ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Miljörörelsen förvanskar IPCC-rapporten

  • Foto: Erik Simander/TT

LEDARE. På torsdagen skrev klimat- och miljöminister Isabella Lövin på Di Debatt med anledning av Moderaternas krav på en ändring av 2016 års energiöverenskommelse. Diskussionen handlar om kärnkraftens roll i klimatomställningen.

Moderaterna vill byta ut målet om förnybar energiproduktion till ett mål om fossilfri produktion. Isabella Lövin, liksom stora delar av miljörörelsen, tycks inte vilja kännas vid att kärnkraften är en del av lösningen.

Moderaterna hänvisar till en omtalad rapport från FN:s klimatpanel IPCC där ökad andel kärnkraft finns med i fyra scenarier som kan leda fram till en begränsning av uppvärmningen till 1,5 grader.

Isabella Lövin anser att Moderaterna ”använder IPCC som ursäkt för att väcka liv i kärnkraftsfrågan”, och att det i bästa fall är en missuppfattning och i värsta fall ”direkt lögnaktigt”. Hon skriver att IPCC pekar ut att kärnkraft har fler risker än förnybara energislag och att den negativt påverkar de globala utvecklingsmålen.

Javisst. Komponenterna i 1,5-gradersscenarierna har positiva och negativa bieffekter (vid sidan av effekten i klimathänseende). Exempelvis diskuteras negativa bieffekter av beskogning och koldioxidlagring från biomassa – det kan motverka en hållbar utveckling om detta tränger ut matproduktion, biologisk mångfald eller markrättigheter.

FN:s klimatpanel ägnar sig åt scenarier och avancerade beräkningar. I denna rapport pekar IPCC på varför det är så angeläget att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader i stället för 2 grader.

De fyra scenarierna är inga rekommendationer, det är ett åskådliggörande av vilka komponenter som kan ingå. Beskogning är en viktig komponent, koldioxidlagring likaså. Och kärnkraft.

Det här har betydelse eftersom kärnkraftsmotståndet i Sverige och en del andra länder är av gammalt datum. Denna rädsla grundlades hos oss långt innan någon hade hört talas om global uppvärmning. Kalla kriget var inramningen och motståndet blev på så vis en del av kärnvapenskräcken. Tjernobyl cementerade detta, men det som kom bort i debatten var att den katastrofen handlade om föråldrad teknik och om en skrupelfri sovjetisk regim som offrade egna medborgare.

Nu demonstrerar människor i desperation över klimatkrisen. Men det finns lösningar. En beståndsdel är kärnkraften, även om nya anläggningar i dag inte anses lönsamma. Miljörörelsen bör ta bort skygglapparna och diskutera kärnkraften på allvar med medborgarna. Och då måste man erkänna att IPCC har med ökad andel kärnkraft i alla sina fyra framtidsscenarier.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies