1515

Men varför har Sverige så grovt våld?

Mordet i Malmö i måndags på en nybliven mor har skakat om på ett särskilt sätt. De politiska reaktionerna var ovanligt häftiga. Läget blev milt uttryckt inte lättare när en ännu yngre kvinna sköts till döds i Vällingby utanför Stockholm natten till onsdagen.

Platsen där en 31-årig kvinna sköts till döds i Malmö på måndagen.
Platsen där en 31-årig kvinna sköts till döds i Malmö på måndagen.

De vanliga bortförklaringarna om att våldstrenden har vänt och att det var värre förr är som bortblåsta. Nu tycks de flesta politiker och relevanta myndighetschefer anse att våldet i Sverige är ovanligt grovt.

Kvar finns frågan vad det beror på. Här är tomheten besvärande. Regeringens förklaringsmodell, narkotikakonsumtion i överklassområden och ökade klyftor, borde egentligen räcka för ett snabbt regeringsskifte. Med en sådan analys kommer vi ingenstans. Sverige är fortfarande det mest jämlika landet i OECD med en internationellt sett låg narkotikakonsumtion. Ändå är det gängrelaterade våldet värst här.

Vad beror det på? Det behövs ärligt nyfikna frågor om varför Sverige nu har en skjutning om dagen och en sprängning i veckan. Det finns säkert flera svar, men kunnigt folk måste börja förklara.

Varför är det unga tonåringar som tycks sköta narkotikadistributionen i Sverige? Beror det på straffrabatterna för unga? Eller på de mycket höga straffen för narkotikabrott för vuxna? Skiljer den svenska narkotikamarknaden ut sig jämfört med andra? Narkotikakonsumtionen är mycket större i Tyskland och Nederländerna men de har inte samma brottslighet.

Är det någon särskild etnicitet som försöker bryta sig in i narkotikabranschen och som bekämpas av andra? Eller är det tvärtom frånvaron av en fast maffiastruktur som gör den svenska kriminella världen ovanligt kaosartad?

Vilken roll spelar migrationen? Andra EU-länder har också haft stor migration och har fattiga utanförskapsområden men inte samma brottsutveckling. Varför smäller det just i Sverige? Skiljer migrationen till Sverige ut sig jämfört med den till Tyskland? Är svensk skola ovanligt dålig på att hantera nyanlända barn?

Spelar antalet illegala migranter någon roll? I så fall behövs en stor REVA-operation. Varför görs inte den?

Är det ovanligt lätt att få tag på vapen och sprängmedel här? Närheten till Balkan nämns men en rad andra jämförbara länder ligger närmre.

Polisens problem är så klart relevanta men de har tröskats i åratal. Och att allt skulle bero på en omorganisation låter lite för otroligt, till och med i Sverige.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?