1515
Annons

Med Kamprads ord: Underbara framtid!

 

”Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid!”. Så lyder den nionde och sista tesen som Ingvar Kamprad lanserade 1976 för att formulera och formalisera det som hade blivit Ikea-andan.

IKEA. Ingvar Kamprads resa som entreprenör är Sveriges, från byn ut i världen. Till slut blev han folkkär och ett slags personligt varumärke för sitt land. På bilden invigningen av varuhuset i Haparanda.
IKEA. Ingvar Kamprads resa som entreprenör är Sveriges, från byn ut i världen. Till slut blev han folkkär och ett slags personligt varumärke för sitt land. På bilden invigningen av varuhuset i Haparanda.Bild:Thord Nilsson / TT

De nio teserna är en perfekt illustration av Sveriges absolut mest globala varumärke. Med korta meningar som ”sortimentet är vår identitet, vinst ger oss resurser, goda resultat nås med små medel, enkelhet är en dygd, tänk annorlunda, att ta ansvar är en förmån”, stensatte han en urstark företagskultur som inte ens hans egen bortgång kan rubba en millimeter och som på ett sinnrikt sätt integrerats med svensk identitet.

Ingvar Kamprads resa som entreprenör är i alla mått mätt enastående. Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd, var adressen till gården utanför Ljungby i Småland där han som 17-åring startade vad som i dag kallas e-handel men som då hette postorderföretag. Liksom Alibaba och Amazon sålde han allt möjligt, fiskedrag, pennor, tändstickor, nylonstrumpor, men husgeråd och möbler gick bäst. 1950 gav han ut den första katalogen och lyckades med mycket låga priser dra på sig en bojkott från möbeltillverkarna. Det blev startskottet för att formge egna möbler, distribuerade i platta paket för billig frakt.

1958 öppnade han det första varuhuset i Älmhult och 1965 i Kungens kurva söder om Stockholm där kunderna mot alla regler släpptes in på lagret för att själva plocka från hyllorna. IKEA-varuhus spred sig över världen i en hastighet ingen trodde var möjlig, i slutet av 1990-talet också till Kina och strax därefter till Ryssland. I dag är IKEA världens största heminredningsföretag med 149 000 anställda, 368 varuhus i 44 länder och en omsättning på 360 miljarder kronor (2017). Ingvar Kamprad var vid sin bortgång en av världens rikaste personer.

Självklart tålde det svenska skattesystemet inte en sådan framgång. När vi än i dag sliter med entreprenörsskatt och 3:12-regler kan det vara värt att påminna om att företagare som Ingvar Kamprad fick betala personlig förmögenhetsskatt på sitt ägande av sina företag. Skattekravet var så groteskt att IKEA riskerade att utplånas. Dåvarande finansminister Gunnar Sträng lär ha erbjudit Kamprad ett lån för att betala av skatten, men han gjorde som familjen Rausing på Tetra Pak och många med dem och flyttade utomlands. Sedan dess är IKEA noggrant inlåst i holländska stiftelser för att framtida fogdar inte ska kunna förstöra affärerna.

Tillsammans med andra folkhemsikoner som Björn Borg BORG +2,24% Dagens utveckling , Ingemar Stenmark och Ingmar Bergman var Ingvar Kamprad en del av en skatterevolt som till slut och med Astrid Lindgrens hjälp mildrade några av de värsta avarterna. Det tog tid och mycket återstår men i dag har vi ett långt mycket mer gynnsamt skatteklimat för företagare och företag. 

Ett så stort företag som IKEA är själv med och utformar sin samtid, men det är ändå intressant hur Ingvar Kamprad hela tiden låg lite före. Fenomen som globalisering, låglöneproduktion, kundnytta, personligt ledarskap och hållbarhet har hela tiden varit integrerat i IKEA:s affärsmodell. Det är lika tidstypiskt som unikt att IKEA i dag är självförsörjande på el från sina solcellsanläggningar.

Kanske är det Kamprads tes om enkelhet som mest kommit att prägla IKEA. Med rena linjer, ett slags lätthet i designen och smarta lösningar för snart alla delar av ett hem hittade Ingvar Kamprad vägen till folkens hjärtan. Det finns ju så mycket annat att göra i livet och därför ska det vara lätt att handla, lätt att montera och lätt att använda. Men först gäller det att ingen ska vara hungrig och därför ska varmkorven kosta fem kronor.

Enkelheten har också varit Kamprads personliga signum. Han klädde ogärna upp sig, hade en avskalad och enkel livsstil, skyltade aldrig med sin rikedom, flyttade egentligen aldrig från gården i Agunnaryd, talade öppet om sin lidelse för brännvin och bemödade sig alltid om personlig kontakt med sina anställda. Han ville vara och var som folk är mest, vilket såklart är en omöjlighet som ägare och ledare för ett av världens största företag, men han strävade alltid dit, hem.

I likhet med IKEA har Sverige varit en supervinnare på globaliseringen. Varuflöden och kapitalflöden från hela världen hittar hit och gör svenskarna rikare och mer köpstarka. Öppenheten i kombination med en egen tydlig karaktär gör oss attraktiva i omvärldens ögon. Folkhemmets lite slutna politiska kultur byggde på en vidöppen ekonomi, ständigt redo för nästa globala våg av konsumtionsmönster, produktionstekniker, handelsströmmar, nya marknader och nya bokhyllor, soffor och köksprylar.

På så sätt flyter IKEA, Kamprad och bilden av Sverige samman. Och ungefär samtidigt med att Ingvar Kamprad började toppa ICA-kurirens listor över de mest beundrade personerna fann Sverige ett slags frid i en identitet som kapitalistisk marknadsekonomi. Välfärdsstaten har kommit för att stanna, men samhällets självförverkligande, framtidsplaner och drömmar tänks och görs i företag. Och det mesta är ännu ogjort.

Innehåll från Mobilaris Industrial SolutionAnnons

Spjutspetsteknik möjliggör nollvisionen inom industrin

Den tekniska utvecklingen leder oss mot Industri 4.0, där innovativa lösningar skapar förutsättningar för ökad effektivitet, hållbarhet och säkrare arbetsmiljöer, så att vi äntligen kan nå nollvisionen för allvarliga arbetsplatsolyckor.

Att säkerställa en trygg arbetsmiljö på stora industrianläggningar där personal och många underleverantörer och konsulter vistas är idag en stor utmaning. 

– Det blir allt viktigare att skapa säkra processer och förbättrad samordning och kommunikation på industrianläggningar. Så att man exempelvis kan säkerställa att det alltid är behörig personal som finns på rätt plats på anläggningen, berättar Daniel Enström, VD Mobilaris Industrial Solutions.

Genom åren har Mobilaris Industrial Solutions byggt upp en bred förståelse och kompetens kring industrins förutsättningar. Genom sitt förvärv av Widefind har företaget nu stärkt sin spetskompetens inom bland annat UWB, en teknologi som med hög precision kommunicerar avstånd och positioner, vilket är en förutsättning för smart industri.  

– Vi är en accelerator och pionjär när det gäller digitala arbetsplatslösningar för tung industri. Våra lösningar implementeras enkelt i befintliga processer och system. Lösningarna märks knappt så länge allt flyter på som det ska, men finns där som en trygghet om en farlig situation uppstår. Vi vill göra det enkelt att göra rätt, förklarar Daniel Enström.

Bolaget vidareutvecklar nu sitt koncept Proximity Alert. 

– Vi håller just nu på att testa nya lösningar på en stor komplex industrisajt där hundratals människor och fordon rör sig dagligen. Utöver att säkra att människor befinner sig där de har behörighet att göra tar vi också in fordon i vår lösning för att skapa förbättrade och säkrare trafikflöden på anläggningen, säger Viktor Linde, Product Manager Mobilaris Industrial Solutions.

Det är inte längre brist på teknik som sätter hinder eller som gör det långsamt att rulla ut lösningar inom industrin idag. 

– Snarare bristen på lösningar som enkelt och sömlöst går in i de existerande processerna. Här kan vi visa på mycket goda resultat historiskt, och vi står redo att skala upp vår verksamhet ytterligare framöver för att möjliggöra fler innovativa lösningar för säkrare och effektivare industrier, avslutar Daniel Enström.

Om Mobilaris Industrial Solutions 

Mobilaris Industrial Solutions utvecklar digitala lösningar som förbättrar samordning, säkerhet och effektivitet inom tung industri. Med hjälp av lösningarna, som är baserade på realtids-data, skapas en ökad medvetenhet om vad som sker på arbetsplatsen och gör det möjlighet att koordinera aktiviteter mellan människor, fordon, maskiner, utrustning och olika arbetsplatsområden. 

Läs mer om Mobilaris Industrial Solutions här!

 

Mer från Mobilaris Industrial Solution

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mobilaris Industrial Solution och ej en artikel av Dagens industri

Kamprads bortgång störst på Twitter

Möbeljätten Ikeas besked om att grundaren Ingvar Kamprad gått bort var det svenskspråkiga inlägg som delades mest på Twitter 2018.

Foto:Claes-Göran Flinck

Det är den ideella föreningen Medieakadamien som mätt antalet retweets och enda kravet för att vara aktuell för listan, förutom antal delningar, är att inlägget är skrivet på svenska, enligt ett pressmeddelande.

Tvåa på listan är ett videoklipp från norska NRK med gulliga barn och trea är en gammal video, på ett annat gulligt barn, som spreds på Facebook för flera år sedan och i år fick ny spridning på Twitter. Längre ner på listan återfinns bland annat fotbollsspelaren Ola Toivonens tweet inför landslagets match mot Schweiz under sommaren fotbolls-VM och ett inlägg från advokaten Viktor Banke rörande Jimmie Åkesson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera