leyen
Ursula von der LeyenFoto:Francisco Seco

På onsdagen höll Ursula von der Leyen sitt första linjetal, det som EU-kommissionens ordförande sedan flera år håller i september. 

I talet bedyrade Ursula von der Leyen att länder med kollektivavtalssystem inte ska drabbas av det kommande initiativet om europeisk minimilön. Förslaget – en skyddslagstiftning – bygger ursprungligen på krav från fackförbund på kontinenten.

Det är underligt att detta ska införas på EU-nivå, eftersom de flesta EU-länder redan har en lagstadgad minimilön. Och med tanke på att prisnivån skiljer sig kraftigt mellan olika delar av Europa är det svårt att se hur en minimilön skulle utformas. Och lönebildningen fungerar bra här i Sverige.

Nu säger alltså EU-kommissionen att länder med kollektivavtal inte behöver ändra sina system. Men på den svenska arbetsmarknaden är parterna uppenbarligen oroliga ändå och talar om att den svenska partsmodellen hotas och att en EU-reglering skulle få ”vittgående konsekvenser för vår samhällsmodell, inte bara på arbetsmarknadsområdet”. Så skrev Svenskt Näringsliv, LO och PTK i ett debattsvar i Dagens Nyheter tidigare i veckan.

Förhoppningsvis duger argumentationen på europeisk nivå, men i svensk kontext har arbetsgivarna och facken ändå några frågor att svara på. Hur kommer det sig att det är inte är något konstigt att arbetstid och semester är lagreglerade? Varför kom inte parterna överens om det i kollektivavtal?

Och ännu viktigare: Facket har i decennier levt med Lagen om anställningsskydd, som på 1970-talet infördes som ett uppenbart politiskt ingrepp i partsmodellen (LO var inte någon tillskyndare). Detta raserade inte den svenska modellen.  

Med tanke på parternas, och framför allt LO:s, kamp för att slippa ingrepp i den svenska modellen borde det vara ett lätt beslut för politikerna att avveckla de lagreglerade anställningsskyddsreglerna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?