1515

Miljöbalken ett sänke för svenska bolag

Foto:Christine Olsson/TT

Mark- och miljödomstolen i Umeå säger nej till att pröva statliga LKAB:s ansökan om att öka takten i gruvbrytningen i Kiruna. Däremot får de tills vidare behålla befintligt tillstånd.

Skälet är att bolaget inte har följt formalia för att särskilt bjuda in de mest berörda hushållen för information och frågor om hur de påverkas, så kallat samråd. Istället har bolaget publicerat mötesinbjudan till allmänheten i sin tidning som går till alla hushåll i Kiruna, samt annonserat i pressen. 

Mötesformer kan låta som en perifer sak, men de är förutsättningen för att en ansökan ska prövas. Myndighet/domstol ska därför enligt Miljööverdomstolen ta ställning till om samrådsprocessen gått rätt till tidigt under sin handläggning, ”utan dröjsmål”. Men Mark- och miljödomstolen i Umeå dröjde i tre år med att avhandla denna avgörande punkt. Deras förklaring, att det var ett stort material, är ovidkommande, eftersom de borde ha börjat med samråden.

Avgränsningen av samrådskretsen och formen för samrådet ska ske ”med beaktande av en verksamhets art, omfattning och verkningar”. Det är alltså vidöppet för tolkningar. Det är tydligt att det finns ett glapp mellan domstolen i Umeå och kirunabornas verklighet. De senare lever med gruvan, den står för jobben. De har sedan kommunstyrelsen tog beslutet 2007 även levt med att deras stad flyttas.

Den prövning som nu stoppats på formella grunder gäller inte bara ökad takt i gruvbrytningen. Hela verksamheten i Kiruna ska tillståndsprövas, eftersom tillstånden är så gamla. Och domstolen är fast besluten att inte göra det enkelt: ”Även om verksamheten bedrivits i Kiruna över hundra år så måste i detta fall beaktas att det är först nu prövningen sker samlat enligt miljöbalkens regler och att den påverkan som gruppen (de som bor närmast) utsätts för är påtaglig.” 

Fallet LKAB är ännu ett exempel på att miljö- och tillståndsprocesser blivit en flaskhals i svensk industri. De måste göras snabbare, mer förutsägbara och relevanta. Ett tillstånd kan inte falla på att några personer borde ha fått ett brev på posten.

Det är framför allt gruvnäringen som har drabbats, men även andra verksamheter, som nyligen Cementa. Det har ett pris, inte bara för bolagen och de som jobbar där, utan för hela ekonomin. Och hanteringen solkar bilden av Sverige som ett land med förutsägbara, pålitliga myndigheter.

 

 


Innehåll från GIABAnnons

Så erbjuder GIAB strategiskt och praktiskt konsultstöd i omställningen till en cirkulär ekonomi

Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.
Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.

Världen är ungefär åtta procent cirkulär – men för att nå de globala hållbarhetsmålen behöver den andelen öka avsevärt. Hållbarhetsaktören GIAB ser en stark potential och vill nu hjälpa andra företag och organisationer i hur man bäst ställer om till en cirkulär verksamhet. 

– Vi har gjort det själva och kan bidra med den praktiska kompetensen, säger Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB.

GIAB grundades 2012 och har snabbt etablerat sig som en viktig aktör inom återbruk och hållbarhet, med kunder och samarbetspartners inom allt från försäkringsbranschen till e-handeln. Gemensamt för de olika affärsområdena är att de utgår från bolagets kärna: filosofin om den cirkulära ekonomin.

– Cirkulär ekonomi handlar i grunden om att frikoppla ekonomisk tillväxt från miljöpåverkan. Genom att återbruka i stället för att producera och konsumera nytt minskar trycket på jordens resurser och saktar ner systemet, menar Andreas.

Ett praktiskt exempel på hur de arbetar med den cirkulära modellen är webbshopen returhuset.se, där en mängd olika produkter säljs som först genomgått en bedömning, gradering och värdering innan de slutligen rekonditioneras och görs redo för försäljning. 

GIAB Consulting

Att bedriva verksamhet utan att påverka miljön är inte omöjligt, men det kräver kunskap och omställning. GIAB har under de senaste åren tagit all den erfarenhet de har i organisationen och utvecklat affärsområdet GIAB Consulting. De har bland annat samarbetat med IKEA för att utveckla deras återbruksarbete, något som resulterade i att GIAB var med och utformade världens första IKEA-second hand-butik med tillhörande renoveringsverkstad. De har dessutom hjälpt till att ta fram Sveriges första klimatneutrala måleritjänst tillsammans med Schööns måleri.

– Vi blev utvalda tack vare den praktiska hands on-expertisen vi besitter när det kommer till cirkulär ekonomi. Vi är inte bara strategiska, utan får saker att hända säger Emma Nilsson som jobbat som hållbarhetskonsult på GIAB i över två års tid.

Cirkulär ekonomi halva lösningen

Efterfrågan på cirkulär expertishar ökat de senaste åren och GIAB ser hur de kan spela en fortsatt viktig roll i att få företag att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

– Återbruk är en liten bransch som befinner sig under stark tillväxt. Vi måste alla bli bättre – en cirkulär omställning är halva lösningen på klimatkrisen, avslutar Andreas.

Om GIAB

GIAB:s kärnverksamhet ligger i att utveckla, implementera och kommersialisera affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi. Konsultverksamheten erbjuder spetskompetens och rådgivning inom områdena cirkulär affärsutveckling, hållbara investeringar, hållbar produkt- och designutveckling, hållbart varumärkesbyggande, hållbarhetsredovisning samt klimatkalkyleringar.

Läs mer på www.giabnordic.se 

 

Mer från GIAB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GIAB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?