Annons

Miljöpartiet måste välja mellan miljö och klimat

LEDARE. MP har anhållit om att riksdagen ska hålla en klimatdebatt. Det är djupt ironiskt med tanke på att partiet konsekvent bromsar centrala delar av den industriella utveckling som är en förutsättning för att hantera klimathotet.

Di skrev i torsdagens tidning (12/8) om Northvolts behov av mineralen kobolt i sin batteritillverkning. Bolaget uppger i artikeln, liksom många gånger tidigare, att ett viktigt skäl till etableringen i Skellefteå var att säkra tillgången på råmaterial i närområdet. Bolaget har också framhållit Sverige som ett mönsterland för att vår elproduktion är fossilfri. Den bärs av kärnkraft och vatten.

Batteritillverkning är en vital kugge i den gröna omställningen. Northvolt är också den största industriella satsningen i Sverige i modern tid där privata investerare har tagit mycket stor risk.

Men förutsättningarna för att kobolt och andra mineraler ska kunna utvinnas i Sverige är sedan S och MP kom till makten usla. Snäva miljöperspektiv gör att Länsstyrelser och miljödomstolen ger avslag, och om frågan på grund av nationellt intresse hamnar på regeringens bord går processen i stå.

Det gäller bland annat Beowulfs ansökan om att utvinna järnmalm i Kallak, vars ansökan skickades in 2013. Bolidens ansökan om att utvinna koppar i Laver inkom 2014, avslogs av regeringen 2020, och ska nu överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Till följd av de långa oförutsägbara processerna har antalet ansökningar fallit, liksom Sveriges rykte som investeringsland för gruvnäring. Detta är en förlorad möjlighet.

Sverige är en av EU:s ledande gruv- och mineralproducenter och bör sträva efter att behålla och stärka den positionen. Svenska verkstadsbolag som Sandvik och Epiroc producerar 60 procent av världens underjordsutrustning och är teknikledande i samarbete med gruvindustrin. Tillsammans med stålindustrin står gruv- och mineralnäringen för 10 procent av den svenska bruttoexporten.

Socialdemokraterna förstår saken. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) har konstaterat att ”Det behövs nya svenska gruvor om vi ska lyckas med elektrifieringen” (SvD 20/4). Baylan vill inte säga att miljökraven är problemet när det gäller tillstånd utan att tillståndsprocessen är ”komplicerad”. Han går en balansgång med MP, som alltid varit skeptiskt till gruvnäringen av miljöskäl.

Klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) säger: ”Det som stoppar gruvor i dag är att det finns ett stort lokalt motstånd och det gör att man inte kan gå vidare med planer. Kan vi visa att man kan kombinera gruvverksamhet med väldigt starka miljökrav som gör att man inte får sämre miljö lokalt kan det skapa möjligheter för ny utvinning” (Ny Teknik 22/3). Bolund talar också om återvinning som ett alternativ till utvinning. Visst ska man göra det, men det kommer inte i närheten av att täcka behoven. 

Att motståndet skulle vara stort lokalt är en sanning med modifikation. Naturskyddsföreningen och samebyar är ofta motståndare medan kommunerna och övrig befolkning vill ha gruvorna och de jobb de ger. 

Att gruvorna påverkar miljön negativt är helt klart, de river upp sår i naturen. Men vi befinner oss i ett läge där partiet, och även andra intressenter, måste lyfta blicken och välja. Om klimatet och lägre utsläpp är en allt överskuggande akut fråga, då måste miljön i vissa fall prioriteras ned. 

Det krävs mineraler för att klara elektrifieringen. Vi kan nöja oss med att köpa dem från Kina, Australien och Kongo samtidigt som vi kritiserar deras gruvor. Men mineraler som kobolt riskerar också att bli en bristvara. Genom förvärv kontrollerar Kina redan runt 60 procent av jordens kobolttillgångar som ska säkra deras elektriska framtid. Hur ska vi ha det med vår?

MP och övriga kritiker mot gruvnäringen måste börja se helheten och inte bara delarna. MP måste bättre analysera vilka effekter deras beslut får för landets utveckling och planera för försörjningen. Väljarna har rätt att förvänta sig att partiet agerar som ett regeringsparti, inte en miljöaktivist. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Så sitter du aktivt på kontoret: ”Gratis träning när du arbetar”

Stillasittande är skadligt även för den som tränar och har en aktiv livsstil. Därför är aktiva stolar en perfekt lösning för dig som sitter ner mycket på jobbet.

Möbler för aktivt sittande 

Det är ingen hemlighet att kroppen är gjord för rörelse och mår bra av fysisk variation. Att variera din arbetsställning mellan att stå och sitta är det bästa – och ger också extra energi. När du står upp aktiveras musklerna och både hållningen och blodcirkulationen förbättras. Se därför till att växla position så ofta du kan – men inte bara mellan att sitta och stå, utan också mellan olika sittmöbler.

Aktiv stol ett bra val

Vill du att det ska vara enkelt att variera arbetsställningen är en aktiv stol att bra val, det vill säga en ergonomisk sittmöbel som automatiskt sätter kroppen i rörelse för att du ska kunna hålla balansen.

– För ett mer aktivt kontor är ett smart sätt att ha ett antal olika aktiva alternativ som man kan turas om att använda. Du behöver inte heller sitta en hel dag på en aktiv sittmöbel utan du kan absolut variera även med en vanlig kontorsstol, säger Ann-Sofi Gustavsson, produktchef på AJ Produkter.

Fördelen med till exempel en sadelstol eller balansboll är att du får bättre hållning, tränar bål- och ryggmuskulatur och får en ökad blodcirkulation.

– Det blir gratis träning när du arbetar och gör dig antagligen också piggare. På en sadelstol sitter du i ryttarställning och får automatisk en god hållning samtidigt som skuldror, höfter och knäleder avlastas.

Ännu mer rörelse

Vill man ha ännu mer rörelse på jobbet så är en skrivbordscykel eller gåband ett sätt att verkligen vara aktiv. De låter dig öka energinivån och förbränningen – helt i din egen takt.

– Det finns många olika sorters aktiva möbler och det är ju en smaksak vad man gillar. En personlig favorit är vår prisbelönta balanspall Back App där du själv kan ställa in hur mycket gung du vill ha. När du vant dig vid den så kan du enkelt ställa in mer gung och på så sätt få mer träning.

Ett av Ann-Sofi Gustavsson bästa tips för att variera arbetsställningen mellan sittande och stående är att höja skrivbordet precis före lunchrasten, och sedan stå upp så länge du känner för det efteråt. Höj även bordet innan du går hem, så kan du starta arbetsdagen med att stå upp.

Möbler för aktivt sittande 

 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera