Annons

Miljöpartiet är ett hot mot EU:s klimatarbete

LEDARE. Turerna kring Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil har pågått sedan 2016 när ärendet först hamnade hos mark- och miljödomstolen.

KLIMAT. Mark- och miljööverdomstolen har lämnat sitt yttrande om Preem, men det är regeringen som ska ta ett beslut. I bakgrunden spökar Miljöpartiets förkärlek för nationella utsläppsminskningar.
KLIMAT. Mark- och miljööverdomstolen har lämnat sitt yttrande om Preem, men det är regeringen som ska ta ett beslut. I bakgrunden spökar Miljöpartiets förkärlek för nationella utsläppsminskningar.Foto:Henrik Montgomery/TT

Konflikten var väntad. Raffinaderiet har väckt känslor sedan 1970-talet när det startade vid Brofjorden norr om Lysekil.

Det som Preem söker är tillstånd för en anläggning som ska omvandla tjockolja till drivmedel. Den nya anläggningen ska också möjliggöra framställandet av förnybara drivmedel. Utbyggnaden skulle innebära att Preem blir Sveriges största utsläppskälla, med en beräknad utsläppsökning på en miljon ton koldioxid per år.

På måndagen nådde historien ett avgörande skede när Mark- och miljööverdomstolen gav sitt yttrande i frågan. Den slog fast att Preems ansökan är tillåtlig. Den juridiska prövningen har nått vägs ände. Nu väntar den politiska. Regeringen beslutade förra året att den, ”på grund av de stora klimatpåverkande utsläpp som den planerade verksamheten kan antas medföra”, ska bestämma om tillåtligheten av verksamheten, inte domstolen.

Att regeringen väljer att sätta sig över det juridiska systemet och därmed utmana de rättsliga principerna är i sig oroväckande. Det är dessutom anmärkningsvärt att den väljer att göra det i en fråga som ska ligga utanför nationella ingripanden.

Preems anläggning är en av drygt 750 stycken i Sverige som ingår i EU:s utsläppshandelssystem. Det gemensamma systemet kom på plats 2005 för att säkerställa att utsläppsminskningar sker på ett kostnadseffektivt sätt inom unionen. Taket för de totala utsläppsrätterna sänks med tiden, därmed minskar också utsläppen.

Det är ett effektivt system som fungerar och bör värnas. Klimatfrågan är ett problem som inget enskilt land kan lösa. Under 2019 minskade utsläppen inom systemet med 9 procent jämfört med 2018. Systemet har dessutom stramats åt genom en ökad takt på sänkningen av taket och en reserv som korrigerar antalet utsläppsrätter.

Sverige slår sig ofta för bröstet när det gäller höga klimatambitioner, men bidrar nu i praktiken till att underminera EU:s främsta styrmedel för att minska klimatpåverkan. En gemensam hantering av utsläpp måste överordnas regeringens, och i synnerhet Miljöpartiets, förkärlek för nationella utsläppsminskningar och snäva klimatmål.

Motsättningen från regeringen sida framstår snarare som en prestigefråga för Miljöpartiet - som gärna inte summerar sin tid i regeringen med ökade utsläpp i Sverige, oaktat utvecklingen i resten av världen - än omsorg för klimatet och effektiva system för att värna det.

Att Preem omfattas av utsläppshandeln var även en avgörande del i Mark- och miljööverdomstolens yttrande. Det har i målet argumenterats för att miljöbalkens så kallade stoppregel skulle användas för att förbjuda verksamheten, med hänvisning till koldioxidutsläppen. Genom stoppregeln får en verksamhet som kan skada människors hälsa eller miljö endast bedrivas om regeringen finner att det finns särskilda skäl.

Det höll inte enligt domstolen, som ”vid en systematisk och ändamålsenlig tolkning av det svenska regelverket och med beaktande av EU-rätten kommit fram till att koldioxidutsläpp från en verksamhet som omfattas av EU:s utsläppshandelssystem inte bör läggas till grund för tillämpning av stoppregeln”.

Mark- och miljööverdomstolen menar vidare att Sveriges klimatpolitiska ramverk från 2017 inte kan användas för att reglera utsläpp från verksamheter som omfattas av EU:s utsläppshandel - trots att man dumt nog har mål som även innefattar dessa sektorer. De utsläppen ska helt enkelt regleras på EU-nivå.

Nationalism bör inte styra klimatfrågan. Det är en utmaning som kräver ett gränsöverskridande perspektiv. Det är genom att värna gemensamma system, i takt med en ökad elektrifiering, som utsläppsintensiv industri kommer fasas ut i och utanför Sverige. Man kan undra hur Miljöpartiet tänker sig att de någonsin ska kunna inge förtroende i sin paradfråga, när partiet helt saknar förståelse för klimatproblemet.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?